Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Dieta şi grupele sanguine: Ficţiune sau Ştiinţă? Partea I-a

Era la începutul anilor ’90 când doctorul naturopat Peter D’Adamo a fost contactat de cunoscuta editură Houghton Mifflin, SUA (vânzări anuale de peste 1 miliard de dolari) care era în căutare de autori în domeniul „medicinii alternative”- domeniu aşteptat să fie „noul val” al anilor 90. După citirea manuscrisului trimis de  D’Adamo editura a decis să nu publice cartea lui dar unul din redactori l-a pus în legătură cu un agent şi co-autor (Catherine Whitney) şi din această colaborare s-a născut o carte pe care editura Putnam, SUA a publicat-o în 1996. Cartea cu titlul „Mănâncă potrivit cu grupa ta sanguină: Soluţia individualizată pentru menţinerea sănătăţii, pentru longevitate, şi pentru atingerea greutăţii ideale” [1] a devenit rapid un best-seller, vândut până acum în peste 3 milioane de exemplare, tradusă în peste 50 de limbi.

În cartea sa, dr. D’Adamo susţine că a descoperit existenţa unei legături strânse între grupa de sânge, alimentaţie şi sănătatea oamenilor. Dr. D’Adamo crede că în funcţie de grupa sanguină ar trebui să categorisim alimentele în: recomandate, tolerate şi de evitat pentru că “mâncarea unui om poate fi otravă pentru altul”. Mai mult, se postulează că grupa sanguină este cheia care descuie uşa spre misterele sănătăţii, bolii, longevitaţii, vitalitaţii, echilibrului emoţional, ea determină rezistenţa faţa de boli, tratarea obezităţii, eficienţa cu care ardem caloriile, răspunsul la stres şi înseşi personalitatea noastră.

Ideile acestea sunt promovate acum şi în Romania şi am fost întrebat: este adevărat ceea ce susţine dr. D’Adamo? Sau relaţia dintre dietă şi grupele sanguine este doar pură fantezie? Ne aflăm în faţa a ceea ce un alt autor naturopat cunoscut, dr. Joseph Pizzorno, numeşte „o descoperire medicală epocală care va schimba practica medicală a secolelor următoare” sau este doar o idee fantezistă, dar profitabilă pentru cei ce o promovează şi păguboasă pentru milioanele de fani creduli? Vă propun să răspundem la aceste întrebări pe parcursul a două articole.

Cine este Peter D’Adamo?

Fiul unui medic naturopat care a înfiinţat Clinica D’Adamo în Connecticut, SUA, Peter D’Adamo a obţinut în 1982 un doctorat în medicină naturopată de la Universitatea Bastyr din Seattle, SUA. El nu este medic de genul celor pe care îi ştim din România, absolvent al unei facultăţi de medicină,  ci un alt fel de medic – naturopat. În Statele Unite, spre deosebire de Europa, există instituţii superioare de învăţământ care pregătesc aceşti doctori naturopaţi care primesc o licienţă, având apoi drept de practică în SUA.

Ce este naturopatia şi ce promovează ea?

Naturopatia se bazează pe teza următoare: corpul uman este capabil să se vindece singur în mod spontan dacă este pus într-un un mediu sănătos prin folosirea aerului, a razelor solare, a apei, a masajului, a suplimenţilor nutriţionali şi a altor tratamente naturale care întăresc, spun ei, sistemul imun. Mintea şi ea poate fi folosită pentru a întări sistemul imun, sănătatea şi starea de bine. Corpul uman se crede a fi una cu cel Divin şi trebuie susţinut în armonia şi balanţa lui. Mulţi naturopaţi recomandă tehnici orientale de meditaţie care asigură armonie, echilibru şi “alimentare” cu energie. Gândirea naturopată este puternic înrădăcinată în vitalism, un curent mistic cu o doctrină metafizică ce susţine că organismele vii posedă o energie interioară nematerială, care le dă viaţă.

Imixtiunea religiilor orientale în naturopatie este ilustrată şi de ceea ce s-a întâmplat în Tempe, Arizona, în aprilie 15-17, 2005, la o conferinţă medicală naturopată. În program au fost incluse şi două puncte mai exotice, dar care reflectă filozofia naturopată. Primul, sâmbătă şi duminică dimineaţa de la ora 7 a fost un program de meditaţie şi respiraţie. Martha D’Adamo, soţia doctorului D’Adamo, a condus participanţii într-o secvenţă de exerciţii Moo Pal Dan Khum, un tip de gi gong exerciţii de respiraţie menite, se susţine, a tonifia şi a deplasa energia în organism. Sâmbătă seara programul a inclus o sesiune de baterie (tobe) care a  creat “o comunitate a spiritului prin percuţie”. Delegaţii au intrat într-o stare de transă, dansând şi bătând  tobele.

Ideea cu grupele şi dieta se vinde bine

Pe lângă clinica D’Adamo, Peter D’Adamo a lansat  North American Pharmacal, Inc. o companie care produce şi comercializează linia de suplimenţi a d-rului D’Adamo: vitamine, minerale, alţi suplimenţi proteici, extracte pe bază de plante etc. toate formulate şi prescrise pe baza teoriei despre grupele sanguine. Puteţi afla mai multe despre clinica dr. D’Adamo accesând următorul website http://www.dadamo.com acolo veţi găsi şi un program inventat de dr. D’Adamo ( http://www.dadamo.com/ingrediator/determinator.htm) care, după ce   completezi un chestionar, anlizează datele şi îţi recomandă exact ce suplimenţi să cumperi din produsele formulate de…ghiciţi cine: dr. D’Adamo, produse comercializate prin firmă proprie, North American Pharmacal, Inc (http://www.dadamo.com/napharm/BTstore/BTSstore.pl). Din 1996 de când a apărut cartea sa, el a mai produs în serie câteva cărţi pe aceeaşi temă: Găteşte sănătos pentru grupa ta, Mănîncă sănătos pentru bebeluşi, O enciclopedie pe tema dietei şi grupei sanguine, Trăieşte sănătos pentru grupa ta, Cancerul, Diabetul, Bolile cardiovasculare, Artrite, Oboseala, Îmbătrânirea, Alergiile toate bineînţeles din perspective teoriei grupelor sanguine. Cum este uşor de intuit, câştigurile anuale ale acestei afaceri incluzând clinica, publicaţiile şi firma de suplimenţi nutriţionali sunt substanţiale.

Ipotezele dr-ului  D’Adamo

Dr.  D’Adamo susţine că oamenii cu grupe sanguine diferite au nevoie de alimente diferite pentru a menţine sănătatea, deoarece grupa sanguină determină ce trebuie sau nu trebuie cineva să mănânce. Dieta propusă de D’Adamo este numită The Blood Type Diet (BTD).  Domnia sa crede că studiul grupelor sanguine are o importanţă care trece mult dincolo de transfuzii. Dr. D’Adamo este primul om care a susţinut că grupele sanguine au apărut în cursul evoluţiei omului şi au fost determinate de ceea ce era la îndemână în epoca respectivă.

  • Grupa O

A apărut prima, în erele preistorice când, conform lui D’Adamo, doar vânatul era la îndemână, oamenii nu cultivau încă cereale, zarzavaturi etc. De aceea, susţine D’Adamo, grupa O trebuie să aibă o dietă bogată în carne (proteine ) şi săracă în carbohidraţi. Ei trebuie să facă activitate viguroasă, ca şi vânătorii preistorici, şi este contraindicat să fie vegetarieni: trebuie să mănânce cât mai puţine cereale şi legume. Pentru a scădea în greutate trebuie să evite cerealele, pâinea, legumele şi fasolea. Pentru grupa O glutenul, o proteină din grâu şi cereale, este cel mai periculos în ce priveşte creşterea în greutate.

  • Grupa A

A apărut chronologic următoarea, în jurul anilor 25.000-15.000 îH când oamenii, se susţine, au început să congregheze în largi comunităţi umane şi au început să lucreze pământul. Din acest motiv grupa A ar trebuie să mănânce mai mult vegetarian, evitând carnea, produsele lactate, şi să fie atenţi la grâul integral şi germenii de grâu şi să facă activitate fizică moderată cum ar fi yoga. Cei din această grupă scad în greutate renunţând la carne. Grupa O şi A acopera peste 60-70% din populaţie.

  • Grupa B

A apărut, se susţine, cândva între 15.000-10,000 îH, în momentul în care triburile din Africa au migrat spre Asia, America şi Europa amestecându-se cu alte populaţii. Prin urmare acestia pot să mănânce o dietă omnivoră, balanţată: carne şi produse vegetale. Ei sunt mai flexibili. Alimentele care îi îngraşă sunt: porumbul (?), linte, arahidele şi susanul. Trebuie evitate grâul integral şi germenii de grâu. Lactatele sunt bine tolerate şi grupa B beneficiază de pe urma exerciţiilor moderate ca mersul pe jos şi joggingul.

  • Grupa AB

A apărut ultima, acum mai puţin de 1000 de ani. Este foarte rară (2-5%). Se susţine că este singura dietă pentru care germenii de grâu şi produsele din grâu integral nu sunt problematice (?!). Trebuie să se ferească de alimentele neindicate pentru grupele A si B în afară de tomate care sunt bune pentru AB. Nu digeră bine carnea ci o depozitează ca şi grăsime. Pentru slăbire în greutate AB trebuie să consume doar porţii mici de carne şi să evite porumbul şi susanul. Vor beneficia de pe urma exerciţiului fizic moderat ca: mersul pe jos, înnot, bicicleta şi yoga.

Sunt ipotezele şi recomandările lui D’Adamo sprijinite de dovezi concrete din cercetare? Este adevărat că vegetarienii care au grupa O nu sunt sănătoşi? Cum de omenirea a supravieţuit până acum fără să respecte aceste diferenţe în alimentaţie?  Există adevăr în teoria despre epocile când progresiv s-au dezvoltat grupele sanguine? Este ipoteza lui sprijinită de antropologia umană, fie în varianta creaţionistă fie în varianta evoluţionistă? Este concepţia naturopată spijinită de datele ştiinţifice? Acestea sunt întrebări importante la care trebuie să răspundem înainte de a decide dacă ideea cu grupele de sânge poate fi clasificată ca ficţiune sau ca ştiinţă. Închei acest articol aici, urmând să descoperim adevărul despre dietă şi grupele sanguine în numărul viitor al revistei.

Dr. Nicolae Dan MPH

[1] D’Adamo, Peter J. Eat Right 4 Your Type. G.P. Putnam’s Sons. New York: 1996.


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline