/
1 View0
Thumbnail_NicuDan copy

Trăim niște vemuri fără precedent în istoria recentă a lumii! Agitația, panica, temerile și cele mai rele previziuni descriu starea de spirit a lumii în care trăim. Unii dintre dvs. ați suferit deja fizic sau emoțional pierderi dintre cei apropiați sau dintre prieteni. Nu a fost un an ușor pentru nimeni!

Totuși, aici la Herghelia am experimentat și anul acesta pe care-l încheiem curând, protecția și binecuvantarea lui Dumnezeu, atât peste pacienții noștri, peste instituția noastră cât și peste familiile noastre.

 

Acum la aprope doi ani de când a început pandemia, un lucru însă este clar pentru toți, fără excepție, acela că : nu greșim în nici un caz dacă optimizăm sănătatea organismului nostru în general, și a sistemului nostru imun, în particular, prin remedii naturale simple, la îndemâna oricui, cunoscute ca fiind eficiente:

In primul rândO alimentație bazată pe produse vegetale integrale, redusă în : grăsime, sare, zahăr; și bogată în : fibre, vitamina  A (din: dovleac de copt – e în sezon, morcov, afine), acid folic ( din: verdețuri, portocale), vitamina B12 (din suplimente), vitamina C ( din: ardei, pătrunjel, citrice), vitamina D (din suplimente), vitamina E (din: nuci, semințe), seleniu (din:ovăz, orz, nuci, semințe), zinc (din: leguminoase), acid gras omega3 (din: chia, in, nuci) și proteine (din: leguminoase, nuci); ApoiMișcare (aceasta crește numărul celulelor imunitare); Hidratare prin consum adecvat de apă (știm că deshidratarea reduce dezvoltarea anticorpilor în mucoasa tractului respirator) și aplicații externe de terapie hidrotermică; La fel de importantă este și – Renunțare la alcool (care este pro-inflamator), fumat (care reduce imunitatea), cafea (care și ea reduce imunitatea); Dar șiOdihna adecvată (știm că o noapte nedormită scade cu 30% activitatea imună – reduce numărul celulelor N Killer) și, nu în ultimul rând – Managementul stresului ( acesta având și el un efect de reducere a imunității).

Prin eforturile noastre media, mesajul acesta că un sejur la Herghelia este cea mai sănătoasă și eficientă investiție și în perioada pe care o traversăm, a ajuns la oameni și, prin urmare, încă din primele luni ale anului, seriile la Herghelia au început să se umple. Statisticile noastre indică faptul că în anul 2021, nu mai puțin de 1211 pacienți au fost tratați la Herghelia, în 24 de serii de tratament –  cu o medie de 50 de pacienți pe serie. In mare parte (adică în proporție de 97%) pacienții noștri au fost români, însă am avut și oaspeți atât din Europa, adică din: Ungaria, Ucraina, Germania, Austria, Elveția, Franța, Anglia, Belgia; cât și din Statele Unite, Canada și Ecuador. Aproximativ o treime din pacienții de anul acesta, adică 33 % sunt reveniți, iar restul (adică 67% ) au venit pentru prima dată. Suntem mulțumitori lui Dumnezeu pentru că am putut funcționa în pandemie și remediile naturale de la Herghelia au putut să-și răsfrângă efectele lor binecuvântate asupra atât de multor vieți.

Un proiect nou care a demarat toamna aceasta în campusul nostru este “Școala Post – liceală Sanitară- Vasile Dan”. Deși timpul de recrutare a elevilor pentru primul an de curs a fost foarte scurt, pentru că abia în August am primit ordinul Ministrului Educației de înființare a acestei școli, precum și autorizația provizorie de funcționare, totuși nu am dorit să pierdem anul ci am decis să începem școala anul acesta, chiar și cu mai puțini elevi. Din cei 40 de aplicanți pe care i-am avut, 6 au împlinit criteriile noastre, adică 2 băieți și 4 fete, aceștia fiind elevii noștri pentru anul de curs 2021-2022.

 

Nu în ultimul rând ca importanță, vrem să remarcăm un eveniment extraordinar multasteptat întâmplat în toamna aceasta – pavarea drumului în satul Herghelia, până la intrarea în campusul nostru. Câțiva prieteni mai vechi ai instituției noastre, au răspuns pozitiv apelului de ajutor financiar așa încât am putut să asfaltăm și drumul interior din campus și să prelungim asfaltul pana la locuințele peroanlului din clădirea multifuncțională. Parcă încă nu ne vine să credem că avem drum asfaltat la Herghelia! Parcă e prea frumos, să fie adevărat faptul că atât noi, echipa Hergheliei, cât și pacienții noștri, nu vom mai înghiți praf vara în timpul programului de mișcare și nu vom mai frământa ca altă dată, noroiul Hergheliei, primăvara și toamna! Dumnezeu să fie lăudat și pentru aceasta!

In ultimii 50 de ani, știința medicală a trebuit să se adapteze continuu la o problemă majoră de sănătate: incidența în creștere la nivel global a bolilor cronice prevenibile (obezitate, diabet, boli cardiovasculare,cancer, boli renale și boli digestive) corelate cu alimentația. Răspunsul politic a fost, în general, axat pe tratamentul persoanelor deja bolnave sau, uneori, al celor cu risc ridicat, și nu pe prevenția la nivel populațional larg. Dacă vrem să oprim epidemia curentă de boli cronice este important să mutăm accentul spre educație și prevenție, fără a-i neglija desigur pe cei bolnavi sau care se află în grupele de risc ridicat.

La Herghelia, rămânând pasionați în continuare, de sănătate publică și educație pentru sănătate, anul acesta, am editat o carte la care am muncit foarte mult: Dietoterapie și Nutriție bazată pe alimente vegetale integrale (volumul I) – care este practic un tratat și ghid de alimentație sănătoasă.In acest prim volum prezentăm studiile majore despre vegetarieni  care au demonstrat beneficiile multiple ale dietei vegetariene în sănătatea noastră, orientăm corect persoanele care doresc să adopte o alimentație sănătoasă, pentru orice vârstă sau condiție – începând cu sarcina și lactația, apoi pentru primii ani de viață, copilărie și adolescență apoi maturitate, vârsta a treia, sportivi,etc. De asemenea, acest prim volum va fi util celor ce suferă de boli cardiovasculare și obezitate, pentru că dezbatem cele mai noi abordări dietetice terapeutice venite din studii științifice actuale și pertinente în cazul acestor boli. Volumul II care este preconizat să apară în prima parte a anului următor va dezbate într-o manieră la fel de profesionistă, dietoterapia în diabet, cancer, boala cronică renală și bolile digestive inflamatorii.  Este dorința noastră ca educatori în sănătate ca aceste cărți de căpătâi, nu doar să existe în biblioteca fiecărei familii de români ci să se constituie în manuale de lucru în fiecare bucătărie, pentru o schimbare în bine, majoră în sănătatea țării noastre.

 

A fost visul nostru, de asemenea, ca Centre de Sănătate asemenea Hergheliei, să ia ființă și să opereze cu succes în toate regiunile țării noastre, pentru un acces mai ușor al tuturor compatrioților noștri către servicii de genul acesta. Pe lângă Podiș (Bacău) și Ivești (Galați), curînd se vor deschide alte două centre: unul la Dumbrava (jud.Bistrița) iar celălalt la Codlea (jud.Brasov). Anul acesta am fost invitați să ne implicăm în alte două proiecte asemănătoare: unul la Urleta(lângă Ploiești) și celălalt la Goiești(lângă Craiova). Și în Banat există o inițiativă similară și sperăm că foarte curând se va realiza, cu ajutorul lui Dumnezeu. Ce ne dorim pentru mai departe este, ca atmosfera caldă, familială, plină de compasiune și dăruire pe care o apreciază așa mult oaspeții noștri la Herghelia să fie preluată în fiecare loc din cele menționate și, alte mii de români să găsească, în viitorul cât mai apropiat, în centrele acestea, repere sigure pentru o viață sănătoasă, plină de miez, împlinită cu adevărat.

Prieteni, acesta a fost bilanțul binecuvântărilor lui Dumnezeu în viața instituției noastre în anul 2021. Vă dorim un sfârșit de an binecuvantat, împreună cu familiile dvs. și deși vremurile sunt tulbure iar previziunile despre viitor sunt pesimiste, aș dori să închei cu un gand creștin, de încurajare, despre siguranța pe care o putem experimenta atunci când credem cu adevărat că Dumnezeul care a creat oamenii și lume, Dumnezeu Tată nostru este cel ce poate să ne ajute să trecem cu bine prin orice va veni. În curând vom sărbători Crăciunul, nașterea în Betleem a lui Isus Hristos, unicul fiu al lui Dumnezeu, cea mai puternică dovadă că nu suntem singuri, că lui Dumnezeu îi pasă de noi, de fiecare și oricine. Cum spunea sfântul apostol Pavel în epistola către Romani la capitolul 8

 • Pe de alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau.
 • Deci ce vom zice noi in fata tuturor acestor lucruri? Daca Dumnezeu este pentru noi, cine va fi impotriva noastra?
 • El, care n-a crutat nici chiar pe Fiul Sau, ci L-a dat pentru noi toti, cum nu ne va da fara plata, impreuna cu El, toate lucrurile?
 • Cine ne va desparti pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau stramtorarea, sau prigonirea, sau foametea, sau lipsa de imbracaminte, sau primejdia, sau sabia?
 • Caci sunt bine incredintat ca nici moartea, nici viata, nici ingerii, nici stapanirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare,
 • nici inaltimea, nici adancimea, nicio alta faptura, nu vor fi in stare sa ne desparta de dragostea lui Dumnezeu care este in Isus Hristos, Domnul nostru.

Poate că Pavel s-a gândit și a citat într-o formă prelucrată gândurile exprimate de fiii lui Core în Psalmul 46, un psalm foarte potrivit pentru vremurile acestea:

 • Dumnezeu este adapostul si sprijinul nostru, un ajutor care nu lipseste niciodata in nevoi.
 • De aceea nu ne temem, chiar daca s-ar zgudui pamantul si s-ar clatina muntii in inima marilor.
 • Chiar daca ar urla si ar spumega valurile marii si s-ar ridica pana acolo de sa se cutremure muntii. – (Oprire)
 • Neamurile se framanta, imparatiile se clatina, dar glasul Lui rasuna, si pamantul se topeste de groaza.
 • Domnul ostirilor este cu noi, Dumnezeul lui Iacov este un turn de scapare pentru noi. – (Oprire)
 • “Opriti-va si sa stiti ca Eu sunt Dumnezeu: Eu stapanesc peste neamuri, Eu stapanesc pe pamant.” –
 • Domnul ostirilor este cu noi. Dumnezeul lui Iacov este un turn de scapare pentru noi.

Vă dorim ca aceste cuvinte adevărate și vii ale lui Dumnezeu să vă călăuzească și să vă păzească inimile în anul 2022 care ne stă înainte!

Și, așa cum bine știți, vă așteptăm cu drag și oricând – să reveniți acasă, la Herghelia!