Calendar

December 2019
S M T W T F S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Accesul pacienţilor cu boli canceroase la documentele medicale

medicine_lowUn studiu recent, efectuat de cercetători francezi, a evidenţiat că bolnavii canceroși care au acces deplin la documentele lor medicale sunt mai mulţumiţi de tratamentele care li se administrează. Studiul a fost efectuat pe un lot de aproape 300 de pacienţi recent diagnoscaţi cu diverse forme de cancer, aflaţi sub chimioterapie. Pacienţii au avut la dispoziţie două opţiuni. Fie să primească informaţii și explicaţii la cerere, fie să li se pună la dispoziţie întregul dosar medical cu informaţii detaliate despre toate aspectele privitoare la boala lor, începând cu intervenţia chirurgicală, continuând cu radioterapia și terminând cu rezultatele examenului histopatologic, precum și ghiduri explicative pentru clarificarea termenilor medicali.

Studiul a arătat că pacienţii care au avut acces la dosarul medical integral au fost mai mulţumiţi de nivelul de informare decât cei care au primit explicaţiile la cerere. De asemenea, 70% dintre pacienţii care au preferat să obţină dosarul medical integral au spus că nu au regretat alegerea făcută și că ar face la fel și în viitor. De altfel, marea majoritate a acestor pacienţi au recunoscut că accesul la toate informaţiile nu le-a cauzat niciun fel de anxietate.

Informarea este esenţială în luarea deciziilor de tratament și ajută la contracararea mai eficientă a stresului datorat bolii și situaţiei. În fine, un alt avantaj deloc neglijabil al accesului total la documentele medicale este acela că se întărește încrederea pacienţilor în medic.

Autor: Asist. univ. dr. Valentin Nadasan
Sursa: www.sanatateplus.ro
(New England Journal of Medicine)(Cancer)


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline