Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

RECOMANDĂRI DIETETICE

4recomandari dietetice11. O dietă echilibrată, în care numărul caloriilor este bine controlat. Într-un atac acut, în faza iniţială, se impune NPO (nil per os), o alimentaţie pe alte căi decât cea orală.

2. În cazul colecistitei acute, este indicată o dietă fără grăsimi, cât mai puţin condimentată şi care exclude legumele şi leguminoasele care produc flatulenţă (gaze) – acestea din urmă cauzând distensia, accelerarea peristaltismului şi iritaţie.

3. În cazul colecistitei cronice, este recomandată o dietă în care atât aportul de grăsimi, cât şi cel de calorii sunt bine controlate, aceasta favorizând drenarea vezicii biliare fără dureri prea mari. Este recomandat, de asemenea, consumul de carbohidraţi nerafinaţi şi în special fibre, aşa cum este cazul pectinei (din mere şi fructe, în general) care leagă acizii biliari în exces.

4. În cazul colelitiazei, este recomandată o dietă bogată în fibre şi redusă în calorii (la cei cu un surplus de greutate), cu grăsimi sănătoase. Se pot consuma fructe şi zarzavaturi din belşug şi variat pentru a preveni formarea de noi pietre. Cerealele vor fi consumate în stare integrală, nerafinate.

5. În perioada acută, dureroasă, dieta să conţină o cantitate redusă de grăsimi adăugate. Alimentele consumate să conţină grăsimi nesaturate şi puţin sau deloc colesterol. Se vor evita în această etapă (cel puţin până ce simptomele cedează) carnea, ouăle, laptele, brânza, nucile, germenii de grâu, uleiurile, zahărul şi sarea.

6. Vitaminele solubile în grăsime (vitaminele A, D, E, K) trebuie asigurate prin suplimente.

7. Se va asigura un aport suficient de vitamina C şi calciu, deoarece persoanele care au un aport redus de vitamina C şi calciu au un risc crescut de a face litiază biliară.

8. Nu săriţi peste mese şi respectaţi un orar regulat al meselor în fiecare zi. Săritul meselor şi postul pot creşte riscul de litiază biliară, dar şi un orar cu mese frecvente poate face acelaşi lucru.

9. Evitaţi alimentele şi condimentele picante care pot irita vezica biliară şi creşte riscul de formare a pietrelor.

10. Menţineţi greutatea optimă. Excesul ponderal creşte riscul de a face pietre la fiere. Pentru a ajunge la greutatea normală, trebuie redus aportul caloric şi crescut nivelul activităţii fizice. Odată ajunşi la greutatea dorită, aceasta se va menţine prin continuarea unei diete sănătoase şi exerciţiu fizic regulat.


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline