Centrul de Medicină a Stilului de viață Herghelia – Mureș este principala ramură de activitate a Asociației Centrul de Sănătate şi Medicină Preventivă (CSMP) – persoană juridică non-profit înființată în anul 1991. În 24 decembrie 1989, în dimineța zilei de ajun a Crăciunului dr. Dan și tatăl dânsului au realizat împreună că un vis mai vechi al tatălui putea fi în sfârșit înfăptuit, în noul climat de libertate. Așa a început o adevărată aventură a credinței, deoarece la data aceea nu existau fonduri pentru a se realiza un asemena vis. Dr. Dan a invitat câțiva din prietenii săi din domeniul medical să se alipească familiei sale și să facă parte din echipa de început, unul dintre ei fiind dr. Moroșan Sorin, care actualmente este medic șef la Herghelia.

De ce Herghelia?
Pe lângă înființare Asociației CSMP în 1991, dr. Dan a început căutarea unei locații potrivite pentru a așeza viitoarea insituție. În toamna anului 1991 familia Bența din Herghelia a donat câteva hectare de teren lângă satul Herghelia, pe un vârf de deal protejat de o pădure de creastă, ca într-un cuib. Acest teren cuplat cu alte câteva hectare a devenit locația viitorului Centru. De acolo de sus, se înfățișează vederii o vale pitorească ce se deschidea apoi până departe spre dealurile subcarpatice și crestele molcome ale munților Gurghiului la 25-30 kilometri depărtare. Locația splendidă cu priveliștea ce dominează pădurile și văile dimprejur și de mai jos, fremătând de vegetație, favorizează vindecarea și regăsirea echilibrului interior. Pe lângă pădurea existentă de foioase s-au plantat în 1997 câteva hectare proprii de molizi care acum sunt mari și dau aerului consistența, sunetele și curăția altitudinii.
Locația este la 1,5 km de satul Herghelia și la 18 kilometri de orașul Targu Mureș.

Pregătirea echipei de bază
În perioada 1990-1994 a avut loc pregătirea echipei de bază (medicii, asistentele şi terapeuții) în Centre de Medicină a Stilului de viață și alte instituții din Statele Unite și Norvegia. Astfel echipa noastră a fost pregătită în următoarele instituții: Wildwood Lifestyle Center and Hospital, Georgia, SUA; Uchee Pines Institute, Alabama, SUA, Weimar Institute, California, SUA; Fredheim Health Center, Norvegia și Loma Linda University, California, SUA. Colaborarea cu aceste instituții continuă și în prezent, cu acces la resursele lor de know-how, iar din anul 2000 am început pregătire personalului mediu în cadrul Institutului propriu de educație de la Herghelia. De remarcat că avem o colaborare strânsă cu Universitatea Loma Linda cu care am semnat un Memorandum de colaborare.

Construcția Centrului de Sănătate
Activitatea Asociaţiei CSMP a fost încununată cu succes în anul 1996 când în luna august s-au finalizat lucrările de construcție ale Centrului de Sănătate. Lucrările au durat aproape 4 ani și au fost realizate prin contribuția a numeroase persoane din afara țării, cu precădere, dar și din țară. S-a realizarea astfel visul de a fonda ceva absolut necesar și unic pentru România – un staționar cu 50 de paturi pentru schimbarea stilului de viață!
A fost o aventură a credinței pentru că nu a existat o entitate, sau o biserică sau o singură persoană care să ne asigure bugetul necesar. Pe măsură ce s-a înaintat fondurile necesare pentru faza următoare au venit, mai devreme sau mai târziu, oricum constructorul (frații Bența) nu au oprit niciodată lucrul de când au început în primăvara lui 1993. Considerăm că a fost un drum al credinței în Dumnezeu și nenumărate minuni a cărui autor credem că este Dumnezeu.
Construcția a fost realizată cu finisaje caracteristice.

Deschiderea Centrului și evoluție
Centrul de Sănătate Herghelia care avea să devină mai târziu Centrul de Medicină a Stilului de Viață. Începând din 2004 când dr. Nicolae Dan și dr. Moroșan Sorin au devenit membrii fondatori ai Colegiului American de Medicină a Stilului de viață (American College of Lifestyle Medicine) prilej cu care a fost înființată o nouă specialitate medical recunoscută de Colegiul medicilor din Statele Unite/ American Medical Association, Centrul de (Sănătate) Medicină a Stilului de Viață de la Herghelia și-a capatat o fundamentare clinică și științifică de netăgăduit.

Centrul are o capacitate de 52 locuri de cazare, 24 camere cu 2 paturi, 4 camere cu 1 pat , are bază proprie de tratament, cabinete medical, laborator pentru analize biochimice, laborator explorări funcționale etc. Sediul principal al asociaţiei este în mun. Târgu Mureş, Str. Aurel Filimon, Nr.16.

Centrul de Medicină a Stilului de viață promovează un tratament medical integrat, abordând pacientul ca întreg, cu accent pe stilul de viaţă natural, bazat pe cunoștințe actuale aprofundate de fiziologie umană.

Din septembrie 1996 ne-au trecut pragul peste 20 000 de pacienţi (o doamnă din Piatra Neamţ deţine recordul – ne-a vizitat de peste 50 de ori) care au beneficiat de programul pe care îl oferim şi de tratamente cum ar fi: proceduri speciale de hidroterapie, aplicaţii calde umede, hidromasaj, diferite feluri de masaj, saună uscată şi umedă, jacuzzi, gimnastică acvatică, salină, exerciţii fizice supravegheate, consultaţii medicale şi analize biochimice, conferinţe medicale, program antistres, consiliere familială, etc. Programul Lifestyle Herghelia constă dintr-o abordare avangardistă şi ştiinţifică a factorilor cu impact major în starea de sănătate: dieta, drogurile uzuale, activitatea fizică, tensiunea arterial, colesterolul sanguine, glicemia, protein C reactivă, greutatea corporal etc.
Centrul oferă servicii de reabilitare în bolile cronice “ale civilizaţiei”: boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, boli reumatice, boli cauzate de stres, precum şi programe antistres, de abandonare a fumatului, de control a greutăţii corporale, cât şi asistenţă medicală primară şi asistenţă dietetică. Rezultatele vorbesc de la sine: într-un studiu ştiinţific condus în colaborare cu o universitate cunoscută din SUA, în doar 10 zile colesterolul a scăzut în medie cu 31%, glicemia a revenit la normal în 5 zile în cazul a 80% dintre subiecţii cu diabet tip II, greutatea a scăzut în medie cu 1,6 kilograme (pierderile mari în greutate nu sunt sănătoase).
Deoarece bolile amintite anterior afectează marea majoritate a populaţiei ţării noastre şi se datorează cu precădere unui stil de viaţă deficitar, concluzia naturală este că populația în general şi în special persoanele suferind de bolile amintite au nevoie de a-şi forma şi însuşi un mod de viaţă care să promoveze sănătatea. De aceea, metodele utilizate la CML Herghelia se înscriu pe linia terapiei lifestyle incluzând: dietoterapie (regim total vegetarian), exerciţiu fizic aerobic, fitoterapie, tratamente fizioterapeutice (cum sunt preocedeele de hidroterapie, împachetări şi masaj ), cu un accent deosebit pe educaţia pentru sănătate.
Programul de reabilitare are la bază cele 8 principii ale sănătăţii reunite sub acronimul NEW START, sau corespondentul românesc – SANATATE : SOARE, NUTRIŢIE, APĂ, TEMPERANŢĂ ( CUMPĂTARE ), ACTIVITATE FIZICĂ, TIHNĂ (ODIHNĂ), ECHILIBRUL MENTAL ŞI SPIRITUAL. Cercetările în domeniu au evidenţiat beneficiile nete ale acestui program bazat pe cele 8 principii ale sănătăţii.
Miile de pacienți care au trecut pe la Herghelia ne spun că pentru a profita din plin de programul lifestyle de la Herghelia este nevoie de o implicare personală cu conştiinciozitate şi responsabilitate.
Urmăriți câteva mărturii legate de impactul Hergheliei în sănătatea pacienților noştri.