Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Remedii pentru sindromul de oboseală cronică

Cu toate că nu toţi specialiștii consideră că sindromul de oboseală cronică este o boală reală, oboseala pacienţilor afectaţi de acest sindrom nu este deloc imaginară. Sindromul se caracterizează prin oboseală intensă și de lungă durată (peste 6 luni), concretizată prin dificultatea de a efectua activităţile cotidiene obișnuite. Pacienţii mai pot prezenta și tulburări de concentrare, de memorie, dereglarea somnului, dureri musculare și articulare etc.

Conform unui studiu recent publicat de revista Lancet, adoptarea gradată a unui program de exerciţii fizice regulate, precum și terapia cognitiv-comportamentală pot contribui la îmbunătăţirea eficienţei tratamentului acestui sindrom. Tratamentul standard constă în consiliere specializată, antialgice și antidepresive. Studiul arată că acei pacienţi care au beneficiat fie de un program gradat de exerciţii fizice, fie de terapie cognitiv-comportamentală s-au bucurat de o scădere a severităţii oboselii, de o ameliorare a celorlalte simptome și au fost capabili să-și desfășoare activităţile zilnice în mai mare măsură decât cei care nu au avut parte de aceste intervenţii terapeutice.

Pacienţii cu sindrom de oboseală cronică se simt, în general, extrem de lipsiţi de energie. Din acest motiv, exerciţiul fizic ca tratament ar putea fi privit cu suspiciune, însă studiul a dovedit o eficienţă reală a acestei modalităţi de intervenţie. Chiar dacă cele două remedii nu înlătură pe deplin boala, rezultatele cercetării constituie o veste bună pentru persoanele care suferă de oboseală cronică, deoarece terapiile menţionate sunt eficiente și nu au efecte adverse.

(The Lancet)


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline