Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Cât să dureze o expunere optimă la soare?

Factori cum ar fi vârstă, anotimp, timpul zilei, latitudinea locaţie, folosirea loţiunilor UV şi culoarea pielii (cantitatea de pigment din piele) afectează în mod dramatic producţia de vitamina D în piele. În zonele în care iarna este mai grea şi este multă ceaţă şi zile înnorate probabil că orice ai face nu se produce suficientă vitamina D prin expunere la soare. Timpul zilei cel mai favorabil pentru producerea de vitamina D este în jurul orelor prânzului când razele soarelui cad aproximativ perpendicular pe pământ. Cu cât soarele se depărtează de zenit, spre apus sau răsărit eficienţa producerii de vitamina D prin expunere la soare scade. Cu cât creşte latitudinea, deci cu cât ne îndepărtăm de ecuator, mai cu seamă când se trece de 40 grade latitudine scade producţia de vitamina D. Noi suntem la 45 grade latitudine. Pe de altă parte, capacitatea pielii  de a produce vitamina D scade cu vârsta, punând femeile şi bărbaţii cu vârste peste 50 la risc. Cantitatea de vitamină D produsă scade cu cât e mai închisă pielea, cu cât creşte cantitate de pigment melaninic din piele. După ce ne bronzăm, şi cu cât ne bronzăm mai intens, avem nevoie de o expunere mai mare. Cu cât gradul soluţiei de protecţie UV este mai mare cu atât mai puţină sinteză a vitaminei D are loc în piele.

Adevărul este că deşi Societăţi ale Cancerului cum este cea din Canada avertizează împotriva expunerii excesive la soare numărul de cazuri de deces prin cancer de piele este relativ mic. Un studiu efectuat de cercetători de la Laboratorul de Energie USA  Brookhaven publict în ianuarie sugerează faptul că expunerea la soare, dincolo de ceea ce se recomandă – poate fi benefică! Concluzia studiului este că beneficiile creşterii moderate a expunerii la razele solare depăşesc probabil riscul de a dezvolta un cancer de piele. Beneficiul, printre altele, constă în creşterea producţiei de vitamina D care poate ajuta tocmai la scăderea riscului de deces prin cancer.

Aşadar până când aşteptăm decizia juriului ştiinţific, este bine să face ceea ce ne spuneau părinţii noştri: să stăm la soare că este sănătos dar să o facem treptat fie că mergem la ştrand sau la mare; să ne expunem razelor solare în toate sezoanele; să îmbrăcăm copiii la pantaloni scurţi şi bluze sau cămăşi cu mâneci scurte cît ce se face cald; să-i lăsăm să umble desculţi sau la costum de baie vara, să folosim mai rar loţiunile UV şi să considerăm un supliment de vitamina D în perioada octombrie – martie.

Dr. Nicolae Dan MPH


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline