/
551 Views0

Atenţie, viaţa contează!

Cei trei purceluși : Probabil ai citit povestea cu cei trei purceluşi care, în apropierea iernii, au decis să-şi construiască nişte case. Mezinul era leneş şi se juca toată ziua.  Și-a construit astfel o casă din paie, pe care a terminat-o repede. Nici fratele mijlociu nu iubea munca, construiindu-și o casă din nuiele. Singurul care a dat dovadă de înțelepciune şi hărnicie a fost fratele cel mare. Acesta şi-a construit o casă trainică, din cărămidă. La început, cei doi frați au râs de fratele lor mai mare, care trudea din greu, în timp ce ei se jucau. Însă, când a apărut lupul, iar casele lor s-au spulberat sub şuieratul lui, singura lor salvare a fost casa de cărămidă. Astfel au scăpat nevătămați, învățând pe pielea lor câtă dreptate avea fratele mai mare când spunea: „Casa purceluşului trebuie să fie ca o cetate, ca să-l apere de lupul cel rău.”

O poveste cu final deschis…

Eşti tânăr şi plin de energie. Te simți în putere, eşti sănătos tun şi-ți faci o mulțime de planuri de viitor. Sau, dimpotrivă, te bucuri de anii frumoşi şi nu-ți faci încă niciun plan. Toamna vieții e încă departe.

cei trei purceluși

Mănânci ce, cât şi când apuci, fără să-ți bați capul dacă e sănătos sau nu. Mergi la culcare doar când nu mai poți să-ți ții ochii deschişi, fără să-ți pese că e miezul nopții sau se crapă de ziuă. Când oboseala te împiedică să-ți vezi de ale tale, o ții la distanță cu o băutură cofeinizată sau cu un energizant.

Mişcare nu prea ai când să faci, fiindcă programul tău e foarte încărcat. Prin urmare, te limitezi să-ți exersezi doar musculatura mâinii în timp ce scrii SMS-uri sau te joci pe PlayStation.

Apoi anii trec şi, în ciuda vârstei încă tinere, corpul tău începe să-ți trimită primele semnale de alarmă. Iei în greutate, oboseşti din ce în ce mai repede, ai probleme cu somnul. Îți spui că o să-ți treacă sau îți propui să faci unele schimbări. Descoperi însă că nu e deloc uşor. Ți-e greu să alergi prin parc, când tu oboseşti după ce urci două etaje sau mergi zece minute la pas. Salatele şi fructele nu au niciun gust după ce atâția ani ai savurat doar fast-food şi dulciuri. Iar de culcat odată cu găinile… ce să mai vorbim!?

cei trei purceluși

Mai târziu…

Ce se va întâmpla mai târziu, când stresul şi bolile vor încerca să lovească în „cetatea” pe care ți-ai zidit-o? Ei bine, doar tu poți răspunde la această întrebare. De alegerile tale depinde dacă povestea ta va fi una lungă şi cu final fericit sau se va termina brusc şi tragic, transformându-te într-un număr dintr-o statistică. Și, apropo de statistici, poate că datele de alături te vor convinge să-ți stabileşti nişte ținte bune la acest început de an şi să pui bazele unei sănătăți trainice.

Ştiaţi că …?

cei trei purceluși

  • Numărul accidentelor vasculare cerebrale în rândul tinerilor a crescut îngrijorător în ultimii ani. AVC-ul reprezintă principala cauză de mortalitate în România și prima cauză de invaliditate pe glob. Până nu de mult, această boală afecta persoanele vârstnice. Un motiv pentru care vârsta celor ce fac AVC a scăzut este acela că tot mai mulți tineri (și de la vârste tot mai fragede) consumă alcool, fumează, pierd nopțile sau suferă de obezitate, diabet și hipertensiune arterială.
  • În 2011, la nivelul întregii lumi, au murit din cauza bolilor provocate de fumat cca 6 milioane de oameni (aproximativ de 3 ori cât populația Bucureștiului). Acestora li se adaugă 600 000 de nefumători, victime ale fumatului pasiv, majoritatea dintre ei fiind copii și femei.
  • În ultimii 8 ani, numărul copiilor obezi din România s-a dublat. Astăzi, un copil din doi are probleme cu greutatea corporală.

Succes şi sănătate!

Medana Croitoru

Sursă: Revista Viață + Sănătate: Atenţie, Viaţa Contează

Articole asemănătoare:
1. Accidentul vascular cerebral, AVC: un fulger cu două fețe
2. Arhitectura vascularizației cerebrale | Creierul
3. Atacul cerebral (AVC) – simptome și riscuri
4. Accidentul Vascular Cerebral (AVC): simptome și prevenire
5. Alimentație sănătoasă: 8 sfaturi după AVC
6. Semnele și simptomele AVC-ului
7. Diabetul și Atacul Vascular Cerebral
8. Caleidoscop medical
9. Recuperare în accidentul vascular cerebral
10. Accidentul vascular cerebral la copii
11. Cancerul și AVC-ul: interconexiuni
12. Herghelia – un magnet care mă atrage!
13. Hidroterapia în reabilitarea post-AVC
14. Să înțelegem tulburările psihoemoționale după un accident vascular cerebral!
15. Accidentul vascular cerebral, tratat în echipă
16. Atenţie, viaţa contează!

Rețete:
1. Rețete pentru o alimentație vegetariană și vegană