Rolul fierului în boala coronariană la femei
Boala coronariană: Doar două afecţiuni cardiovasculare sunt responsabile pentru majoritatea covârșitoare a deceselor: boala coronariană ischemică (BCI) și accidentul vascular cerebral. Ambele au la bază un proces de degenerare a vaselor de sânge: ateroscleroza arterelor care hrănesc inima, respectiv creierul. Desigur, BCI afectează și femeile. O particularitate interesantă este că, înainte de menopauză, BCI este mai rară la femei. Se pare că ateroscleroza evoluează mai lent la o femeie (în perioada fertilă) faţă de un bărbat, chiar dacă cei doi au vârste și factori de risc similari. Dată fiind importanţa BCI, cauza acestui fenomen a fost atent studiată.
Cum te-ai gândit la asta până acum?
Multă vreme s-a crezut că protecţia relativă de care se bucură femeile tinere se datorează hormonilor feminini (estrogenii), deoarece aceștia sunt la un nivel scăzut după menopauză. Ca urmare, s-a presupus că, dacă se administrează pilule cu estrogeni femeilor ajunse la menopauză (tratament hormonal substitutiv – THS), se va reduce riscul cardiovascular. Mai mult, s-a încercat chiar și administrarea acestora la bărbaţii bolnavi de inimă. Rezultatele au fost, însă, descurajante. Aceste medicamente au crescut atât incidenţa BCI, cât și riscul altor boli grave (tromboză venoasă, cancer de sân). În momentul de faţă se folosește THS foarte rar, doar în cazuri atent selecţionate.
Atunci unde este adevărul?
Dacă nu sunt hormonii, atunci care este explicaţia riscului mai mic de BCI al femeilor înainte de menopauză? Nu avem încă răspunsul sigur, dar a apărut un indiciu interesant: în 1992, cercetătorii scandinavi au descoperit că riscul de boală cardiacă al unei persoane este crescut atunci când depozitele de fier din organism sunt mari. Explicaţia acestui fenomen nu este clară. Este posibil ca fierul din organism, atunci când este în cantităţi mari, să accelereze conversia colesterolului într-o varietate de produși de oxidare. Aceștia pot apoi să afecteze celulele care căptușesc interiorul vaselor de sânge (endoteliul vascular), provocând astfel ateroscleroza.
Pierderea lunară de sânge, prin menstruaţie, face ca femeile să aibă mai puţin fier decât bărbaţii. După menopauză, nivelul de fier devine similar la femei și bărbaţi. Aceasta se suprapune cu egalizarea riscului de boală cardiacă. Ipoteza implicării fierului în creșterea riscului vascular pare să fie susţinută și de un alt studiu, efectuat la Universitatea Harvard. Au fost analizate obiceiurile alimentare a aproximativ 45 000 de bărbaţi, iar aceștia au fost ţinuţi sub observaţie timp de patru ani.
S-a observat că bărbaţii care consumau cantităţi mari de fier din alimente de provenienţă animală (numit „fier heminic”) au avut o incidenţă mai mare a atacului de cord. Această incidenţă crescută nu a putut fi explicată prin cantitatea de grăsimi sau de colesterol pe care o mâncau. Acei bărbaţi care consumau din abundenţă fier din surse animale aveau și un nivel crescut al feritinei, ceea ce înseamnă că în corpurile lor era depozitat mult fier.
Dar fierul? Ar trebui sau nu ar trebui?
Desigur, avem nevoie de fier, deoarece, atunci când este prea puţin, riscăm să facem anemie și alte afecţiuni. Dar și a avea prea mult fier pare să fie o problemă atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. Pentru a menţine un nivel adecvat de fier, fără riscul de a ajunge la exces, ar fi două soluţii: Adoptarea unei diete vegetariene. Fierul din vegetale, deși există în cantităţi suficiente, este într-o formă mai greu de asimilat, ceea ce reduce riscul de supraîncărcare.
Donarea de sânge. Donatorii salvează vieţi. Totodată pierd fier, prevenind acumularea excesivă a acestuia în corp și îmbunătăţindu-și propria sănătate. Anual, mor mai multe femei din cauza BCI decât din orice alt motiv. Totuși femeile par a se teme mai mult de cancer decât de bolile de inimă. Situaţia este complicată de faptul că deseori, la femei, BCI se manifestă atipic, inducând în eroare medicul și întârziind punerea unui diagnostic corect. Mai mult, femeile sunt deseori în situaţia de a îngriji alte persoane bolnave (soţi, părinţi etc.), ceea ce tinde să ducă la neglijarea propriei sănătăţi.
Dragele noastre cititoare, faceţi-vă un cadou în luna martie. Luaţi decizia de a acorda mai multă atenţie inimii dvs. Cereţi ajutorul medicului dvs. și faceţi un bilanţ al factorilor de risc: măsuraţi tensiunea arterială, dozaţi colesterolul seric și glicemia. Analizaţi-vă stilul de viaţă și declarați război obiceiurilor nesănătoase. Ca să-i puteţi ajuta pe alţii, trebuie ca dvs. să fiţi sănătoasă, în primul rând.
dr. Ionel Bratu, cardiolog
Forrás: Revista Viață și Sănătate: Douglas P. Zipes [et al.], Braunwald’s Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular Medicine, Ed. VII, 2005; Ed. Elsevier Sounders
Articole asemănătoare
1. Din jurnalul unei femei
2. Artera Coronară: Regina Inimii
3. Rolul fierului în boala coronariană la femei