Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kinetoterapia

Asemănător masajului lucrează KINETOTERAPIA. Numită în mod curent „gimnastică medicală”, ea îmbină în mod foarte fericit plăcutul cu utilul. Asemenea oricărei alte arte – căci şi ea este o artă, nu doar ştiinţă –, nu poate fi neutră din punct de vedere practic. Deşi unii au negat această realitate, nicio artă nu este lipsită de tendinţă, fie ea explicită sau implicită. Tendinţa acestei arte este de a promova nu doar sănătatea, ci mai ales procesele de refacere, de vindecare. A „face gimnastică” nu înseamnă doar a te recrea, a te juca, ci şi a te trata, şi încă foarte eficient, deşi foarte … ieftin. Pentru artroze, spondiloze, pareze etc., gimnastica medicală este indispensabilă evoluţiei lor spre ameliorare sau vindecare.
Pentru ca acest obiectiv să fie atins, gimnastica trebuie să respecte, să urmărească anumite norme de efectuare. Doar aşa ea va reuşi să repună în funcţie toate structurile articulare imobilizate, deformate, încărcate cu elemente conjunctive şi nu numai, suplimentare, inutile, deranjante. Gimnastica antrenează şi relaxează totodată fibrele musculare conjunctive, dar şi pe cele nervoase. Ea normalizează structurile de comandă a mişcărilor, iar la nivel central declanşează sau stimulează secreţia de acum binecunoscuţilor hormoni numiţi „endorfine”, care asigură o atmosferă metabolică plăcută în tot organismul. E ca şi cum ai deschide ferestrele corpului ca să umpli camera cu aer proaspăt, înviorător. Şi dacă exerciţiile sunt efectuate în aer liber, realizând efectiv „gimnastică aerobică”, efectele tind către superlativ.
Tot în acest sens, este la fel de important ritmul derulării mişcărilor. Un anumit ritm este caracteristic oricărui element al corpului. Nesocotirea lui conduce la apariţia dereglărilor, mai curând sau mai târziu. Este unul dintre motivele pentru care apreciem şi folosim aşa-numita „gimnastică suedeză” – , dar nu apreciem deloc gimnastica de tip „yoga”.
Îmbinarea echilibrată a mişcării cu relaxarea este un pilon de nădejde al gimnasticii înţelepte, adică al celei ce are în vedere şi efectele îndepărtate ale oricărei proceduri. Omul matur nu se lasă impresionat până la amăgire de efectele spectaculare, de moment, ci judecă şi în perspectivă cât mai îndepărtată. Nimeni să nu subaprecieze acest aspect realist. De aceea, instructorul de gimnastică trebuie ales cu grijă şi respectat în consecinţă. Programele de gimnastică merită însuşite cu toată atenţia. Aş mai zice şi cu….. memoria, mai ales vizuală.

Link-uri conexe:

Remedii naturale în bolile reumatismale
Remediile naturale au fost gândite preventiv
Programul Newstart – aplicabil și bolilor reumatismale
Masajul și bolile reumatice
Kinetoterapie
Hidroterapia
Aplicațiile calde
Alte remedii naturale

Dr. Valeriu GHEORGHIŢĂ


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline