Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Secțiune specială pentru cadrele medicale

Ferrannini şi colaboratorii au demonstrat că, într-un interval de trei ani, trecerea de la normoglicemie la hiperglicemie şi, respectiv, diabet este cel mai adesea rapidă şi nu pare să fie un proces gradat, îndelungat, ci brusc. Atâta timp cât răspunsul imediat al celulelor beta este bun sau poate compensa insulino-rezistenţa, nu apare hiperglicemia specifică diabetului, însă imediat ce celulele beta se decompen- sează, adică secreţia compensatorie de insulină este insuficientă, se instalează hiperglicemia caracteristică diabetului.

Filmul evenimentelor
Rezistenţa multiorganică la insulină, o caracteristică comună în sindromul cardio-metabolic, este un factor determinant în apariţia diabetului de tip 2 şi poate cauza vasoconstricţie şi reabsorbţia sodiului renal, care vor conduce la o tensiune arterială crescută. Tulburări în metabolismul acizilor graşi şi al adipokinelor (polipeptide) din depozitele de grăsime în exces sunt implicate în dezvoltarea rezistenţei la insulină. O rată excesivă de eliberare a acizilor graşi în sânge poate să împiedice capacitatea insulinei de a stimula:

  • a. preluarea glucozei în muşchi şi
  • b. suprimarea producţiei de glucoză hepatică.

Rezistenţa la insulină mai poate fi produsă şi de inflamaţia noninfecţioasă sistemică generalizată a sângelui, dar şi a altor organe, asociată cu sinteza de citokine produse de macrofagele din ţesutul gras/adipocite. Creşterea cantităţii de acizi graşi liberi furnizată ficatului poate stimula producţia de VLDL şi trigliceride, conducând la dislipidemii. Odată ce arterele mici şi arterele mari sunt afectate, începe un proces similar aterosclerozei, un proces silenţios şi asimptomatic, dar care erodează toate organele esenţiale din corp. După cum spune proverbul „circulaţie sănătoasă, organ sănătos şi invers”, e doar o problemă de timp şi complicaţiile renale, oculare, muscula- re, nervoase devin simptomatice.
Aşadar, când apare diabetul, complicaţiile metabolice, micro şi macro- vasculare sunt deja într-un stadiu avansat. În figura 1 este ilustrat con- ceptul că, odată apărut, diabetul zaha- rat de tip 2 este doar vârful aisbergului modificărilor/afecţiunilor metabolice care au condus spre această condiţie.

Comentariu şi explicaţii la aisberg
Diabetul de tip 2 reprezintă doar stadiul final al unui lanţ întreg de disfuncţionalităţi metabolice, cauzate de rezistenţa la insulină asociată cu hiperinsulinemie, obezitate, dislipo-proteinemie, hipertensiune şi ateroscleroza rezultată. Aceste afecţiuni sunt prezente cu mulţi ani înainte de creşterea glicemiei la valori patogene indicatoare de diagnostic specific (diabet tip 2). De aceea nu e o surpriză faptul că, în momentul diagnosticului iniţial, pacienţii cu diabet de tip 2 au deja complicaţii micro şi macrovasculare.
În stadiul 1, subiecţii păstrează toleranţă normală la glucoză datorită capacităţii celulelor beta din pancreas de a compensa insulinorezistenţa prin hipersecreţie de insulină. În acest stadiu, o valoare ridicată a trigliceridelor serice, un nivel scăzut al valorii HDL, ca şi o valoare crescută a raportului talie/şold indică insulinorezistenţă şi ar trebui să dea naştere la acţiune pe plan terapeutic.
În stadiul 2, apare intoleranţa la glucoză (testul la glucoză 75 grame per os) datorită avansării insuficienţei secretorii de insulină.
Pentru a evita avansarea spre diabetul de tip 2 clar (stadiul 3), persoanele cu intoleranţă la glucoză trebuie să opteze în mod clar pentru un plan terapeutic pentru a reduce insulino-rezistenţa. Planul terapeutic cel mai bun în aceste două stadii este o combinaţie între dieta antidiabetică şi exerciţiul fizic (vezi articolele respective din numărul curent).

PRACTIC:
Preveniţi, preveniţi, PREVENIŢI. Glicemia nu este oglinda cea mai f idelă a deteriorării diverselor organe şi/sau mecanisme metabolice. Adoptaţi un stil de viaţă sănătos când glicemia este încă normală!

Figura 1:
Diabetul de tip 2 – Vârful aisbergului

Legendă:
TG – trigliceride,
HDL – HDL colesterol,
HTA- hipertensiune
Model stadial adaptat după Matthaei et. al, Endocrine Reviews 2000, 21(6):585-618 și Vivian A. Fonseca, Diabetes Care November 2009 vol. 32: S151- S156.

Link-uri conexe:

Naufragiat pe un vârf de iceberg
Diabetul zaharat de tip 2 este doar vârful aisbergului
Secțiune specială pentru cadrele medicale

Dr. Nicolae Dan MPH


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline