Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Prescripţie dietetică pentru adaptarea la schimbări majore de fus orar

Tulburările de somn care apar după călătorii transmeridiane cu avionul (jetlag  – termenul internaţional) pot interfera serios cu performaţa la locul destinaţiei. Aceste tulburări de somn şi ceea ce discutăm în continuare se aplică şi celor ce lucrează în schimbul de noapte. O stare de somnolenţă la ore nepotrivite, de scădere a atenţiei, de indigestie, greaţă, dureri de cap şi/sau de sinusuri, oboseală, dezorientare, insomnie, iritabilitate, depresie, deshidratare – discomfort fizic şi psihic pot defini jetleg-ul şi experţii spun că pentru fiecare oră schimbată în fusul orar avem nevoie, în general, de o zi pentru a ne readapta ceasul biologic şi ritmul circadian. Asta înseamnă că pentru o călătorie la New York (7 ore diferenţă de fus orar) avem nevoie de o săptămână, ori pentru mulţi aceasta înseamnă că pe când s-au obişnuit cu noul fus orar trebuie să se întoarcă în ţară. Întrebarea dvs. vizează tocmai acest aspect: este ceva ce putem face ca ceasul biologic să fie resetat mai repede la ora locală – a destinaţiei noastre?

Ceasul biologic al organismului este reglat de orarul meselor noastre, de răsăritul soarelui şi de asfinţit (expunere la lumină) şi de ciclul zilnic la orelor de odihnă şi de activitate, inclusiv exerciţiu fizic. Orarul meselor noastre are o importanţă considerabilă în ritmul circadian. Am mai scris despre faptul că atunci când cineva mănâncă în mod repetat noaptea se crează o senzaţie de foame care apare la aceeaşi oră a nopţi, perpetuând obiceiul de a mânca noaptea (chiar dacă doarme individul se va scula la ora respectivă datorită senzaţiei de foame) obicei care evident nu este sănătos. Referindu-ne la nutriţie, ritmul circadian poate fi astfel modelat de ceea ce consumam în preajma şi în timpul zborului cu avionul.

În mod normal ritmul circadian normal elaborat de creier (ceasul intern al organismului) dictează când să ne sculăm, când să mâncăm şi când să dormim. Se pare că există un al doilea ceas intern al ormanismului care poate dicta ritmul circadian atunci când hrana este puţină sau deloc şi manipularea acestui ceas poate să ajute pe călători să se adapteze la noul fus orar. Dr. Saper de la Universitatea Harvard a publicat în anul 2008 un studiu în revista Science în care spunea că o perioadă de post negru, gără hrană – doar apă, timp de 16 ore înainte de plecare pare a fi suficientă pentru activarea celui de-al doilea ceas biologic. Asta înseamnă că dacă sărim ultimele două sau trei mese înainte de plecare putem să realizăm această resetare a ritmului circadian în ce priveşte alternanţa  somn/odihnă. Deşi studiile în legătură cu genele implicate au fost efectuate pe animale, genele respective există şi la om având funcţii similare şi dr. Saper crede că rezultatele sunt similare, aplicabile şi la om.

Laboratorul Naţional Argonne de la Universitatea din Chicago a dezvoltat, de asemene, o dietă anti-jetlag  (o puteţi găsi detailată la http://www.antijetlagdiet.com/faqs.asp) care în principiu se bazează pe o alternare a 2 zile de dietă hiperproteică/hipercalorică cu două zile de post alternate ( dacă zborul este joi, se începe luni cu o zi de festin, urmată de o zi de post, apoi o zi de ospăţ şi post înainte cu 16 ore de zbor şi în timpul zborului. În zilele de festin, dimineaţa şi la amiază serviţi mese abundente în proteine iar seara abundente în carbohidraţi.) Cercetătorii au raportat în Military Journal că un grup de 180 de militari care au adoptat aceasta dietă au avut de 7-16 ori mai mică probabilitatea de a avea simptome jetlag după zboruri transoceanice.

Pe lângă aceste considerente nutriţionale mersul la culcare la ora 9-10 pm din prima zi petrecută la destinaţie cât şi scularea devreme 6-7 am în prima dimineaţă, cu expunere imediată la lumina de afară cu exerciţii fizice moderate ca intensitate (o plimnbare sau jogging) sunt esenţiale pentru ajustarea mai rapidă la noul fus orar. Rezistaţi impulsului de a merge la culcare la orele când dormeaţi acasă şi intraţi din prima zi în orarul de mese de la destinaţie.

Unii medici recomandă suplimente de melatonină, un hormon natural care este produs în organismul uman (dar şi la animale şi în unele alge) având printre altele şi funcţia de a regla ritmurile circadiene pentru câteva din funcţiile biologice. O metaanaliză care a luat în coniderare 32 de studii ştiinţifice despre efectul melatoninei, efectuată de cercetători canadieni, nu a putut demonstra un efect semnificativ al melatoninei luată ca supliment. Pe de altă parte este un supliment care nu produce efecte adverse şi poate că la anumite persoane poate să ajute cu efecte modeste, în contextul schimbărilor menţionate mai sus.

Aceste informaţii sunt utile şi pentru persoanele care lucrează în schimbul de noapte. Aşadar, data viitoare când veţi călători cu avionul săriţi pentru snackurile oferite în avion şi alegeţi să beţi apă în locul băuturilor carbogazoase, chiar dacă sunt pe gratis. Căştigul la destinaţie merită sacrificiul!

Dr. Nicolae Dan, MPH


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline