Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Diete minune

Nu apuc să înghit cele patru pahare de apă obligatorii pentru prima jumătate de zi, că se și anunță masa de prânz. Am uitat să vă spun că toate activitățile colective de la Herghelia se anunță prin clopoțel. Așa că mă înființez cu stomacul ghem la masa de prânz: două fe­luri de salate, cartofi copți la cuptor, sos de usturoi. Su­nă delicios și sănătos, nu? Dacă sunteți curioși ce mai există în meniu la Herghelia, pot lăuda fără re­zerve dovleceii pane, pâinea cu usturoi și brânză tofu,  și chiar laptele de soia cu cacao de roșcove. Dacă pe timpul iernii legumele și fructele provin de pe piață, în anotimpul cald o mare parte din hrana este asigurată de producția proprie a serelor centrului de sănătate. Meniul din sanatoriu este unul complet vegetarian. Remediile tuturor bolilor care se tratează aici se află, consideră specialiștii centrului, într-o alimentație bazată exclusiv pe fructe și legume, din care lipsesc cu desăvârșire grăsimile animale, alcoolul, cafeaua și, bineînțeles, tutunul. La Herghelia, pacienții nu au voie să fumeze în interiorul și în apropierea centrului, iar cei care vor să se lase de fumat primesc consilierea necesară. În momentul în care am fost eu acolo, nimeni, pe o rază de câteva hectare, nu fuma. Un lucru aproape înfricoșător, dacă stăm să ne gândim!

Masa de prânz este urmată nu de binecuvântată siesta, ci de o plimbare vioaie în împrejurimi, fie până la pajiștea cu flori rare, fie prin pădure până la lac. Pacienții sunt împărțiți în mai multe grupe, în funcție de condiția lor fizică, și pornesc împreună pe traseu, însoțiți de o parte din personalul sanatoriului. În cele două zile am văzut zeci de căprioare în împrejurimi, pentru că sanatoriul se află în marginea pădurii. Spre rușinea mea, deși m-am înfipt la grupa cea mai vioaie, am rămas mult în urma pacienților. Cu aceeași ocazie a plimbării, aflu că există pacienți care nu numai că țin în continuare cu dinții de regimul sanatoriului, dar unii chiar se supun la cazne culinare și mai și. Cum este domnul David, din Luduș, fost agent silvic, acum pensionar în vârsta de 65 de ani, care de când a aflat că e cardiac a început o dietă pe baza de sucuri, salate și ceaiuri, care l-a ajutat practic să sară peste o operație bypass și să rămână cu 84 de kilograme, din cele 112 pe care le avea. Asta pentru că din când în când mai urmează și dieta Oshawa, care sună cam așa: hrișcă, grâu, mei, orez, toate fierte cu sare; se consuma dimineață, la prânz și seara. În momentul acesta simt acut nevoia să ascult și povești mai frumoase, care să implice consum de KFC și Cola. Așa că dau peste un cuplu de oameni mai tineri care sunt pentru prima dată la Herghelia și care sunt dispuși să renunțe, în principiu, la… cafea.

Închei, astfel, devreme prima zi la Herghelia și nici nu prind ora nouă seara, ora oficială de stingere în sanatoriu, că pe la opt și jumătate sunt deja cufundată într-un somn adânc. Un alt principiu sănătos de care oamenii au uitat complet.

Ziua a doua începe devreme, pe la șase și jumătate, cu înviorarea de dimineața, care are loc pe platoul cu verdeață din fața sanatoriului. Mă înfig și eu în cercul de pacienți, însă entuziasmul îmi scade repede pe la al doilea set de exerciții, când vecina din stângă, o doamnă trecută de șaizeci de ani, se uită compătimitor la mine și îmi spune: „O domnișoară tânără ca tine ar trebui să atingă cu degetele de la mâini bombeul pantofului”. Am bifat în gând un abonament la aerobic! Până la ora nouă, când îi sun pe cei de acasă, mi se pare deja că am făcut o mie de lucruri. Sorin Capră, asistentul-șef al centrului, îmi face rondul sălilor de terapie. Fiecare pacient are propriul program de tratamente, în funcție de afecțiunile sale, precum și un fizioterapeut care se ocupă de el pe durata întregii șederi. Datorită programului intens de masaje, împachetări cu parafină și argilă, hidroterapie, jacuzzi, băi cu plante naturale și aerobic, pacienții nu apucă să se plictisească. Pe mine mă doare deja capul de la lipsa cafelei, cât despre stomac ce să mai vorbim. Îmi mai revin puțin în simțiri pe la prânz, când înghit ca pe doftorii buchetelele de broccoli și conopida fiartă.

Pentru cei care decid să renunțe și la masa de seara, există programul alternativ, „ceaiul de la ora șase”, în cadrul căruia pacienții discută liber despre diverse probleme, sorbind ceai de anason și ghimbir, ambele bune la digestie.

Recomandăm:
1. Soțul meu e la răscruce de drumuri
2. Din meniul zilei
3. Povestea locului
4. Diete minune
5. Centrul Herghelia – “48 de ore la sanatoriul lui Dumnezeu”
6. Surorile care zâmbesc

Sursă: http://www.elle.ro

 


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline