Centrul de
Medicină Lifestyle
este o instituţie
non-profit...
De la gastrită la cancer gastric
In anul 2005, Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină a fost acordat doctorilor Barry Marshall şi J.Robin Warren pentru „descoperirea bacteriei Helicobacter pylori şi a rolului ei în dezvoltarea gastritei şi a ulcerului gastroduodenal”. Într-adevăr, lucrările acestor cercetători au declanşat o cascadă de studii care au revoluţionat perspectiva asupra acestor boli digesti- ve atât de frecvent întâlnite.
Date epidemiologice: răspândire și surse
Infecţia cu H. Pylori este considerată în prezent ca fiind una dintre cele mai comune infecţii bacteriene cronice întâlnite la fiinţa umană. Studiile epidemiologice indică faptul că infecţia cu H. Pylori survine cel mai adesea în copilărie. În ţările în curs de dezvoltare, unde condiţiile de igienă sunt mai precare, majoritatea copiilor sunt infectaţi înainte de a împlini 10 ani. În condiţii de nivel socioeconomic şi educaţional scăzut, odată cu înaintarea în vârstă, rata infecţiei continuă să crească, infestând 80-90% din populaţie. Pe de altă parte, în ţările dezvoltate, îmbunătăţirea condiţiilor de igienă a dus la scăderea semnificativă a infecţiei cu H. Pylori.
Principalul „rezervor” al acestei bacterii este omul, dar studiile au indicat ca posibile rezervoare adiţionale şi animalele de casă (în special pisicile), vacile (s-a evidenţiat posibilitatea transmiterii prin laptele nefiert), oile (îngrijitorii de oi prezintă mai frecvent infecţii cu Helicobacter).
Această bacterie se transmite în primul rând prin apa de băut netratată – din fântâni neigienizate, din apele curgătoare – folosită în scopuri casnice. De asemenea, lichidul de vomă, saliva, materiile fecale reprezintă surse de contaminare directă în casele supraaglomerate şi în condiţii socioeconomice precare – lipsa apei curente reci şi calde, fraţii care dorm mai mulţi într-un pat, spălarea inadecvată a zarzavaturilor şi a fructelor care se consumă crude.
Un studiu din Turcia a evidenţiat, pe lângă ceilalţi factori amintiţi, lipsa alimentării la sân a sugarilor ca factor de risc în achiziţionarea infecţiei cu H. Pylori1.
Particularităţi și impact gastric
Helicobacter pylori este o bacterie unică prin modul în care reuşeşte să supravieţuiască într-un mediu foarte acid. Se cuibăreşte în mucoasa gastrică, unde perturbă activitatea celulelor, provocând inflamaţie locală, precum şi un răspuns imun din partea organismului. Practic, orice infecţie cu H. Pylori se asociază cu dezvoltarea unei gastrite cronice. Această gastrită cronică se prezintă sub trei forme:
Pe de altă parte, gastrita atrofică se însoţeşte de scăderea semnificativă a vitaminei B12 în sânge. În timp, lipsa cronică de vitamina B12 va avea drept consecinţe tulburări neurologice şi anemie megaloblastică. Aşa se explică rezultatele unor studii care au evidenţiat faptul că eradicarea infecţiei cu H. Pylori a diminuat incidenţa gastritei atrofice şi, implicit, a cancerului gastric. Aceasta a îmbunătăţit nivelul plasmatic al vitaminei B12 şi a redus nivelul homocisteinei, rezultând un context favorabil în special pentru protecţia celulelor nervoase şi a globulelor roşii.
Alte studii au incriminat infecţia cu H. Pylori în scăderea nivelului fierului în sânge şi creşterea incidenţei anemiei feriprive, chiar în lipsa sângerărilor produse de un ulcer gastroduodenal complicat. Cercetători din Israel, plecând de la premisa că anemia feriprivă la copii poate cauza scăderea dezvoltării cognitive, au studiat asocierea dintre infecţia cu H. Pylori şi funcţiile cognitive la elevii din clasele primare. Rezultatul cercetării a arătat că această infecţie poate altera dezvoltarea cognitivă a copiilor4.
Diagnostic și investigaţii de laborator
Pentru a evidenţia prezenţa acestei bacterii în stomac, se folosesc mai multe tipuri de investigaţii. Cel mai simplu de efectuat sunt cele neinvazive, care nu presupun efectuarea unei gastroscopii. Ele includ:
În partea a doua a articolului, care va apărea în numărul următor al revistei, vom încerca să înţelegem de ce doar o parte din persoanele infectate cu H. Pylori au o evoluţie gravă spre ul- cer sau chiar cancer gastric şi care sunt posibilităţile de tratament pentru eradicarea acestei infecţii.
Dr. Moroșan Sorin