Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Creierul tuturor posibilităţilor

Creierul nostru conține 100 miliarde (100.000.000.000) neuroni și 1 trilion de celule gliale (1.000.000.000.000) care deși nu transmit impulsuri nervoase ca și neuronii sunt adevărate partenere indispensabile funcționării creierului. Celulele gliale hrănesc neuronii, le oferă suport fizic și protecție (fizică și electrică). Împreună depășesc cel puțin de două ori numărul stelelor din galaxia noastră – Calea Lactee. Greutatea medie a creierului este de doar 1,3-1,4 kg., din care  78% este apă. Creierul nostru este de trei ori mai mai mare decât creierul unui animal mamifer de greutate similar. Față de creierul animalelor, cortexul cerebral uman (scoarța cerebrală) este mai voluminoas, avem o porțiune mai vastă a creierului dedicată vederii și nu în ultimul rând, avem lobi frontali mult mai dezvoltați care sunt la om implicați în funcții superioare cum ar fi: auto-controlul, planificarea, rațiunea și gândirea abstractă.

Fiecare neuron se conectează în medie cu alți 2.000-7.000 neuroni sau alte celule, cu ajutorul unor legături speciale numite sinapse. Există însă neuroni care se pot conecta cu mult mai multe celule. Astfel, de exemplu, un singur neuron localizat în cerebel, numit neuron Purkinje (sunt cam 26 de milioane în total) și care este împlicat în controlul mișcărilor poate avea până la 200.000 de sinapse. Numărul total de sinapse din creier este estimat la un catralion (1.000.000.000.000.000) aproximativ de 500 de ori mai multe decât numărul tuturor furnicilor de pe pământ.

Doctrina neuronului așa cum o știam acum 30 de ani se prăbușește în lumina datelor neurobiologiei, date care se acumulează într-un ritm exponențial dărâmând dogme susținute până nu demult. Azi știm că: există și sinapse electrice nu doar chimice, dendritele pot ca și axonii să genereze impulsuri nervoase și să transmită informații centrifug nu doar centripet, celulele gliale procesează și ele informații și nu în ultimul rând știm că neuronii nu doar mor (cam 150,000 pe zi) ci ei se și nasc, de dorit zilnic. Neurogeneza a fost considerată imposibilă până prin anii 90 când cercetătorii au descoperit că neuronii pot să se nască în funcție de mediu și stilul de viață (exercițiu fizic, dietă, factori interactivi din mediu), vârstă, prezența factorilor de creștere etc.

Neurobiologia studiază actualmente in extenso neuroplasticitatea creierului, adică acea capacitate ce se întinde pe toată viața de a-și reorganiza sinapsele, căile nervoase pe baza unor experiențe și informații noi. Creierul nostrum stochează informații sau deprinderi noi prin instruire și experiență. Pentru a învăța și memora noile date creierul face schimbări funcționale și chiar fizice continue și persistente pentru a înmagazina cunoștințele noi. Această capacitate fantastică de a se schimba adaptativ (din păcate nu numai în bine ci și în rău) este denumită neuroplasticitate.  Cercetătorii sunt de acord că  pentru un creier mai bun și mai performant avem nevoie de: dietă sănătoasă bazată pe alimente vegetale, Mozart  (muzica bună), somn suficient, exercițiu fizic, simțăminte positive în primii ani de viață, benevolență spre alții și spiritualitate.  Asta îmi dă impresia că cercetătorii neurobiologi citesc revista…Viață+Sănătate și s-au inspirit parcă din subiectele pe care le abordăm din nou și din nou de mai bine de 10 ani aici.

Mă opresc aici cu elogiile aduse creierului (sau mai degrabă Creatorului care a inventat această minunăție). Sper că ați realizat pe deplin că sunteți purtătorul unui organ super-miraculos și fascinant, cu un potențial nelimitat de a schimba lumea dar și viața dvs. personală de la micile detalii până la actele eroice de geniu. Revista noastră vă provoacă număr de număr la a vă trăi potențialul. Cineva spunea că dacă am petrece zilnic o oră într-un anume domeniu am ajunge experți în acel domeniu în 5 ani de zile! Neurochirurgul american de culoare Ben Carson, cel care cunoaște mai bine decât alții creierul pentru că a făcut nenumărate operații de pionerat pe creier, spunea pe drept cuvânt: “Când privesc la creier, la complexitatea lui și la potențialul lui nelimitat mă întreb cum de oamenii pot să spună: NU POT.”

Așadar, chiar dacă nu vă vine să credeți creierul dvs. este de fapt… creierul tuturor posibilităților!

Dr. Nicolae Dan MPH


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline