Studiu clinic randomizat 2006-2007
Pentru a valida rezultatele obținute aproape în fiecare serie de-a lungul anilor de funcționare, cât și datele obținute într-un studiu preliminar observational. Din perioada 1997-2002 (vezi mai jos), am întreprins un studiu clinic randomizat în colaborare cu cercetători de la Universitatea Loma Linda din California, SUA. Studiile clinice randomizate sunt standardul de performanță (de aur) în cercetare și dau cele mai credibile rezultate dintre toate studiile posibile. În acest studiu clinic randomizat am evaluat, în detaliu, două grupuri absolut similar, de câte 50 de persoane, timp de 1 an.
Primul grup
Grupul de Tratament (T) de 50 de persoane a trecut pe la Herghelia într-un program de 10 zile. A fost urmărit și studiat timp de un an. Al doilea grup, grupul Martor (M), tot de 50 de persoane, a fost urmărit concomitent cu grupul T timp de un an.
Cele două grupuri
Cele două grupuri au fost consituite randomizat (la întâmplare) provenind din aceleași trei firme. Mulţi dintre subiecții de ambele sexe fiind încă tineri şi fără factori de risc cardiovascular evidenţi. Așadar, oricine ați fi, vă puteți aștepta să obțineți și dvs. rezultate similare rezultatelor obținute de grupul T, dacă veți trece prin programul de la Herghelia. Dacă intrați în programul nostru cu seriozitate vă puteți aștepta la rezultate și mai semnificative. Având în vedere că valoarea rezultatelor de mai jos este media. Au fost persoane care au avut scăderi mai mari decât cele de mai jos, la 10 zile.
Ambele grupuri au fost evaluate antropometric și biochimic la începutul studiului (ziua 1), la 10 zile, la 45 de zile, la 6 luni și în fine – la un an, când studiul a luat sfârșit. Rezultatele obţinute în 10 zile de program “Herghelia” pe acest lot de persoane alese la întâmplare au validat datele obţinute, mereu și mereu de noi, de-a lungul anilor. Iată câteva din rezultatele obţinute în studiul clinic randomizat, după 10 zile de tratament la Herghelia:
- Scăderea:
a. colesterolului sanguin total cu 31%, în medieLDL colesterolului cu 34%
b. trigliceridelor serice cu 22%
c. zahărului din sânge (a glicemiei) cu 25%
d. tensiunii arteriale sistolice cu 17,5 mmHg şi a celei diastolice cu 9,5 mmHg
e. în greutate cu 1,6 kilograme, în medie (poate ajunge la 6 kilograme la persoane foarte obeze și pe o dietă redusă în calorii) - Rata de abandonare a fumatului a fost de 77% la fumători
- Normalizarea valorilor PCR (proteinei C reactive) ca marker al inflamației
Rezultate obţinute pe cale naturală
Aceste rezultate obţinute pe cale naturală, fără riscul efectelor adverse, pot contribui în mod decisiv la reversibilitatea unor condiţii. De exemplu: cardiopatia ischemică (boala coronariană), diabetul de tip 2, obezitatea, dislipidemiile, ficatul gras, boala cronică renală incipientă etc. Din datele comparative de până la această oră, o intervenție doar medicamentoasă nu obține asemenea rezultate, nemaivorbind de prezența efectelor adverse a medicamentației hipolipemiante.
Pentru a realiza magnitudinea impactului datelor de mai sus se ştie că:
- Abandonarea fumatului scade riscul pentru infarct miocardic între 50-75% în 5 ani
- Reducerea colesterolului cu 1% scade riscul pentru infarct miocardic cu 2-3%.
- Exerciţiul regulat scade riscul pentru aceeaşi condiţie cu 45%
- În cazul celor obezi normalizarea greutăţăii scade riscul pentru infarct miocardic cu 35-55%
- Reducerea tensiunii arteriale cu 1mm Hg scade riscul de infarct cu 2-3%
- Studiu observaţional din perioada 1997-2002
Caracteristici ale grupului de pacienți studiat în programul de la Herghelia:
- 500 pacienţi
- Pacienții studiați aveau colesterolul > 200 mg/dl și încă un factor major de risc cardiovascular dintre următorii: hipertensiunea, sau obezitatea, sau sedentarismul, sau hiperglicemia sau fumatul
- durata internării a fost de circa 11 zile, cu evaluarea biochimică la internare şi la 10 zile
- medicaţia specifică pentru dislipidemii, diabet tip 2, cardiopatie ischemică şi hipertensiune arterială a fost în majoritatea cazurilor scăzută. În cel mai rău caz doza a fost menținută la nivelul cu care pacientul a venit la internare, nu a fost crescută.
Rezultate la 10 zile
- Colesterolul total a scăzut cu 25%
- Chiar şi pentru cei care au avut un colesterol total iniţial între 180- 200 mg/dl. Valoarea medie a colesgterolului a scăzut cu 20%
- HDL colesterolul (bun) a crescut cu 17%
- LDL colesterolul (rău) a scăzut cu 29%
- Trigliceridele au scăzut cu 26%
Toate aceste rezultate cuplate cu dispariţia durerilor anginoase la bolnavii cu cardiopatie, demonstrează o scădere spectaculoasă:
- a riscului cardiovascular,
- a inflamaţiei asociate cât şi a simptomatologiei coronariene.