Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Depresia

Depresia – o boală cu consecinţe negative mai mari asupra sănătăţii decât diabetul sau bolile cardiovasculare?

Răspuns: În general mass media raportează rezultatele celor mai recente studii ca fiind definitive, în termeni alb/negru – care să producă senzaţie, în timp ce autorii respectivelor studii sunt mai circumspecţi şi, de obicei, doar sugerează anumite concluzii spunând că dacă şi alte studii vor confirma rezultatele atunci se pot afirma cu mai multă certitudine concluziile respective. Este adevărat că în toamna anului trecut cercetători asociaţi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au publicat un studiu în revista britanică Lancet, care trăgea un semnal de alarmă în legătură cu implicaţiile nefaste ale depresiei asupra sănătăţii în general. Într-un studiu cotat ca fiind cel mai mare studiu populaţional despre depresie, cercetătorii au folosit datele OMS din 60 de ţări, incluzând mai bine de 240,000 de persoane. În proporţie de 9 până la 23 de procente din fiecare lot din fiecare ţară, au suferit de depresie pe lângă una sau mai multe din următoarele boli cronice: astm bronşic, angină pectorală, artrită şi diabet. Dr. Somnath Chatterji, cercetător principal în cadrul studiului, spunea că echipa de oameni de ştiinţă a calculat impactul acestor boli în starea de sănătate a persoanelor respective pe baza unor chestionare. Întrebările s-au referit la capacitatea persoanelor de a funcţiona în situaţii cotidiene obişnuite: capacitatea de deplasare, vederea la distanţă, capacitatea de a-şi aduce aminte etc. Cercetătorii au dat un scor de la 0 la 100 pentru sănătatea fiecărei persoane.

Rezultatul final al studiului a fost că depresia afectează sănătătatea într-o mai mare măsură decât celelalte boli. Combinaţia cea mai debilitantă a fost diabetul şi depresia. Dacă într-un an ai diabet şi depresie concomitent persoana respectivă trăieşte echivalentul a 60% din starea de sănătate deplină.

Se pare că, pe de-o parte, depresia scade dramatic calitatea vieţii dar pe de altă parte, dacă cineva este deja bolnav de o altă boală cronică, apariţia depresiei face ca situaţia să se înrăutăţească simţitor, boala preexistentă se agravează!

Dr. Chatterji a subliniat faptul că datele acestui studiu sugerează nevoia de tratament specific pentru depresie, deoarece această condiţie are un efect potenţator negative atât de mare la persoanele care suferă de diverse boli cronice. De obicei, la cabinet sau la spital medicii caută să diagnosticheze bolile cronice „serioase”. Depresia scapă printre degete pentru că, de obicei, nu este luată în mod serios. Mulţi dintre bolnavii cronici sunt şi depresaţi iar dacă tratamentul nu include şi managementul depresiei, sănătatea persoanei nu se va îmbunătăţi până când depresia nu este abordată cu seriozitate. În cel puţin două din numerele revistei V+S din acest an avem de gând să prezentăm cititorilor noştri cele mai noi date şi abordări în ce priveşte depresia.

Dr. Nicolae Dan MPH


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline