Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Greutatea şi sarcina

Silueta şi sarcina sarcina. Câtă greutate e normal să punem pe noi în timpul sarcinii?

Tradiţiile şi gura lumii nu sunt totdeauna şi corecte. La om, instinctul de a se hrăni este desori imperfect. Obişnuit cu dulce va prefera zahărul în cantităţi mari deşi nu e nevoie de el şi e dăunător în cantităţile respective. Obişnuit cu alcool va prefera alcoolul în cantităţi mari deşi e dăunător. Obişnuit cu sare în cantităţi mari sau grăsimi din abundenţă instinctul de a ne hrăni este denaturat. Prin urmare atunci când ne lăsăm necontrolat în voia poftelor vom plăti preţul cu sănătatea noastră (în cazul sarcinii şi cu a lui bebe). Spaţiul rubricii acesteia nu ne permite să abordăm subiectul mai larg al recomandărilor nutrţionale pentru femeile însărcinate dar vă rog să urmăriţi revista V+S pentru că până la sfârşitul anului vom publica ghidurile actuale în legătură cu nutiţia în perioada de sarcină.

Deşi nu ştiu dacă aveţi o constituţie mai robustă sau mai firavă pot să spun cu mare certitudine, din datele furnizate de dvs. că aveţi un exces de aproximativ 10 kilograme peste greutatea sănătoasă, adică sunteţi supraponderală. Cele mai recente norme de creştere sănătoasă în greutate pentru femeile gravide sunt date în tabelul următor

TABEL: Recomadările Institutului Naţional de Medicină din SUA, 28 mai 2009

GreutateSiSarcina_tabel1

Ritmul de creştere sănătos recomandat pentru sarcina unică, la femei subponderale sau cu greutate normală este de 0,450 kg pe săptămână pentru trimestrul doi şi trei de sarcină. La femeile supraponderale recomadarea este de 0,270 kg iar la cele obeze de 0, 225 kg.

Chiar dacă femeile însărcinate trebuie să mănânce pentru doi, este surprinzător cât de puţin trebuie să ia în greutate femeile care sunt obeze la începutul sarcinii. Pe de altă parte experţii care au formulat aceste ghiduri atrag atenţia că sarcina NU este un timp potrivit pentru cure de slăbire! Ghidul acesta nu trebui folosit prost, adică dacă cineva a pus maximum sugerat de ghid dar e în luna a VII-a trebuie sa se oprească şi să nu mai pună nimic până în luna a IX-a. Ideea ghidului este o creştere sănătoasă şi continuă în greutate în trimestele 2 şi 3 ale sarcinii.

Cel mai important mesaj pentru femei este că trebuie să atingă o greutate normală, sănătoasă înainte de concepţie. Este mai sănătos pentru mame: vor avea şanse mai reduse de a face hipertensiune de sarcină sau de a apela la cezariană dar este mai sănătos şi pentru bebe deoarece copii care se nasc din mame obeze au un risc mai mare de a se naşte prematur şi de asemenea, un risc mai mare ca mai târziu să devină ei înşişi obezi. Mai multe date despre acest subiect de interes pentru noi toţi într-un număr viitor al revistei V+S.

Dr. Nicolae Dan MPH


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline