Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Masajul şi bolile reumatice

Multe momente ale activităţii noastre zilnice includ elemente de masaj: mersul pe jos, mai ales desculţ (masajul tălpii), spălarea obişnuită (incluzând fricţionarea diferitelor segmente ale corpului) etc. Fireşte, când este efectuat intenţionat sau executat de o altă persoană, mai ales de un specialist al artei masajului, aduce beneficii de necrezut uneori. Căci masajul terapeutic este o adevărată artă, implicând reguli de efectuare foarte precise şi amănunţite.

Căile lui de influenţare a organelor suferinde sunt multiple. Pe de o parte activează circulaţia sângelui, mai ales cea venoasă, precum şi circulaţia limfatică. Activarea circulaţiei arteriale va realiza o hrănire mai bună a ţesuturilor ce au nevoie de refacere, inclusiv a ţesuturilor articulare, iar activarea circulaţiei venoase şi limfatice va induce o îndepărtare mai rapidă şi eficientă a deşeurilor, a gunoiului metabolic. Pe traiectul vaselor limfatice sunt interpuşi numeroşi ganglioni, care îndeplinesc şi rol de filtre ale limfei, pe lângă alte roluri. În tratarea reumatismelor, circulaţia sângelui şi a apei, îndepărtarea numeroaselor reziduuri sau depuneri excesive ale unor constituenţi normali joacă un rol deosebit de important; rol susţinut cu brio şi de masaj.

Dar masajul mai aduce ceva: acţionând asupra fibrelor musculare ajută la dezvoltarea lor, la refacerea structurii lor normale. Deseori durerile reumatismale sunt accentuate de contractura musculară de protecţie care, prin cronicizare, duce la apariţia epuizării musculare (febrei musculare). Acţionând şi asupra filetelor nervoase ale muşchilor, masajul determină echilibrarea tonusului muscular, inclusiv relaxarea fibrelor supratensionate. Efectul acestei detensionări îl vor resimţi benefic atât capetele osoase din articulaţii, cât şi cartilajele articulare, mult implicate în procesul reumatic. Şi sistemul nervos central va resimţi influenţa bună a masajului, constând în ameliorarea vizibilă e efectelor paraliziilor sau, mai ales, a parezelor. Chiar şi la pareze vechi de câţiva ani de zile, se pot obţine reveniri nesperate ale forţei muşchilor interesaţi.

Când presiunea masajului este aplicată pe punctele dureroase ale muşchilor sau pe anumite puncte cunoscute de masori, corespunzând relaţiei muşchi – nerv, se obţin relaxări musculare deosebit de utile, însoţite de diminuare până la anularea durerii. La cei imobilizaţi la pat, parţial sau total, masajul suplineşte destul de mult lipsa mişcării fizice. Iar presiunea transmisă prin masaj şi oaselor în mod direct are o influenţă importantă privind depunerea calciului sau redistribuirea lui. Ca atare, utilitatea masajului ca remediu natural în tratarea reumatismului merită luată în considerare cu prioritate.

Link-uri conexe:

Remedii naturale în bolile reumatismale
Remediile naturale au fost gândite preventiv
Programul Newstart – aplicabil și bolilor reumatismale
Masajul și bolile reumatice
Kinetoterapie
Hidroterapia
Aplicațiile calde
Alte remedii naturale

Dr. Valeriu GHEORGHIŢĂ


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline