Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Surorile care zâmbesc

Un lucru care te iz­beș­te din prima la Herghelia și pe care îl laudă în ge­neral mai toți pacienții este zâmbetul fetelor în ha­lat alb. Întregul personal ca­re luc­rea­ză la cen­tru este selectat din rândurile co­mu­nității ad­­ventiste. Va­len­tina ­Dan îmi po­­ves­teș­te imp­resia pla­ăcută pe care i-au lă­sa­t-o ei angajații ameri­cani. „În perioada de pre­­gătire din State, am re­simțit imediat respectul față de om și faptul că ei pornesc în relații de la prezumția de nevinovăție: celălalt e de valoare, celălalt trebuie respectat, în comparație cu noi, care gândim exact invers. Vin ministri la Her­ghelia, vin oameni foarte săraci, vin țigani – toți sunt tratați la fel. Asta e și esența creștinismului: să oferi fără a aștepta ceva în schimb. Pacienții sunt obiș­nuiți cu atențiile, pentru că așa se face la noi: când te duci să iți vezi de sănătate, ești obișnuit să fii drăguț. Noi le spunem de la început că nu e nevoie de nimic, ei au plătit o taxă și asta este tot ce se așteaptă de la ei.” În broșura pe care pacienții o primesc la inceputul sejurului, una dintre regulile scrise este chiar aceasta: „Nu așteptăm și nu acceptăm bacșiș din partea dumneavoastră”.

Angajații locuiesc în vilele pe care centrul le pune la dispoziție sau în casele ridicate de ei în împrejurimi. Comunitatea a cumpărat cam 20 de hectare de pământ, în jurul sanatoriului, pentru a păstra distanța față de „lumea civilizată”. Copiii angajaților merg la școală specială adventistă din satul vecin, iar contactul cu restul lumii se restringe la câteva vizite pe săptămână la Târgu Mureș, pentru aprovizionare și transportul pacientilor.

Un sejur la Herghelia se incheie cu traditională cina festivă. Nu vă așteptați la șampanie și tort, pentru că tot ce o să primiți este o apetisantă salată de fructe. Anga­jații sanatoriului își arată, de această dată, latura artistică, pregătindu-le pacienților diverse cântări. Pacienții, la rândul lor, le povestesc celorlalți despre rezultatele pe care le-au obținut în cele unsprezece zile.

Să recapitulam: timp de două zile am mâncat super sănătos, am băut apă, am făcut mișcare mai mult decât toată iarna trecută, am dormit bine, deși m-am trezit la șase dimineața și m-am bucurat de natura din imprejurimi. În timp ce mă pregătesc de plecare, un angajat de la sere, cazat în aceeași clădire cu mine, îmi urează drum bun și îmi dăruiește o carte: Viața lui Iisus. Nu promit că o să o citesc, însă plec de la Herghelia cu speranță că amabilitatea necondiționată a oamenilor de aici a topit măcar o parte din prejudecățile pe care le aveam despre ei.

Recomandăm:
1. Soțul meu e la răscruce de drumuri
2. Din meniul zilei
3. Povestea locului
4. Diete minune
5. Centrul Herghelia – “48 de ore la sanatoriul lui Dumnezeu”
6. Surorile care zâmbesc

Sursă: http://www.elle.ro

 


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline