Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Diabetul de tip 2

Conform estimărilor, în următoarele decade, prevalenţa diabetului de tip 2, asociat direct cu kilogramele în plus (85% dintre cazurile de diabet de tip 2 se regăsesc la indivizii obezi) şi cu un risc cardiovascular crescut va creşte continuu. În 2015, diabetul şi complicaţiile lui vor fi cauza de deces pentru una din 10 persoane care vor deceda în România. În mod tradiţional, medicii s-au focalizat pe controlul glicemiei, dar acumularea continuă de date din ultimul deceniu a sugerat că este imperios necesară o abordare mai largă pentru a minimaliza mortalitatea şi morbiditatea asociate diabetului.
Pe lângă cei trei factori incriminaţi încă din anii 80’ în fiziopatologia diabetului: insulino-rezistenţa de la nivelul muşchilor şi de la nivelul ficatului şi insuficienţa secretorie a celulelor pancreatice de tip beta, s-au adăugat în ultimii ani alţi cinci factori majori nebănuiţi înainte: celulele de grăsime (lipoliză accelerată), tubul gastrointestinal (rezistenţă/deficienţă de incretină), celulele alfa din pancreas (hipersecreţie de glucagon, hormon care creşte glicemia), rinichi (o reabsorbţie crescută a glucozei) şi creier (rezistenţă la insulină!). Este posibil ca să existe şi alţi factori despre care nu ştim încă nimic. Este ştiut astăzi că insuficienţa secretorie a celulelor beta care secretă insulina apare mult mai repede decât s-a crezut, astfel că în momentul în care apare hiperglicemia, diabetul este de fapt foarte avansat. Din această cauză şi din multe altele despre care veţi citi în acest număr al revistei, se impune în cazul diabetului, mai mult ca în alte boli, prevenţie pe toate fronturile.
Noi, la Herghelia, nu avem nicio îndoială că viitorul în tratamentul şi prevenţia diabetului constă în modificarea stilului de viaţă, însă există multă confuzie în domeniile care se intersectează în cercetarea şi tratamentul diabetului în general. Doar un exemplu: una dintre vocile internaţionale cu cea mai mare autoritate în materie de diabet este profesorul Ralph DeFronzo de la Centrul de Ştiinţe Medicale al Universităţii din Texas. Datorită remarcilor făcute de el în 11 iunie 2009 în legătură cu o posibilă corelaţie între insulina cu durată lungă de acţiune – Lantus şi cancer, valoarea acţiunilor firmei Sanofi (care produce Lantus) a scăzut rapid cu 5%, iar valoarea de piaţă a firmei a scăzut cu 7,7 miliarde EURO! Interesant este că prof. DeFronzo a fost implicat în relaţii de cercetare/consiliere/ sponsorizare cu firmele Eli Lilly & Co şi Amylin Pharmaceuticals Inc., firme care întâmplător comercializează preparatul antidiabetic injectabil Byetta, în competiţie sângeroasă cu insulina Lantus a firmei Sanofi pe piaţa medicamentelor antidiabetice. DeFronzo a fost unul dintre investigatorii studiilor despre Byetta sponsorizate de companiile Lilly şi Amylin. Dacă mai luăm în calcul că vânzările de Lantus vor însemna în 2013 aproape 1/3 din totalul profiturilor realizate de Sanofi, realizăm sumele fantastice care sunt în joc. După asemenea informaţii, care au apărut în mass-media serioasă, credibilă, și nu sunt zvonuri propagate de cei obsedaţi de teoriile conspiraţioniste, este greu să citeşti articole importante despre cum apare diabetul şi cum se tratează, semnate de profesorul amintit, fără să fii circumspect. Citind articolele unor oa- meni de ştiinţă ca cel amintit, e greu să nu observi că ideea de bază pe care o transmit, atunci când se discută despre tratament, este focalizarea aproape obsesiv-exclusivă pe medicamente ca soluţie, Byetta fiind parte dintr-un tratament (nu-i aşa?), modern, acceptat şi recomandat de cercetarea din cele mai mari universităţi etc., etc.
Cred că medicii, cercetătorii şi pacienţii imparţiali vor realiza că cercetarea epidemiologică ne-a pus la dispoziţie suficiente date ca să încorporăm în mod obligatoriu schimbarea stilului de viaţă în orice abordare a diabetului: preventivă sau terapeutică. Majoritatea antidiabeticelor orale au ca efect secundar creşterea în greutate, iar creşterea în greutate creşte rezistenţa la insulină şi riscul complicaţiilor diabetului… De ce am apela în primul rând la acest lanţ al slăbiciunilor înainte de a epuiza intervenţiile dietetice şi exerciţiul fizic? Aşadar, de ce să nu încercăm mai întâi beneficiile alinierii la legile fiziologiei organismului şi, doar când aceste mijloace fiziologice, naturale – adică un stil de viaţă sănătos – sunt depăşite, să folosim medicaţia? Astăzi ştim că dieta omnivoră – bogată în grăsimi animale, glucide simple şi proteine animale şi săracă în fibre alimentare –, kilogramele în plus, lipsa de activitate fizică, un colesterol şi trigliceride mari, hipertensiunea şi stresul cronic sunt elemente-cheie în dezvoltarea acestei maladii ucigătoare. De aici cred că trebuie să începem şi aici ar trebui să se concentreze demersul medical, spre beneficiul global al pacienţilor diabetici.

dr. Nicolae Dan, MPH


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline