Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Fenomenul Herghelia Lifestyle

Definiția dată sănătății de Organizația Mondială a Sănătății: “O stare de bine completă, pe plan fizic, mental și social, și nu doar absența bolii sau a infirmității”. Dar căți dintre noi ne găndim la sănătate, prinși în valtoarea activităților cotidiene?
La gara din Târgu Mureș ne-a așteptat o mașină a centrului (transportul la și de la Târgu Mureș este inclus în preț). În Ceuașu de Câmpie am părăsit drumul național și am intrat în satul Herghelia. O curbă, apoi încă una și ne aflam în fața clădirii ce adăpostește centrul înconjurat de păduri de stejar. Suntem așteptați, cazarea se face rapid, totul era pregătit din vreme. Camerele au două paturi, și au baie cu cabină de duș proprie și balcon. Curațenia este evidentă, impune respect. Un afiș mare pe ușă: “Aici nu se fumează”. Nici televizor (este, cu 3 canale interne), nici radio, producatoare de stres. Doar un difuzor.

Prima zi
Mă trezesc cu o întrebare în minte: aud cumva Chopin? Sau încă dorm? La mine în cartier mă trezesc deseori în acorduri de…manea, deci probabil încă visez. Totuși nu, e o muzică liniștitoare care se aude din difuzor. E ora 6 și a început prima zi.
La 6:30 se aude un clopoțel. Cât am stat la Herghelia clopoțelul a sugerat că urmează o nouă activitate, despre care puteam afla la avizier. Clopoțelul chema pacienții la gimnastică de dimineața.
La ora 8 din nou clopoțelul anunța ceva: e ora seminarului. Aici orice seminar începe cu terapia sufletului și continuă cu terapia fizicului. Se începe cu o rugăciune și se continuă cu explicarea importanței stilului de viață pentru diferite afecțiuni. Terapeutul meu este o fată fragilă și zâmbitoare. De altfel am să constat că aici toată lumea zâmbește permanent și nu este un zâmbet profesional, ci un zâmbet venit din suflet. Terapiile care se efectuează sunt adaptate fiecărui pacient și pot fi: masaj suedez sau corectiv, hidroterapie, fitoterapie, împachetări cu parafină sau cu nămol.
Ora 13:00. Muzica se revarsă din nou din difuzoare, și clopoțelul anunță masa de prânz. Pe o placă, la intrarea în sala de mese, este înșirat meniul zilei. Citim: ghiveci cu orez, salată de roșii, drob de linte, paste integrale. Bun, bun, dar unde-i ciorba noastră cea de toate zilele? Cica seara! Și apa de pe mese? Nu e voie! Nu face bine! Apa se bea cel puțin o oră după mese! Majoritatea obiceiurilor alimentare sunt demolate. Dieta vegetariană terapeutică zero colesterol, cură de sucuri și zarzavaturi, totul pregătit cu gust și în condiții de maximă curățenie.
Ora 14:00. Clopoțelul sună adunarea în fața clădirii. Urmează plimbarea de după-amiază. Adică “fie omul cât de mic după-amiază doarme un pic”e total gresit. Conduși de terapeuți, urcam pe cărarea din pădure.
La ora 15 plimbarea se incheie. Nu și pentru noi, care plecam să mai explorăm și alte zone. În primul rând satul. Un sat cu trei cimitire și trei biserici. Aici religia are dimensiuni reale.
Ne odihnim puțin după plimbare, iar la ora 18:00 ne prezentăm la masa festivă de seara. Masa festivă cu salată de fructe. Festivă este prezentarea făcută de coordonatoarea programului, Valentina Dan, iar fiecare pacient spune de ce a venit. Majoritatea sunt bolnavi: boli de inimă, diabet, depresie. Alții vin să-și încarce bateriile, sau pentru o cură de dezintoxicare. Unii revin, chiar a 29-a oară, pentru ca se simt la Herghelia că acasă și au adoptat de ani buni acest stil de viață.

Zilele urmatoare
Când au venit rezultatele analizelor am aflat că am mulți parametri anormali, iar colesterolul a luat-o raznă. La sfârșitul sejurului de 10 zile a scăzut cu 50 de unități și majoritatea pacienților se laudau cu 2 kg pierdute (kilogramele se pun în timp, deci se dau jos la fel, dacă vrei să rămâi și sănătos).

Un demers social
Deși venisem hotărâtă să fiu doar client, desfășurarea faptelor m-a făcut curioasă, deci am stat de vorba cu coordonatorul de program, Valentina Dan, în timpul unei plimbări la care dumneaei a participat. Așa am aflat că ideea organizării Centrului de sănătate a fost a doctorului Nicolae Dan, care căutând soluții pentru a rezolva problemele pacienților a înțeles rolul prevenției în sănătate. Asistenții-terapeuți sunt pregătiți de centru, pentru terapie fizică și masaj suedez.
Este o asociație non-profit, un demers social, oferă acces la educație, prevenție și tratament. Așa se explică și tarifele scăzute practicate. Se dorește posibilitatea aplicării unui program de recuperare neuromotorie pentru care nu există dotări în acest moment.
Când am revenit în București colegii m-au felicitat pentru ca deși am renunțat la fumat nu m-a părăsit calmul. Nu știu cât este voința și cât e ”fenomenul Herghelia”, dar știu că îmi voi planifica măcar anual un sejur la acest centru de sănătate.

Referință: http://www.travellersguide.ro/informatii-utile/55/articol/21/Fenomenul-Herghelia-Lifestyle.html


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline