Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Vitamina D previne cancerul şi scleroza

Este bine să folosim în scop preventiv suplimente de vitamina D zilnic dacă avem în familie cazuri de cancer? Este adevărat că vitamina D previne cancerul şi scleroza în plăci?

Un studiu publicat în septembrie 2007 a analizat 18 alte studii randomizate realizate pe o populaţie de aproape 60.000 de persoane în vârstă de peste 50 de ani. Persoanele care consumau cel puţin 500 de unităţi internaţionale (UI) de vitamina D au avut un risc de deces cu 7% mai scăzut decât cei cărora li s-a dat placebo. Alte studii au indicat că suplimentele de vitamina D scad riscul fracturilor, cresc rezistenţa la infecţii şi ar putea avea un efect benefic asupra sistemului cardio-vascular.

Dr. Phillipe Autier care a condus studiul sugerează că vitamina D ar putea bloca proliferarea celulor canceroase şi îmbunătăţeşte funcţionarea vaselor sanguine şi a sistemului imun.

În Canada, unde iernile sunt mai lungi, Societatea Canadiană împtriva Cancerului a emis recomandarea ca în acel sezon să se consume mai multă vitamină D – aproximativ 1.000 de unităţi internaţionale. Societatea s-a bazat pe un studiu condus la Universitatea din Omaha care a arătat o scădere cu 60-77% a ratei cancerului la femei intrate în menopauză care consumau o doză zilnică de 1.100 UI de vitamina D în combinaţie cu calciu faţă de cele cărora li s-a dat un placebo. Studiul a fost făcut pe o populaţie sănătoasă iniţial, din zona rurală a statului Nebraska. Se pare că multe celule în organism folosesc vitamina D pentru a produce o moleculă semnal folosită în procesul de comunicare între celule. Molecula semnal ajută diverse celule care se diferenţiază să o ia pe calea cea bună şi să se dezvolte spre genul de celule benefice organismului, sau pot semnala diverselor celule să se oprească din proliferare, să nu se mai înmulţească. Aceste funcţii ale molecului semnal şi implicit ale vitaminei D sunt importate în prevenţia cancerului deoarece e important ca celulele să se diferenţieze şi să nu se reproducă la nesfârşit ( aşa cum se întâmplă în cancer).

Cercetătorii de la Universitatea din San Diego, California au studiat impactul suplimentării cu 2000 de UI şi a expunerii la soare timp de 10-15 minute cuplate cu o dietă sănătoasă asupra apariţiei cancerului de colon mai exact – colorectal. Rezultatele au indicat o reducere cu două treimi a incidenţei cancerului colorectal la cei care au luat acest tratament în comparaţie cu cei care nu l-au efectuat. Aceiaşi autori au descoperit că rata cancerului de sân era cu 50% mai scăzută la cei ce aveau o concentraţie mare a vitaminei D în sânge şi au sugerat că în general se poate menţine aceea concentraţie dacă se iau suplimente de 2000 UI şi se petrec 10-15 minute la soare, zilnic.  Un alt studiu publicat în mai 2007 într-o populaţie de 31.000 de femei a evidenţiat faptul că suplimentarea cu vitamina D şi calciu scade riscul de cancer de sân şi în femeile aflate în preioada de premenopauză.

De asemenea, persoanele care aveau o concentraţie mai mare de vitamina D în sânge au avut un risc mai scăzut cu 62% de a dezvolta scleroză multiplă decât cei cu cea mai scăzută concentraţie de vitamină D în sânge. Acestea sunt date care sugerează o posibilă conexiune dar cercetătorii consideră că este nevoie de mai multe studii care să confirme aceste rezultate înainte de a recomanda doze mari de supliment vitaminic D pentru prevenţia sclerozei în plăci.

Dr. Saag de la Universitatea din Birmingham, Alabama a descoperit că vitamina D poate preveni apariţia artritei reumatoide la femeile mai în vârstă. Studiile lui preliminare au arătat că în cazul în care se consumă chiar şi cantităţi mici de supliment (290 UI în studiul respectiv) persoanele respective aveau o scădere a riscului de 28%.

Toate acest date şi multe altele au făcut ca experţii să înceapă să recomande suplimente de vitamina D, deoarece necesarul zilnic nu poate fi asigurat din alimente. Dintre toate alimentele doar gălbenuşul de ou (20 UI pe gălbenuş) şi peştele gras (între 200 şi 400 UI la 100 de grame) conţin vitamina D în mod natural. În comerţ există alimente fortificate cu vitamina D (cum ar fi margarina). Doza zilnică recomandată pană nu de mult pentru vitamina D era de 400 UI dar există discuţii aprinse pentru a o creşte . În lumina noilor studii şi mai ales în zone în care iernile sunt lungi şi nu există expunere suficientă la soare (cum e şi cazul României) pare a fi benefic să se ia suplimente de vitamina D nu mai mult de 2000 UI zilnic, după recomandarea şi în consultare cu medicul dvs. de familie. Mai mult nu înseamnă mai bine deoarece vitamina D luată în doze zilnice  mai mari de 2000UI1 poate avea efecte toxice: litiază renală, afectarea inimii, plămânului şi a vaselor de sânge.

Dr. Nicolae Dan


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline