Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Vitamina “D”

Ar trebui să stăm mai mult la soare pentru a ne bucura de o producţie adecvată de „vitamina soarelui” – vitamina D? În timp ce stăm la soare şi producem vitamina D  nu există riscul de a face cancer de piele prin expunere mai prelungită la soare?

Răspuns: Studii recente indică faptul că vitamina D care este produsă în organism prin expunere la razele solare ultraviolete s-ar putea să prelungească şi să ridice calitatea vieţii. Copii care sunt expuşi în mod regulat la soare au un risc mai redus de a contracta răceli şi infecţii respiratorii – deci o producţie mai bună de anticorpi şi o imunitate mai bună. Se ştie că vitamina D intervine în absorbţia calciului crescând rezistenţa oaselor. Laptele matern nu conţine o cantitate suficientă de vitamina de aceea copii alăptaţi la sân trebuie să fie expuşi la soare fie să consume un supliment de vitamina D la indicaţia medicului curant.

La adulţi, o concentraţia scăzută de vitamina D în sânge poate cauza osteoporoză şi împlicit un risc crescut de fracturi. Până acum câteva decenii populaţia globului se baza aproape exclusiv pe expunerea la soare pentru necesarul de vitamina D. Datorită schimbărilor în stilul de viaţă la ora actuală se estimează că aproximativ jumătate (50%) din populaţia globului are deficienţă de vitamina D. Nici o dietă, nici măcar o aşa zisă dietă sănătoasă, chiar vegetariană – nu furnizează o cantitate suficientă de vitamina D. În ultima vreme se dezbate necesitatea reevaluării recomandărilor ce s-au dat până acum şi care sunau cam aşa: producem suficientă vitamina D în cazul în care ne expunem la soare  10-15 minute de 2 ori pe săptămână. Se pare că timpul necesar este mai lung şi trebuie considerat şi în funcţie de alte câteva variabile. Experţii consideră că s-a exagerat cu pericolele expunerii la soare şi că populaţia ar trebui, cu precauţiile de rigoare, să se expună mai mult razelor solare, nu doar pentru sănătatea oaselor dar şi pentru alte motive, de la prevenţia cancerului la prevenţia şi tratamentul depresiilor uşoare. Soluţiile care blochează razele UV ar trebui folosite cu mai mare prudenţă.

Dr. Nicolae Dan MPH


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline