Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Pacient vulnerabil – artere vulnerabile, sânge vulnerabil şi miocard vulnerabil

În ultimii ani, a apărut conceptul de „pacient vulnerabil” şi de „placă vulnerabilă”. Pacientul vulnerabil este cel care are un risc înalt de a dezvolta un sindrom coronarian acut (inclusiv infarct miocardic şi moarte subită) din cauza jocului a trei variabile: placa aterosclerotică vulnerabilă (aterom cu perete subţire), ser vulnerabil (cu tendinţă la tromboză) şi miocard vulnerabil (cu tendinţă la aritmii fatale).

Conceptul de vulnerabilitate înseamnă că ateroscleroza şi fenomenele coronariene acute au început să fie văzute ca un complex în care placa este doar un factor, ceilalţi factori fiind de natură reologică, factori ce ţin de coagulare sau factorii inflamaţiei etc. Placa vulnerabilă este o placă fibroateromatoasă cu inflamaţie a peretelui luminal endotelial subţire. În 60-70% din cazuri acesta este tipul de placă vulnerabilă care a produs un eveniment acut coronarian. Însă 30-40% din evenimentele coronariene acute, în special la femeile mai tinere, apar în dreptul unor plăci vulnerabile care nu stenozează artera, dar evenimentele apar totuşi din cauza eroziunii la nivelul unor plăci bogate în proteoglicani. Aşadar, leziuni la nivelul unor plăci care nu produc stenoze critice pentru circulaţie pot cauza multe dintre sindroamele coronare acute. Se pare că cercetările recente au stabilit multiplicitatea plăcilor cu risc înalt, vulnerabile, şi natura generalizată a inflamaţiei la pacienţii vulnerabili, aceste date punând sub semnul întrebării înţelegerea tradiţională că ateroscleroza coronariană ar fi o boală localizată pe un segment arterial. Astfel, o dată în plus, se impune managementul agresiv al factorilor de risc modificabili care trebuie să acompanieze revascularizarea adecvată. De asemenea, tratamentul evenimentelor acute coronariene ar trebui să includă două faze care se suprapun în parte: prima fază se adresează leziunii care a produs evenimentul şi a doua fază urmăreşte „stabilizarea” rapidă a altor plăci care ar putea produce evenimente recurente.

PRACTIC, revascularizarea prin diferite procedee (stent, stent cu eliberare de medicaţie, statine etc.) ajută la reducerea ischemiei sau în evenimentele acute, dar noua înţelegere legată de plăcile nestenozante impune luarea în considerare a leziunilor neobstructive şi chiar dezvoltarea unor metode de detecţie a lor şi de prevenţie primară, secundară sau terţiară. Mulţi dintre adulţii aparent sănătoşi, dar care nu fac mişcare şi/sau au câştigat în ultimii ani 5-10 kilograme în regiunea abdominală şi/sau au un pic de hipertensiune şi/sau au o glicemie în jur sau puţin peste 100 mg/dl şi/sau fumează şi/sau au un colesterol peste 180mg/dl şi care consumă multă carne, lapte, ouă, zahăr, sare şi prea puţine alimente de origine vegetală proaspete sunt de fapt cu un picior în groapă. Jumătate dintre cei care fac infarct miocardic nu ştiau că suferă cu inima. Jumătate din cei ce fac infarct miocardic mor înainte de a ajunge la spital!

Dr. Nicolae Dan

Naghavi M Ministerul. et al. From vulnerable plaque to vulnerable patient: a call for new definitions and risk assessment strategies: Part I. Circulation. 2003 Oct 7;108(14):1664-72.
2  axman S. et al., Detection and Treatment of Vul nerable Plaques and Vulnerable Patients. Circulation 2006; 114:2390-2411

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline