Centrul de Sănătate – Herghelia (Mureș)

Centrul de Sănătate – Herghelia (Mureș) este principala ramură de activitate a Asociației Centrul de Sănătate şi Medicină Preventivă (CSMP) – persoană juridică non-profit înființată în anul 1991. În 24 decembrie 1989, în dimineța zilei de ajun a crăciunului dr. Dan și tatăl dânsului au realizat împreună că un vis mai vechi al tatălui putea fi în sfârșit înfăptuit, în noul climat de libertate. Așa a început o adevărată aventură a credinței, deoarece la data aceea nu existau fonduri pentru a se realiza un asemena vis. Dr. Dan a invitat câțiva din prietenii săi din domeniul medical să se alipească familiei sale și să facă parte din echipa de început, unul dintre ei fiind dr. Moroșan Sorin, care actualmente este medic șef la Herghelia.

De ce Herghelia?

Pe lângă înființare Asociației CSMP în 1991, dr. Dan a început căutarea unei locații potrivite pentru a așeza viitoarea insituție. În toamna anului 1991 familia Bența din Herghelia a donat câteva hectare de teren lângă satul Herghelia, pe un vârf de deal protejat de o pădure de creastă, ca într-un cuib. Acest teren cuplat cu alte câteva hectare a devenit locația viitorului Centru. De acolo de sus, se înfățișează vederii o vale pitorească, ce se deschide apoi până departe spre dealurile subcarpatice și crestele molcome ale munților Gurghiului, la 25-30 kilometri depărtare. Locația splendidă, cu priveliștea ce dominează pădurile și văile dimprejur și de mai jos, fremătând de vegetație, favorizează vindecarea și regăsirea echilibrului interior. Pe lângă pădurea existentă de foioase s-au plantat în 1997 câteva hectare proprii de molizi care acum sunt mari și dau aerului consistența, sunetele și curăția altitudinii.
Locația este la 1,5 km de satul Herghelia și la 18 km de orașul Targu Mureș.

Pregătirea echipei de bază

În perioada 1990-1994 a avut loc pregătirea echipei de bază (medicii, asistentele şi terapeuții) în Centre de Medicină a Stilului de Viață și alte instituții din Statele Unite și Norvegia. Astfel echipa noastră a fost pregătită în următoarele instituții: Wildwood Lifestyle Center and Hospital, Georgia, SUA; Uchee Pines Institute, Alabama, SUA, Weimar Institute, California, SUA; Fredheim Health Center, Norvegia și Loma Linda University, California, SUA. Colaborarea cu aceste instituții continuă și în prezent, cu acces la resursele lor de know-how, iar din anul 2000 am început pregătirea personalului mediu în cadrul Institutului propriu de educație de la Herghelia. De remarcat că avem o colaborare strânsă cu Universitatea Loma Linda cu care, de altfel am și semnat un Memorandum de colaborare.

Construcția Centrului de Sănătate

Activitatea Asociaţiei CSMP a fost încununată cu succes în anul 1996 când, în luna august, s-au finalizat lucrările de construcție a Centrului de Sănătate. Lucrările au durat aproape 4 ani și au fost realizate prin contribuția a numeroase persoane din afara țării, cu precădere, dar și din țară. S-a realizat astfel visul de a fonda ceva absolut necesar și unic pentru România – un staționar cu 52 de paturi pentru schimbarea stilului de viață!
A fost o aventură a credinței pentru că nu a existat o entitate, sau o biserică sau o singură persoană care să ne asigure bugetul necesar. Pe măsură ce s-a înaintat, fondurile necesare pentru faza următoare au venit, mai devreme sau mai târziu, oricum constructorii (frații Bența) nu au oprit niciodată lucrul, de când au început în primăvara lui 1993. Considerăm că a fost un drum al credinței în Dumnezeu și al nenumăratelor minuni a cărui autor credem că este to El – Dumnezeu.
Construcția a fost realizată cu finisaje caracteristice.

Deschiderea Centrului și evoluție

Centrul de Sănătate Herghelia, care avea să devină mai târziu Centrul de Medicină a Stilului de Viață. Începând din 2004 când dr. Nicolae Dan și dr. Moroșan Sorin au devenit membrii fondatori ai Colegiului American de Medicină a Stilului de viață (American College of Lifestyle Medicine). Acest colegiu reprezenta o nouă specialitate medical: Medicina stilului de viață, specialitate recunoscută de Colegiul medicilor din Statele Unite/ American Medical Association. Astfel, Centrul de Sănătate – Herghelia și-a căpătat o fundamentare clinică și științifică de netăgăduit, recunoscută de medicina modernă.

Centrul de la Herghelia are în prezent o capacitate de 52 de locuri de cazare (24 camere cu 2 paturi, 4 camere cu 1 pat), cu o bază proprie de tratament, cabinete medicale, laborator pentru analize biochimice, laborator explorări funcționale etc. Sediul principal al asociaţiei este în Târgu Mureş, Str. Aurel Filimon, Nr.16.

Centrul promovează un tratament medical integrat

Centrul promovează un tratament medical integrat – abordând pacientul ca întreg, cu accent pe stilul de viaţă natural – bazat pe cunoștințe actuale aprofundate de fiziologie umană.

Din septembrie 1996 ne-au trecut pragul peste 24 000 de pacienţi (o doamnă din Piatra Neamţ deţine recordul – ne-a vizitat de peste 50 de ori), care au beneficiat de programul pe care îl oferim şi de tratamente cum ar fi: proceduri speciale de hidroterapie, aplicaţii calde umede (fomentații), hidromasaj, diferite feluri de masaj, saună uscată şi umedă, jacuzzi, gimnastică acvatică, salină, exerciţii fizice supravegheate, consultaţii medicale şi analize biochimice, conferinţe medicale, program antistres, consiliere familială, etc. Programul Lifestyle Herghelia constă dintr-o abordare avangardistă şi ştiinţifică a factorilor cu impact major în starea de sănătate și în geneza bolilor cronice: dieta, drogurile uzuale, activitatea fizică, tensiunea arterială, colesterolul sanguin, glicemia, proteina C reactivă, inflamația cronică de grad redus, microbiota (flora) intestinală, greutatea corporală etc.

Centrul oferă servicii de reabilitare în bolile cronice “ale civilizaţiei

Centrul oferă servicii de reabilitare în bolile cronice “ale civilizaţiei”: boli cardiovasculare aterosclerotice (cardiopatie ischemică, recuperare infarct miocardic), hipertensiune, diabet zaharat, obezitate, boli reumatice, boli cauzate de stres, precum şi programe antistres, de abandonare a fumatului, de control al greutăţii corporale, cât şi asistenţă medicală primară şi asistenţă dietetică.
Rezultatele vorbesc de la sine: într-un studiu ştiinţific condus în colaborare cu o universitate cunoscută din SUA, în doar 10 zile colesterolul a scăzut în medie cu 31%, glicemia a revenit la normal în 5 zile în cazul a 80% dintre subiecţii cu diabet tip II, greutatea a scăzut în medie cu 1,6 kilograme (pierderile mari în greutate nu sunt sănătoase).
Deoarece bolile amintite anterior afectează marea majoritate a populaţiei ţării noastre şi se datorează cu precădere unui stil de viaţă deficitar, concluzia naturală este că populația în general şi, în special, persoanele suferind de bolile amintite, au nevoie de a-şi forma şi însuşii un mod de viaţă care să promoveze sănătatea. De aceea, metodele utilizate la Centrul de Sănătate Herghelia se înscriu pe linia terapiei lifestyle, incluzând: dietoterapie (regim total vegetarian), exerciţiu fizic aerobic, fitoterapie, tratamente fizioterapeutice (cum sunt preocedeele de hidroterapie, împachetări şi masaj), cu un accent deosebit pe educaţia pentru sănătate.

Programul de reabilitare

Programul de reabilitare are la bază cele 8 principii ale sănătăţii reunite sub acronimul NEW START, sau corespondentul românesc – SANATATE: SOARE, NUTRIŢIE, APĂ, TEMPERANŢĂ (CUMPĂTARE ), ACTIVITATE FIZICĂ, TIHNĂ (ODIHNĂ), ECHILIBRUL MENTAL ŞI SPIRITUAL. Cercetările în domeniu au evidenţiat beneficiile nete ale acestui program bazat pe cele 8 principii ale sănătăţii.
Miile de pacienți care au trecut pe la Herghelia ne spun că pentru a profita din plin de programul lifestyle de la Herghelia este nevoie de o implicare personală cu conştiinciozitate şi responsabilitate.

Urmăriți câteva mărturii legate de impactul Hergheliei în sănătatea pacienților noştri.

 

ACCESEAZĂ SEMINARIILE GRATUITE!

sindromul-metabolicarterele-de-sangediabetul-zaharat

Dr. Moroșan Sorin medic șef la Centrul de Medicină Lifestyle Herghelia

În ultimii 24 de ani a consultat mai mult de 25.000 de pacienți, va prezinte în următoarele 39 de minute subiectul “Impactul dietei în sindromul metabolic”

Titluri:
1. Impactul dietei vegetariană în sindromul metabolic (fullHD)
2. Cum se dezvoltă diabetul zaharat și cum se poate trata eficient? (fullHD)
3. Cum să protejăm arterele? (fullHD)
4. Microbiota umană în sănătate și boala (fullHD)
5. Neuroni noi pentru un creier eficient (fullHD)
6. Alimentație pentru creier Part1 (fullHD)
7. Alimentație pentru creier Part2 (fullHD)
8. Melatonina (fullHD)
9. Secretele apei și beneficiile Hidroterapiei – As. șef. Sorin Capră (fullHD)
prezentate de Dr. Moroșan Sorin, vă rugăm să vă înscrieți pentru buletinul informativ completând formularul de mai jos.

Microbiota-Umanaalimentatia-pentru-creiermelatonina