/
1 View0
cancerul și AVC-ul

Cancerul și AVC-ul: Cancerul sistemic şi accidentul vascular cerebral (AVC) sunt două dintre cele mai comune cauze de deces în rândul persoanelor în vârstă. Numărul de persoane diagnosticate cu cancer este ascendent, cazurile noi fiind în creştere în fiecare an, de la 10,9 milioane în 2002, la 16 milioane în 2020 (Organizaţia Mondială a Sănătăţii). Proporţia este mare la persoanele în vârstă din întreaga lume, unde este de aşteptat o creştere de aproximativ 50% a cazurilor noi de cancer în următorii 20 de ani. Se aşteaptă îmbunătăţiri în practica medicală (medicamente eficiente anticancer), care au potenţialul de a îmbunătăţi supravieţuirea cu până la 15%.

Cancerul și AVC-ul au fost raportate ca fiind asociate. Bolile cerebrovasculare (ischemice sau hemoragice) apar deseori la pacienţii cu cancer. Prin urmare, numărul de pacienţi cu AVC este de aşteptat să crească pe fondul creşterii numărului de persoane diagnosticate cu cancer. Conform unor studii, la pacienţii cu cancer şi cu AVC, 86% au fost de natură ischemică şi 14% de natură hemoragică.

Tratamentul AVC la pacienții cu cancer – o provocare

Tratamentul AVC la pacienţii cu cancer poate fi o provocare şi necesită dezvoltarea de strategii specifice de tratament. Deşi pacienţii cu unele tipuri de cancere au rezultate slabe, rata de supravieţuire este în creştere prin obţinerea unor medicamente mai eficiente împotriva cancerului. Identificarea timpurie a mecanismelor AVC poate fi importantă la pacienţii cu cancer, pentru că aceste mecanisme pot fi diferite de cele ale pacienţilor cu AVC, dar fără cancer.

cancerul și AVC-ul

Prevenirea şi tratamentul adecvat al pacienţilor unde cancerul și AVC-ul este prezent, necesită o înţelegere mai exactă a caracteristicilor clinico-radiologice şi a mecanismelor patogenice. Metodele moderne de evaluare (bio-markeri, imagistică prin rezonanţa magnetică multimodală, ecografia Doppler transcraniană) pot să identifice caracteristicile AVC-ului la pacienţii cu cancer.

Mecanismele de la baza AVC:

 • care nu au legătură cu cancerul: (mecanisme convenţionale) sunt: ateroscleroza, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hiperlipidemia, bolile coronariane, fumatul etc.
 • care au legătură cu cancerul:
  • coagulopatii date de: celulele tumorale (în special adenocarcinoame); factori tisulari sau procoagulanţi cancerigeni; citokine, cum ar fi factorul de necroză tumorală α, interleukine;
  • cluzii tumorale: emboli tumorali (cancerul gastric sau pulmonar, limfom);
  • compresia vaselor sau infiltraţii (metastaze cerebrale sau tumori cerebrale primare);
 • care apar în urma tratamentului citostatic:
  • chimioterapicele cauzează coagulopatii: Cisplatinul, Metotrexatul, Bevacizumabul;
  • radioterapia cauzează stenoză vasculară.

Unele studii au relatat că AVC-ul fără mecanisme convenţionale (ex. ateroscleroza) a apărut la 40% dintre pacienţii cu accident vascular cerebral şi cu cancer, fiind prezente mecanismele specifice tumorale menţionate mai sus.

La apariţia AVC-ului, la pacienţii cu cancer trebuie ţinut cont de caracteristicile cancerului (localizare primară, tipul histopatologic), de amploarea acestuia şi de intervalul de la diagnosticarea cancerului până la AVC. Cea mai puternică asociaţie dintre AVC şi cancer a fost în cazul cancerelor urogenital şi de sân, urmate de cel gastric, pulmonar şi colorectal. Bolile maligne hematologice, cancerul pulmonar şi melanomul au fost mai frecvent asociate cu AVC-urile hemoragice.

După tipul histopatologic, adenocarcinomul a fost semnificativ mai frecvent la pacienţii cu AVC cu mecanisme specific tumorale decât la cei cu AVC cu mecanisme convenţionale. Mai mult decât atât, metastazele, la momentul unui AVC, au fost mai răspândite în rândul pacienţilor cu AVC cu mecanisme specific tumorale, decât la cei cu AVC cu mecanisme convenţionale.

SFATURI UTILE PENTRU FAMILIA PERSOANEI CARE A SUFERIT AVC
 • Cereți detalii doctorului, în cazul în care însoțiți victima la spital. Vorbiți cu pacientul înainte de consultație despre întrebările pe care doriți să le puneți și nu puneți întrebări ale căror răspunsuri nu doriți să fie auzite de pacient.
 • Fiți pregătit pentru cazul în care vor apărea schimbări în comportamentul sau starea persoanei respective. Medicația, disconfortul sau stresul pot cauza depresie, mânie sau chiar furie.
 • Încurajaţi-l pe suferind să fie cât se poate de activ și independent, pentru a-și recăpăta încrederea în propriile puteri.
 • Fiți realist în privința propriilor dumneavoastră nevoi. Dacă acestea vă sunt împlinite, va fi mai uşor să vă ocupaţi şi de nevoile celuilalt.
 • Asigurați-vă somn suficient, mâncați corespunzător și nu neglijați timpul propriu de odihnă. Este greu să fii de ajutor atunci când ești extenuat.

cancerul și AVC-ul

SFATURI UTILE SUPLIMENTARE …
 • Nu ezitați să cereți sprijinul celorlalți membri ai familiei, care ar putea chiar să aprecieze ocazia de a ajuta.
 • Păstraţi-vă atitudinea pozitivă!
 • Acceptați ideea că există împrejurări pe care nu le puteți controla.
 • Adoptați o atitudine asertivă, în locul uneia agresive. Exprimați-vă sentimentele și părerile, în loc să acumulaţi furie, evitați comportamentul combativ sau, dimpotrivă, pasiv.
 • Învăţaţi să gestionaţi stresul încercând diferite tehnici de relaxare.
 • Faceți exercițiu fizic regulat. Organismul va face față mai bine stresului atunci când este într-o bună formă fizică.
 • Mesele trebuie să fie bine echilibrate.
 • Nu încercați să reduceți sau să contracarați stresul cu alcool sau medicamente.
 • Contactați un grup de suport. Discuțiile cu persoane care trec prin situații similare vă vor ajuta să nu vă simțiți singur.

Examene radiologice și de laborator

Caracteristicile clinico-radiologice, precum şi constatările de laborator, pot ajuta la identificarea mecanismelor AVC la pacienţii cu cancer. S-a observat că pacienţii mai în vârstă sunt mai susceptibili de a face un AVC convenţional decât un AVC prin mecanisme specific tumorale. Metodele imagistice efectuate la pacienţii cu cancer şi cu AVC au evidenţiat mai frecvent leziuni cu multiple teritorii arteriale la pacienţii fără mecanisme convenţionale, în timp ce leziuni unice care implică un teritoriu arterial au fost observate mai frecvent la pacienţii cu mecanisme convenţionale.

cancerul și AVC-ul

Analizele de laborator scot în evidenţă faptul că nivelul de D-dimer (un produs de degradare al plasminei, derivat al fibrinei, şi o măsură a hiper-coagulabilităţii) este ridicat la pacienţii cu AVC fără mecanisme convenţionale. Astfel nivelul crescut de D-dimer este un factor predictor la pacienţii cu AVC şi cu cancer. Rezultatele studiilor sugerează că există o corelaţie puternică între nivelul de D-dimer şi stadiul tumorii sau tipul histopatologic. Este important să se diferenţieze mecanismele AVC (cele convenţionale versus cele legate de cancer) la pacienţii cu cancer, deoarece strategiile de prevenire care vizează coagulopatiile ar trebui să fie adaptate în funcţie de mecanismul AVC-ului la fiecare pacient.

Cea mai puternică asociaţie dintre AVC şi cancer a fost în cazul cancerelor urogenital şi de sân, urmate de cel gastric, pulmonar şi colorectal.

Concluzii

Concluziile acestei prezentării pot fi rezumate după cum urmează:

1. Cancerul este o condiţie protrombotică ce se manifestă de multe ori cu un AVC.

2. Mecanismele specifice cancerului apar într-o mare proporţie la pacienţii cu AVC şi cancer; odată cu creşterea numărului de persoane cu cancer, acest tip de AVC ar putea deveni unul dintre subtipurile de AVC predominante în viitor.

3. Caracteristicile AVC-ului la pacienţii cu cancer sunt foarte diferite de cele ale AVC-ului cu mecanisme convenţionale. Embolia cauzată de factorii tumorali reprezintă principalul mecanism care stă la baza AVC-ului asociat cu cancerul.

4. Cunoaşterea caracteristicilor AVC-ului la pacienţii cu cancer, beneficiind de ajutorul evaluărilor diagnostice moderne, este esenţială pentru gestionarea corectă a acestor pacienţi.

 

dr. Septimiu Voidăzan
asist. univ., medic epidemiolog

Sursă:

Revista Viață + Sănătate : Cancerul și AVC-ul –interconexiuni
1. Young O. B., Myoung J.S., Gyeong S. K., et al: „Ischemic Stroke and ancer: Stroke Severely Impacts Cancer Patients”, While Cancer Increases the Number
2. Grisold W., Oberndorfer S., Struhal W., „Stroke and cancer: a review”. Acta Neurol Scand 2009; 119:1-16
3. Kim SG, Hong JM, Kim HY, Lee J, Chung PW, Park KY, et al: „Ischemic stroke in cancer patients with and without conventional mechanisms: a multicenter study in Korea”. Stroke 2010; 41:798-801
4. Seok JM, Kim SG, Kim JW, Chung CS, Kim GM, et al. (2010) „Coagulopathy and embolic signal in cancer patients with ischemic stroke”. Ann Neurol 68: 213–219
5. Kono T, Ohtsuki T, Hosomi N, Takeda I, Aoki S, et al. (2012) „Cancer-associated ischemic stroke is associa ted with elevated d-dimer and fi brin degradation product levels in acute ischemic stroke with advanced cancer”. Geriatr Gerontol Int 12: 468–474
6. Kwon H. M., Kang B.S., Yoon B.W. (2007), „Stroke as the first manifestation of concealed cancer”, J. Neurol.

 

Articole asemănătoare:
1. Accidentul vascular cerebral, AVC: un fulger cu două fețe
2. Arhitectura vascularizației cerebrale | Creierul
3. Atacul cerebral (AVC) – simptome și riscuri
4. Accidentul Vascular Cerebral (AVC): simptome și prevenire
5. Alimentație sănătoasă: 8 sfaturi după AVC
6. Semnele și simptomele AVC-ului
7. Diabetul și Atacul Vascular Cerebral
8. Caleidoscop medical
9. Recuperare în accidentul vascular cerebral
10. Accidentul vascular cerebral la copii
11. Cancerul și AVC-ul: interconexiuni
12. Herghelia – un magnet care mă atrage!
13. Hidroterapia în reabilitarea post-AVC
14. Să înțelegem tulburările psihoemoționale după un accident vascular cerebral!
15. Accidentul vascular cerebral, tratat în echipă
16. Atenţie, viaţa contează!

Rețete:
1. Rețete pentru o alimentație vegetariană și vegană