Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Nu am timp!

Majoritatea românilor duc o viaţă sedentară. Chiar dacă mulţi dintre noi mai locuiesc la ţară, treptat stilul de viaţă a orăşanului şi sedentarismul prevalent la oraş invadează comunele şi satele din Romania. Dacă pe vremuri activitatea fizică era o condiţie sine qua non a câştigării pâinii astăzi societatea şi-a îngreunat şi ne-a îngreunat din ce în ce mai mult acesul la activitate fizică. Astăzi, cei mai mulţi dintre cetăţeni trebuie să facă un efort serios şi să modifice în mod major starea de lucruri pentru a face mişcare şi efort fizic.

Cea mai comună scuză pentru lipsa de exerciţiu fizic (mişcare) este celebrul…nu am timp. Chiar la nivel personal, cei mai mulţi dintre noi nu reuşim să facem nici măcar minimum pentru întreţinerea corpului/organismului minune pe care-l posedam pentru că…nu avem timp. Este într-un fel (doar pentru ilustraţie) echivalentul lui: nu am timp să pun ulei în motorul  maşinii, nu am timp să văd la pompă dacă pun benzină sau motorină, nu am timp să schimb uleiul la maşină sau nu am timp să schimb frânele care s-au tocit şi nu mai prind…

Nu-i aşa că atunci când ne oprim puţin să gândim această atitudine este absurdă! În condiţiile în care în medie românii petrec 1-3 ore zilnic în faţa micului ecran sau în condiţiile în care cel puţin 5 milioane de adulţi petrec 20-30 de minute zilnic fumând, este cel puţin absurd şi caraghios că nu avem timp să petrecem 20-30 minute zilnic făcând mişcare.

Cine dintre noi ar avea nevoie disperată de mişcare?  În primul rând cei 40% dintre adulţii care sunt supraponderali sau obezi ar trebui să-şi facă timp pentru mişcare. Toţi copii şi cu precădere cei 10-20 % dintre copii şi tinerii care sunt supraponderali sau obezi. Apoi, toţi cei care suferă de boli asociate cu aterosleroza ar trebui să-şi facă timp pentru mişcare (toţi românii peste vârsta de 30 de ani). Apoi milionul de români care au diabet sau sunt pe cale de a-l face, fără să ştie de el, încă. Apoi cei ce sunt depresivi sau au probleme emoţionale. Nu în ultimul rând, să nu uităm de patroni, directori şi administratori care au nevoie de o minte clară pentru a lua decizii…toţi cei enumeraţi au nevoie de mişcare zilnică.

Dacă îi adunăm pe toţi ajungem la concluzia evidentă că toată populaţia României are nevoie disperată de mişcare fizică. Chiar dacă nu suntem la început de an, nu e prea târziu să ne hotărâm să renunţăm la: nu am timp pentru mişcare şi să decidem pentru: îmi fac timp.

Dr. Nicolae Dan


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline