Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ghid alimentar vizual pentru România

Un demers necesar

Rațiunea unui Ghid alimentar național se justifică prin nevoia imperioasa de a educa populația României despre trei lucruri esențiale pentru Sănătate:

1. Ce alimente trebuie să mâncăm cu precădere,

2. Ce alimente trebuie să evităm și

3. Cum să combinăm alimentele pentru ca alimentația noastră zilnică să ne furnizeze nutrienții și caloriile necesare pentru menținerea sănătății și prevenirea bolii.

În acest număr cât și în numărul viitor vom prezenta un Ghid alimentar vizual pe care l-am prezentat pentru prima dată la prima Conferință a Asociției Române de Nutriție și Dietetică, ce a avut loc la UMF Tg Mureș între 25 și 29 iunie, 2012.

Înainte de a merge mai departe însă, doresc să invit pe vegetarieni să realizeze că un Ghid alimetar care vizează nutriția unei națiuni trebuie să pornească de la realitatea că 95% sau mai mult din populația țării noastre sunt persoane omnivoei care au nevoie de un Ghid alimentar care să pornească de la nivelul de unde sunt ei. Pe de altă parte, așa cum se va vedea mai jos, ghidul pe care îl propunem ține cont și de perioadele în care populația ortodoxă profesantă consumă o dietă de post (vegetariană).

Importanța unui ghid alimentar vizual

Pe lângă ghiduri și informații concise, în scris, este nevoi de un suport vizual care să transmit mai ușor mai pe înțeles, mai practice acest ghid. Se spune că o imagine bună face cât 1000 de cuvinte.Pentru a educa populația și a ajunge atât la persoanele educate cât și la cele mai puțin educate, multe națiuni au adoptat un ghid alimentar vizual care prezintă într-o manieră concentrată esențialul în ce privește alimentația zilnică. Din punctul de vedere al sănătății publice a unei națiuni sunt puține lucruri care pot avea un impact educațional mai mare decît un ghid alimentar vizual care poate fi cu ușurință difuzat în mass media, poate fi folosit în grădinițe, școli, universități și în toate sectoarele legate de alimentație.

Ghidul prezintă într-o privire ce să mâncam, ce să nu mâncam și cam care e proporția în care trebuie să combinăm grupele de alimente pentru a avea un meniu complet care să promoveze sănătatea și să prevină boala.

Importanța nutriției pentru națiune

Datele științifice din studii multicentru internaționale au demonstrat că peste 50% din cazurile de infarct miocardic și implicit boli cardiovasculare în general, cît și 50% din accidentele vasculare cerebrale se datoresc alimetației noastre. Studiile Interheart , Interstroke au arătat că: 90% din infarctele miocardice și din accidentele cerebrale ar putea fi prevenite iar nutriția și dieta acopera 50% din modalitățile de prevenție. Lucrul acesta este adevărat pe toate continentele indiferent de sex și de statut socio-economic. Alimentația nesănătoasă este implicată ca factor de risc cauzal în 4 din 5 decese. În România 6 din 10 decese sunt de cauză cardiovasculară, 2 sunt din cauza cancerului si aprope 1 din 10 decese se datoresc diabetului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății cât și UE aceste 3 boli cronice prevalente în România cât și în Europa au 3 “cauze” majore comune: o nutriție nesănătoasă, lipsa activității fizice (sedentarismul) și consumul de tutun.

Obezitatea – o epidemie care tinde să nulifice progresul medicinii din ultimul secol

Obezitatea a devenit una din cauzele principale ale creșterii prevalenței bolilor cronice în populația României. Conform raportului EUROSTAT din anul 2000 barbatii din grupa de varsta 35-45 de ani aveau o prevalență a obezitații de 50% iar femeile de 40% pentru ca în grupele de vârste de la 45 de ani pana la 75 de ani barbații să aibă o prevalență de 55-60% iar femeile de 50%.

La fel ca în multe din statele dezvoltate ale lumii în România obezitatea a crescut de trei ori in ultimii zece ani la populatia din Romania si este cauză a epidemiei de diabet zaharat de tip II, a hipertensiunii si bolilor cardiovasculare care ne stăpânesc in acest moment, declara cu doi ani în urmă presedintele Comisiei de Diabet din Ministerul Sanatatii, prof. dr. Amorin Popa. Continuând, domnia sa spunea: ‘Societatea modernă a renunţat la alimentaţia sezonieră de la fermierii locali şi cei bio şi a adoptat sistemul de alimentaţie industrial, care a adus avantaje legate de preţ şi de cantitate, nu însă şi de sănătate. Marcarea produselor cu etichete care indică exact datele nutriţionale poate fi o soluţie rapidă pentru combaterea obezităţii şi a bolilor asociate acesteia, dar, din nefericire, nu are nicio valoare atâta vreme cât populaţia nu are educaţia necesară pentru a citi şi înţelege mesajul de pe etichetă.

Educarea populației prin Ghidul alimentar vizual

Este clar că avem nevoie de un ghid alimentar vizual și că acest ghid trebuie să ajungă la populație. În cadrul Centrului Lifestyle Herghelia am elaborate un astfel de ghid în 2002 și l-am prezentat la Conferința de Cardiologie Preventivă de la Păltiniș împreună cu un medic și mare om de suflet – dr. Gheorghe Nandriș. Interesant este că așa cum reiese din figura 1.

1.Ghidul alimentaram ales atunci, în 2002 o reprezentare vizuală de tip farfurie și nu piramidă, deși în acel moment în SUA și multe alte state din Europa la modă erau ghidurile vizuale de tip piramidă. Am optat pentru farfurie din două motive: era mai explicit, cu mai mult text atașat fiecărei grupe de alimente, indicând exact ce e de făcut, comportamentul alimentar așteptat în dreptul fiecărei grupe de alimente și, în al doilea rând, la noi neexistând o tradiție a ghidurilor vizuale era greu de înteles conceptual de piramidă alimentară, concept la care națiunile respective au ajuns progresiv în zeci de ani de zile de evoluție și educație. La noi piramida putea fi greșit înțeleasă deoarece unii pot crede la o privire grăbită că ceea ce e în vârful piramidei sunt alimentele cele mai importante. Într-adevăr un ghid tip piramidă elaborate în cadrul Departmentului de nutriție de la Universitatea Harvard a pus făina albă și zahărul în vârful piramidei între alimentele care trebuie consumate rar și puțin. Așadar pentru a evita confuzia am optat atunci, în mod intuitive, la o reprezentare de tip farfurie.

Întâmplarea face ca recent, în iunie 2011 SUA și celelalte state au prezentat un nou ghid alimentar vizual sub formă de farfurie . Așadar, fără să programăm, farfuria ghidului vizual elaborată de medicii de la Herghelia a fost inspirată și la obiect, a trebuit doar să facem unele ajustări minore, datorită datelor științifice noi care s-au acumulat în ultimii 10 ani. 2.Ghid vizual al alimentaţiei sănătoase_miniCu aceste ajustări, am lansat acest nou ghid alimentar (vezi Figura 2) la Primul Congres al Asociației Române de Nutriție și Dietetică (ARoND) desfășurat la UMF Tg Mureș în 25-29 iunie 2013

2 idei fundamentale ale Ghidului alimentar vizual:

Conform experților care au elaborate în diverse țări Recomandările Ghidului Alimentar vizual acesta lansează două concepte atotcuprinzătoare:

1. Pentru a ne bucura de Sănătate trebuie să realizăm pe tot parcursul vieții un echilibru caloric corect, pentru a obţine şi menţine o greutate normală (sănătoasă). Oamenii care au cel mai mare succes în a obţine şi menţine o greutate normală (sănătoasă) acordă o atenţie continuă consumului unui număr de calorii din alimente şi băuturi suficiente (nici prea multe nici prea puține) astfel încât să satisfacă necesităţilor lor individuale în condițiile în care sunt activi fizic. Pentru a stopa epiemia de obezitate de care vobea și profesorul Popa și pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătatea, mulţi români trebuie să micşoreze cantitatea de calorii ingerată şi să mărească cantitatea de calorii consumată prin activitate fizică!

2. Trebuie să consumăm alimente şi băuturi dense în nutrienţi. Românii consumă prea mult sodiu şi prea multe calorii care provin din grăsimi solide la temperatura camerei (margarină, untură, unt), din zaharuri adăugate la alimente şi din cereale rafinate. Problema este că acestea înlocuiesc alimentele şi băuturile dense în nutrienţi şi fac dificilă obţinerea cantităţii zilnice recomandate de nutrienţi cât şi ţinerea sub control a consumul de calorii şi de sodiu. Un mod de alimentaţie sănătos limitează consumul de sodiu, de grăsimi solide, de zaharuri adăugate şi de cereale rafinate şi accentuează consumul alimentelor şi băuturilor dense în nutrienţi: legume și zarzavaturi, fructe, cereale integrale, lapte şi produse lactate total sau parţial degresate, peşte, carne slabă şi carne slabă de pasăre, ouă, fasole şi mazăre, nuci şi seminţe.

O premiză de bază a Ghidului Alimentar reflectată și în Ghidul vizual este aceea că nutrienţii necesari trebuie obţinuţi în principal din alimente. Totuși aceasta nu e o regulă a mezilor și a perșilor, în anumite cazuri, fie că e vorba de copii sau bătrâni, de femei însărcinate sau care alăptează, alimentele fortificate şi suplimentele pot fi folositoare pentru a obţine unul sau mai mulţi nutrienţi, care altfel ar fi consumaţi în cantitate mai mică decât cea recomandată.

În partea a doua a articolului vom intra în amănunte practice legate de modul în care ne construim un meniu real pe baza Ghidului alimentar vizual.

Nicolae Dan MD, MPH, PhD
Redactor șef V+S, President Herghelia Lifestyle Center, Romania
Associate Professor of Nutrition and Dietetics, Medical University, Tg. Mures


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline