Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

O oază numită Herghelia…

Sunt uimit de faptul că majoritatea vizitatorilor, a pacienţilor sau trecătorilor flosesc acelaşi cuvânt când definesc Herghelia: oază. Unii spun că Herghelia este o oază de sănătate, alţii spun că este o oază de linişte, sau de pace, sănătate, tinereţe, lumină etc.; oricum, ideea de oază pare să definească cel mai bine ca percepţie, ce se întâmplă la Herghelia.

Dincolo de coordonarea activităţii editoriale a revistei Viaţă+Sănătate, Herghelia este un colectiv medical, administrativ şi auxiliar unde se cultivă interesul faţă de om şi problemele lui. Oaza este un puţin de viaţă într-un ocean de nisip arzător, deseori furtunos, lipsit mai tot timpul de viaţă. Oaza e locul cu apă dătătoare de viaţă, într-un ocean de nisip fără apă şi aparent mort. La Herghelia, fondatorii ei au imaginat ca pe lângă educaţie pentru sănătate, prevenţie şi alinarea suferinţei adusă de boală să se ofere şi un altceva – pentru om şi pentru suflet: relaţii care să ofere apă şi să împrospăteze cu viaţă deşertul nisipos şi arzător de care suferim într-o societate postmodernistă în care adeseori „iubim lucurile şi folosim oamenii în loc să folosim lucrurile şi să iubim oamenii”. Atunci când spun despre Herghelia că e o oază de linişte, pacienţii nu se referă la liniştea inactivităţii sau a cimitirelor ci la confortul unei aşezări potrivite, nu doar în mijlocul naturii ci mai ales în mijlocul relaţiilor interumane şi a respectului faţă de om.

Doctorul Albert Schweitzer a dezvăluit motivaţia care l-a făcut să părăsească o carieră de preot, medic şi muzician aclamat pe plan internaţional şi să meargă în străfundurile deşertului sărăciei şi a bolii din jungla Africană (Lambarene) pentru a aduce apele vindecării fizice celor defavorizaţi, pentru a creea o oază de vindecare şi linişte, în junglele africane bântuite de boală dar şi de nelinişte – teama de spirite. El spunea că o face şi merită făcut datorită : RESPECTULUI FAŢĂ DE OM. Europa creştină are undeva la bază acest concept al valorii omului, prin prisma patimilor dumnezeirii pentru mântuirea omului, şi implicit respectul pe care omul trebuie sa-l aibă faţă de om – transfigurat prin această valorizare a lui ca fiu părtaş familei lui Dumnezeu.

Recent, 25 dintre distributorii de frunte a revistei Viaţă+Sănătate au avut parte de o săptămână de popas în oaza de la Herghelia. Evenimentul acesta devine o tradiţie anuală punctată însă, de data aceasta, de prezenţa a 15 abonaţi ai revistei V+S care au fost aleşi pe baza unei trageri la sorţi la care au participat toţi abonaţii revistei dar cu precădere cei ce au refăcut abonametul la revista în ultimele luni ale anului 2007 şi primele luni din 2008. Doamna dr. Vulcan Genica, aflată între fericiţii câştigători ai tombolei V+S 2007  mi-a mărturisit că deşi a mai completat formulare pentru diverse tombole nu a câstigat până acum nimic, aşa că atunci când a fost anunţată că numele ei a ieşit la sorţi a rămas şocată şi neâncrezătoare. Pentru cineva care niciodată nu a venit la Herghelia, oaza noastră de sănătate şi frumuseţe a naturii a însemnat un dublu câştig, compensator. Pentru a gusta puţin din atmosfera şi întâmplările seriei de câştigători veţi găsi în paginile acestui număr un interviu cu unul din cei 15 câştigători ai tombolei Viaţă+Sănătate 2007.

Vă doresc tuturor cititorii revistei să rămâneţi „pe recepţie”, adică pe abonament şi să-l reînnoiţi în a doua jumătate a anului 2008, sau dacă nu sunteţi abonaţi faceţi-o pentru ca să aveţi o şansă să fiţi printre cei 15 abonaţi care vor gusta personal în 2009 din răcoarea, viaţa şi fructele oazei de la Herghelia. Urmăriţi în numerele viitoare ale revistei campania care se va face în legătură cu tombola Viaţă+Sănătate 2009.

Dr. Nicolae Dan MPH


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline