Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Expunere la soare şi vitamina “D”

Ar trebui să stăm mai mult la soare pentru a ne bucura de o producţie adecvată de „vitamina soarelui” – vitamina D? În timp ce stăm la soare şi producem vitamina D  nu există riscul de a face cancer de piele prin expunere mai prelungită la soare?

Răspuns: Studii recente indică faptul că vitamina D care este produsă în organism prin expunere la razele solare ultraviolete s-ar putea să prelungească şi să ridice calitatea vieţii. Copii care sunt expuşi în mod regulat la soare au un risc mai redus de a contracta răceli şi infecţii respiratorii – deci o producţie mai bună de anticorpi şi o imunitate mai bună. Se ştie că vitamina D intervine în absorbţia calciului crescând rezistenţa oaselor. Laptele matern nu conţine o cantitate suficientă de vitamina de aceea copii alăptaţi la sân trebuie să fie expuşi la soare fie să consume un supliment de vitamina D la indicaţia medicului curant.

La adulţi, o concentraţia scăzută de vitamina D în sânge poate cauza osteoporoză şi împlicit un risc crescut de fracturi. Până acum câteva decenii populaţia globului se baza aproape exclusiv pe expunerea la soare pentru necesarul de vitamina D. Datorită schimbărilor în stilul de viaţă la ora actuală se estimează că aproximativ jumătate (50%) din populaţia globului are deficienţă de vitamina D. Nici o dietă, nici măcar o aşa zisă dietă sănătoasă, chiar vegetariană – nu furnizează o cantitate suficientă de vitamina D. În ultima vreme se dezbate necesitatea reevaluării recomandărilor ce s-au dat până acum şi care sunau cam aşa: producem suficientă vitamina D în cazul în care ne expunem la soare  10-15 minute de 2 ori pe săptămână. Se pare că timpul necesar este mai lung şi trebuie considerat şi în funcţie de alte câteva variabile. Experţii consideră că s-a exagerat cu pericolele expunerii la soare şi că populaţia ar trebui, cu precauţiile de rigoare, să se expună mai mult razelor solare, nu doar pentru sănătatea oaselor dar şi pentru alte motive, de la prevenţia cancerului la prevenţia şi tratamentul depresiilor uşoare. Soluţiile care blochează razele UV ar trebui folosite cu mai mare prudenţă.

Cât să dureze o expunere optimă la soare ?

Factori cum ar fi vârstă, anotimp, timpul zilei, latitudinea locaţie, folosirea loţiunilor UV şi culoarea pielii (cantitatea de pigment din piele) afectează în mod dramatic producţia de vitamina D în piele. În zonele în care iarna este mai grea şi este multă ceaţă şi zile înnorate probabil că orice ai face nu se produce suficientă vitamina D prin expunere la soare. Timpul zilei cel mai favorabil pentru producerea de vitamina D este în jurul orelor prânzului când razele soarelui cad aproximativ perpendicular pe pământ. Cu cât soarele se depărtează de zenit, spre apus sau răsărit eficienţa producerii de vitamina D prin expunere la soare scade. Cu cât creşte latitudinea, deci cu cât ne îndepărtăm de ecuator, mai cu seamă când se trece de 40 grade latitudine scade producţia de vitamina D. Noi suntem la 45 grade latitudine. Pe de altă parte, capacitatea pielii  de a produce vitamina D scade cu vârsta, punând femeile şi bărbaţii cu vârste peste 50 la risc. Cantitatea de vitamină D produsă scade cu cât e mai închisă pielea, cu cât creşte cantitate de pigment melaninic din piele. După ce ne bronzăm, şi cu cât ne bronzăm mai intens, avem nevoie de o expunere mai mare. Cu cât gradul soluţiei de protecţie UV este mai mare cu atât mai puţină sinteză a vitaminei D are loc în piele.

Adevărul este că deşi Societăţi ale Cancerului cum este cea din Canada avertizează împotriva expunerii excesive la soare numărul de cazuri de deces prin cancer de piele este relativ mic. Un studiu efectuat de cercetători de la Laboratorul de Energie USA  Brookhaven publict în ianuarie sugerează faptul că expunerea la soare, dincolo de ceea ce se recomandă – poate fi benefică! Concluzia studiului este că beneficiile creşterii moderate a expunerii la razele solare depăşesc probabil riscul de a dezvolta un cancer de piele. Beneficiul, printre altele, constă în creşterea producţiei de vitamina D care poate ajuta tocmai la scăderea riscului de deces prin cancer.

Aşadar până când aşteptăm decizia juriului ştiinţific, este bine să face ceea ce ne spuneau părinţii noştri: să stăm la soare că este sănătos dar să o facem treptat fie că mergem la ştrand sau la mare; să ne expunem razelor solare în toate sezoanele; să îmbrăcăm copiii la pantaloni scurţi şi bluze sau cămăşi cu mâneci scurte cît ce se face cald; să-i lăsăm să umble desculţi sau la costum de baie vara, să folosim mai rar loţiunile UV şi să considerăm un supliment de vitamina D în perioada octombrie –martie.

Dr. Nicolae Dan MPH


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline