Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Din meniul zilei

La intrarea în sanatoriu mă întâmpină hotărâtă Vali, care mă și căptușește cu niște tălpici din plastic, pentru a opri microbii de pe încălțămintea mea. În clădirea principală, toată lumea umblă în papuci de casă. Am ajuns la fix pentru micul dejun, iar sala de mese e deja plină. Trec de plăcută cu diabet și dietă hiposodată de pe bufetul suedez și ajung în dreptul a ceea ce pare a fi meniul obișnuit. Trebuie să vă spun că micul dejun la Herghelia nu aduce cu nimic din ceea ce însemnă pentru mine mic dejun sănătos: respectiv câteva felii de pâine prăjită și cafea cu lapte. Mă blochez complet în fața unei tăvi cu fulgi de cereale integrale amestecate cu fructe coapte, a unui bol cu cremă de vanilie și a semințelor de susan și de in. „Ajută la digestie”, mă lămurește doamna Vali, care îmi umple cu încredere farfuria cu amestecul de mai sus. O ceașcă cu lapte de migdale și un măr cu coaja zbârcită completează oferta de dimineața. Căni cu ceaiuri din plante, pre­pa­rate individual în funcție de afecțiunile fiecărui pacient, își așteaptă musteriii la ieșirea din sala de mese.

Dupa micul dejun, Vali mă pune la curent cu programul zilei: „La ora opt are loc devoționalul. Cred că ai aflat deja că noi suntem adventiști de ziua a șaptea și ne înce­pem ziua cu Dumnezeu”. OK, mor de curiozitate să aflu cum stă treaba cu devoționalul, așa că amân somnul care îmi dă târcoale pentru mai încolo. Sală de conferințe se umple de pacienți, majoritatea trecuți de vârsta pensionarii. Aflu că am nimerit în mijlocul unei serii mai în vârstă, pentru ca pensionarii și clienții fideli au beneficiat de o reducere a costului șederii. Un sejur la Herghelia durează unsprezece zile și pachetul de servicii, care include cazarea, masa, analizele și tratamentele zilnice, costă 1.700 de lei.

Dr. Valeriu Gheorghiță începe predica de dimineața printr-o cântare colectivă. Nu pot să nu remarc vocea superbă a bătrânei de lângă mine și mai că nu-mi vine a crede cum dintr-un trup gârbovit, îmbrăcat în trening, pot ieși sunete atât de suave. Urmează predica propriu-zisă, în care capelanul ține pacientilor un discurs meșteșugit, presărat cu pilde din viața personală, cu gesturi largi ale brațelor și pauze în vorbire. Rămân și la conferința medicală despre depresie, susținută de Dr. Sorin Moroșan. Vă întrebați probabil, ca și mine, cât e spălare pe creier și cât argument științific în expunerile unui centru în care personalul este în întregime ales din rândurile comunității adventiste. O să vă dezamăgesc, dar prezența spiritualității e atât de subtil ascunsă în spatele argumentelor medicale științifice, încât aproape că nu intră în conflict cu ideile mele încerte vizavi de Dumnezeu & co. Să vă mai spun ca din 51 de pacienți, cât are seria aceasta, 36 sunt ortodocși și numai opt adventiști.

Recomandăm:
1. Soțul meu e la răscruce de drumuri
2. Din meniul zilei
3. Povestea locului
4. Diete minune
5. Centrul Herghelia – “48 de ore la sanatoriul lui Dumnezeu”
6. Surorile care zâmbesc

Sursă: http://www.elle.ro

 


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline