/
10,143 Views0
AVC

Maria era cunoscută de prietenii de familie ca o persoană plină de viață, populară, sociabilă, pozitivă și mereu veselă. Întotdeauna le aduna în jurul ei pe celelalte doamne când ieșea în societate. La vârsta de 39 de ani, l-a născut pe cel de-al patrulea copil al familiei. La două zile după naștere, a suferit un accident vascular cerebral, AVC cu hemipareză dreaptă, cu pierderea capacității de comunicare, iar pentru o vreme, a pierdut capacitatea de recunoaștere a celor apropiați.

Recuperarea din AVC

Recuperarea a fost dificilă și a durat câțiva ani. Pe măsură ce Maria își revenea fizic și psihic, familia și cei din jur au observat că Maria s-a schimbat, parcă era o altă persoană. Maria nu prea plângea înainte, dar după AVC, plângea uneori din senin, mai ales în primii doi ani. Toți au observat că Maria de după AVC era altfel decât cea pe care o cunoscuseră: a devenit mai retrasă, cu tendințe spre gânduri și atitudini depresive, timidă, evitând grupurile mari în care excela înainte ca lider. De asemenea, după atac vascular, Maria vorbea cu dificultate, având nevoie de mai mult timp pentru a răspunde chiar și unor întrebări ușoare.

Consecințe

Prima consecință evidentă după un AVC este incapacitatea fizică, de anumite grade, diferită de la pacient la pacient, dar care „strigă” cel mai tare să fie corectată.
Există însă un al doilea set de consecințe. Aparent nu atât de grave, dar care în realitate pot fi chiar mai debilitante: sunt schimbările psiho-emoționale post AVC. Dacă suntem bine informați în legătură cu aceste consecințe, ele pot fi abordate și rezolvate cu efecte salutare atât pentru sănătatea sufletească a pacientului, cât și pentru sănătatea familiei. Mai mult, recuperarea neuromotorie va fi mai accelerată când se dă atenția cuvenită recuperării psihoemoționale.
Poate că ați avut în familie sau între cunoscuți experiențe asemănătoare, traumatizante nu doar pentru cel „lovit” din senin de un AVC, dar traumatizante în egală măsură și pentru cei apropiați care au îngrijit de cei bolnavi. Majoritatea supraviețuitorilor experimentează tulburări psihoemoționale, iar aproximativ o treime dintre ei au probleme psihoemoționale grave.

Înțelegerea

Este important ca atât cei ce trec personal prin experiența unui AVC, cât și familia lor sau cei apropiați, să înțeleagă că anumite schimbări psihoemoționale sunt urmări normale și frecvente ale AVC. Urmările fizice ale AVC sunt ușor de observat, dar schimbările de comportament. Ca urmare a modificării simțămintelor, emoțiilor, gândurilor, sunt mai greu de catalogat ca fiind consecința AVC. Această ignoranță duce la tensiuni și conflicte neproductive. Înțelegerea și abordarea corectă a schimbărilor și pierderilor suferite la nivel psihoemoțional. Sunt la fel de importante ca tratamentul recuperator al problemelor fizice neuromotorii generate de AVC.

Dedicații

Următoarele postări sunt dedicate accidentului vascular cerebral. Acest fulger necruțător cu două fețe, care poate zdruncina vieți personale, dar și vieți de familie, cu consecințe devastatoare. Sperăm ca, prin informațiile și sfaturile practice, cât mai mulți români să prevină AVC-ul. Dacă acesta s-a produs, să-l abordeze cu maturitate, profesionalism și înțelepciune.

Accidentul vascular cerebral, AVC: un fulger cu două fețe
Dr. Nicolae Dan MPH, PhD

Sursă: Revista Viață + Sănătate

Articole asemănătoare:
1. Accidentul vascular cerebral, AVC: un fulger cu două fețe
2. Arhitectura vascularizației cerebrale | Creierul
3. Atacul cerebral (AVC) – simptome și riscuri
4. Accidentul Vascular Cerebral (AVC): simptome și prevenire
5. Alimentație sănătoasă: 8 sfaturi după AVC
6. Semnele și simptomele AVC-ului
7. Diabetul și Atacul Vascular Cerebral
8. Caleidoscop medical
9. Recuperare în accidentul vascular cerebral
10. Accidentul vascular cerebral la copii
11. Cancerul și AVC-ul: interconexiuni
12. Herghelia – un magnet care mă atrage!
13. Hidroterapia în reabilitarea post-AVC
14. Să înțelegem tulburările psihoemoționale după un accident vascular cerebral!
15. Accidentul vascular cerebral, tratat în echipă
16. Atenţie, viaţa contează!

Rețete:
1. Rețete pentru o alimentație vegetariană și vegană

ACCESEAZĂ SEMINARIILE VIDEO GRATUITE!

atacul-cerebralavc

Dr. Moroșan Sorin medic șef la Centrul de Medicină Lifestyle Herghelia

În ultimii 24 de ani a consultat mai mult de 25.000 de pacienți, va prezinte în următorul serial subiectele de mai jos:

Titlurile:
1. Impactul dietei vegetariană în sindromul metabolic (fullHD) (39min)
2. Cum se dezvoltă diabetul zaharat și cum se poate trata eficient? (fullHD) (34min)
3. Cum să protejăm arterele? (fullHD) (38min)
4. Microbiota umană în sănătate și boala (fullHD) (33min)
5. Neuroni noi pentru un creier eficient (fullHD) (31min)
6. Alimentație pentru creier Part1 (fullHD) (33min)
7. Alimentație pentru creier Part2 (fullHD) (37min)
8. Melatonina (fullHD) (37min)
9. Secretele apei și beneficiile Hidroterapiei – As. șef. Sorin Capră (fullHD) (36min)

atacul-vascular-cerebralavc