Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Naufragiat pe un vârf de iceberg

Diabetul – partea vizivilă a unui mănunchi de boli

Diabetul este o problemă majoră de sănătate publică în Romania. Prevalenţa la nivelul populaţiei generale este de 1 la 20 şi, dacă ne referim la populaţia peste 25 de ani, cel puţin una din 10 persoane din ţara noastră are sau va face diabet. Costurile sociale imense şi suferinţele personale ale diabeticului îndeamnă la acţiune în modul cel mai serios. Diabeticii au un risc de 3-5 ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. 40-70% din amputările de membru inferior se datoresc diabetului. Diabetul este prima cauză de orbire. Şi lista ar mai putea continua.
Dacă după ce aţi citit articolele scrise până acum sunteţi încă nedumeriţi şi nu aveţi toate răspunsurile aşteptate, nu disperaţi: sunteţi în cea mai bună companie. Cei mai străluciţi diabetologi, cei mai inteligenţi cercetători în domeniul diabetologiei au şi ei întrebări neclarificate aşa cum aveţi şi dvs., cu deosebirea că la ei sunt mai multe, deoarece cu cât studiezi mai mult despre diabet cu atât îţi dai seama mai bine de complexitatea acestei maladii cu multe, multe necunoscute încă.
Permiteţi-mi să trec în revistă, în acest articol, câteva idei unificatoare, sintetice, care să ne ajute într-o abordare informată, dar şi practică, a diabetului.

Ce este de fapt diabetul?
După ce aţi citit articolul de la rubrica Ghiduri despre definiţia diabetului, această întrebare pare retorică. De fapt, nu este aşa. Dimpotrivă, cred că este o întrebare pe care medicii şi cercetătorii şi-o pun, şi pacienţii ar trebui să şi-o pună deopotrivă, deoarece este vorba chiar de… sănătatea lor. Este o boală endocrină? Este o boală metabolică? Este o boală cardiovasculară? Este o boală neurologică? Este o boală renală? Sau are din toate câte puţin? Diabetul este, de fapt, un mănunchi de boli, afecţiuni metabolice care implică aproape toate organele omului O redefinire a diabetului este inevitabilă. Diabetul seamănă, ca diversitate, cu bolile reumatice sau cancerul. Noi spunem „cancer”, dar sunt, de fapt, peste 200 de varietăţi/ boli sau spunem „reumatism” şi, de fapt, acest cuvânt ascunde peste 100 de boli reumatice! Ultimii 20 de ani de cercetare sugerează acelaşi lucru despre diabet: în spatele hiperglicemiei şi hiper- sau hipoinsulinemiei sunt foarte probabil zeci de defecte metabolice/boli diabetice.
Încă de acum 10 ani se ştia că diabetul de tip II, exprimat/diagnosticat printr-o glicemie de peste 126 mg/dl este doar vârful aisbergului. Cu alte cuvinte, în momentul în care glicemia urcă la valori de peste 126, boala deja şi-a făcut efectele distructive la nivel micro şi macrovascular. Aşadar, a defini diabetul prin hiperglicemie este ca şi cum ai defini cancerul prin metastaze, o etapă depăşită din punct de vedere diagnostic.
Este foarte probabil că într-un viitor nu prea îndepărtat vom modifica radical actuala definiţie a diabetului, definiţie care în prezent este acceptată în manualele didactice, şi anume că: diabetul este o afecţiune cauzată sau definită de hiperglicemie, aceasta fiind datorată deficitului de secreţie şi/sau de acţiune a insulinei. Cândva, actuala definiţie va fi la fel de depăşită ca definirea bolilor cardiovasculare ischemice ca fiind situaţia în care colesterolul trece de 250mg/dl, de exemplu.

Practic: În faţa unui grup de maladii atât de tenebros ca o caracatiţă din adâncuri, nu avem altă şansă decât cea a PREVENŢIEI. Ca şi în cancer, unde stilul de viaţă acoperă aproape 90% din riscul pentru apariţia lui, la fel şi în diabet, stilul de viaţă sănătos acoperă probabil acelaşi procent şi este cea mai raţională atitudine la nivel individual şi populaţional. Ne înşelăm dacă aşteptăm să schimbăm stilul de viaţă doar când sunt semne de hiperglicemie. Cel mai adesea este prea târziu! Trebuie să alegem un stil de viaţă antidiabetogenic pentru a preveni declanşarea acestei avalanşe de defecte metabolice.

Link-uri conexe:

Naufragiat pe un vârf de iceberg
Diabetul zaharat de tip 2 este doar vârful aisbergului
Secțiune specială pentru cadrele medicale

Dr. Nicolae Dan MPH


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline