Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

10 ani de viaţă + sănătate în plus I.

Avantajele vegetarianismului pentru sănătate
Prima parte

Prof. dr. Merwin Hardinge este fondatorul Facultăţii de Sănătate Publică de la Universitatea Loma Linda din California. Ca urmare a contribuţiei sale şi a multor altora, Universitatea Loma Linda este în prezent liderul de necontestat în ce priveşte cercetările şi aplicaţiile medicale ale vegetarianismului şi impactul acestui stil de viaţă în sănătate şi boală. Dr. Hardinge spunea cu umor că, în decursul vieţii sale, a asistat la o schimbare de atitudine dramatică vis-a-vis de vegetarianism. A fost un act de eroism din partea dr. Hardinge acela de a-şi alege ca lucrare de doctorat, la Harvard, în anii ’50, un studiu legat de impactul dietei vegetariene în sănătate. Ciclul schimbării atitudinii între anii 1950-2000 poate fi definit, spunea domnia sa, de patru atitudini: respingere categorică prin anii ’50, apoi derâdere prin anii ’60, toleranţă în anii ’70 – ’80 şi, în final, aclamare începând din anii ’90.

Avantajele vegetarianismului sunt astăzi studiate şi recunoscute de comunitatea ştiinţifică.
Cercetătorii de la Universitatea Loma Linda au studiat asiduu un grup aparte de vegetarieni, adventiştii de ziua a şaptea – studiul Adventist Mortality Study (1958 – 1985) şi Adventist Health Study (1974 – până în prezent). Guvernul american a investit milioane de dolari în aceste studii cu scopul de a stabili ştiinţific care sunt factorii care determină o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă în acest grup populaţional. În faza actuală, Adventist Health Study a înrolat 125.000 de participanţi şi costul anual suportat de National Institutes of Health al USA este de 2,5 milioane de dolari. Deşi mai sunt încă multe aspecte de investigat, astăzi cunoaştem mult mai bine beneficiile unei diete vegetariene, beneficii care se extind dincolo de cei 5-10 ani de viaţă în plus

Într-o conferinţă de presă susţinută în data de 9 iulie 2001 la Universitatea Loma Linda din California, S.U.A., profesor doctor Garry Fraser, investigatorul principal pentru Adventist Health Study, a declarat, în faţa camerelor de luat vederi, că „10 ani de viaţă în plus reprezintă o problemă de alegere personală”. Stilul de viaţă, obiceiurile sănătoase, pot nu doar să prelungească viaţa, dar pot să-i confere calitate şi în anii de mai târziu, făcând ca persoana respectivă să rămână productivă şi eficientă până târziu în viaţă.

Beneficiile dietei vegetariene
Cineva poate să devină vegetarian din multe motive (vezi articolul din decembrie 2001) dar, în general, majoritatea oamenilor devin vegetarieni datorită beneficiilor rezultate în starea lor de sănătate. Dieta vegetariană este un element puternic de protecţie a sănătăţii, de prevenire a instalării numeroaselor boli cronice ale civilizaţiei şi de tratament în multe dintre boli. Iată succint avantajele vegetarianismului, pe categorii de boli, date rezultate din studiile întreprinse până acum.

Cardiopatie ischemică
Vegetarienii au un risc mai scăzut cu 50% de a face această boală, caracterizată prin obstruarea arterelor care duc la inimă – şi nu numai a lor – prin procesul de ateroscleroză. Cu alte cuvinte, riscul vegetarienilor se reduce la jumătate faţă de riscul populaţiei în general. În România, boala aceasta este prima cauză de deces, astfel încât din 100 de oameni care decedează, indiferent de vârstă, aproximativ 60 decedează din cauza bolilor cardiovasculare generate de ateroscleroză. Non-vegetarienii au un risc dublu faţă de vegetarieni în ce priveşte infarctul miocardic. Acest lucru este valabil în cazul bărbaţilor şi femeilor tinere şi de vârstă medie. Motivele pentru care vegetarienii se bucură de protecţie în ce priveşte instalarea aterosclerozei sunt multiple.
Colesterolul sanguin este doar unul din factori. Vegetarienii consumă mai puţine grăsimi saturate (solide la temperatura camerei), care sunt abundente în produsele animale şi care cresc cel mai mult colesterolul sanguin. Ei consumă mai puţin colesterol în dieta lor, colesterol care se găseşte doar în produsele animale, deloc în cele vegetale şi care de asemenea creşte colesterolul sanguin. Grăsimile poli sau mono-nesaturate (lichide la temperatura camerei) scad colesterolul sanguin când sunt folosite în locul celor saturate. Şi aici vegetarienii au avantaj, pentru că alimentele vegetariene au mai multe grăsimi poli şi mono-nesaturate. Vestea bună este că, prin schimbări în dietă şi nu numai, colesterolul sanguin poate scădea marcant.
Datele actuale confirmate şi de experienţa noastră de la Centrul de Sănătate Herghelia indică faptul pentru fiecare procent (1%) de scădere a colesterolului se realizează 2-3% de scădere a riscului pentru cardiopatie ischemică (ateroscleroză). Datele de la Herghelia indică faptul că este posibilă o scădere de aprox. 30% a colesterolului sanguin în circa 10 zile de dietă vegetariană. Acest rezultat este deja un fapt de rutină pentru pacienţii care vin la Centrul de Sănătate de la Herghelia.
Un alt factor de protecţie împotriva bolilor cardiovasculare este tocmai absenţa proteinelor animale din carne, proteine care par a creşte riscul de a face ateroscleroză. Un alt factor de protecţie conferit de dieta vegetariană este prezenţa fibrelor alimentare vegetale (celuloză, pectine, geluri şi mucilagii etc). Este bine ştiut că vegetarienii au în dieta lor o cantitate de fibre alimentare mai mare decât non-vegetarienii. Ele pot scădea colesterolul cu 5-10 procente. Antioxidanţii din alimentele vegetale (fructe şi legume) oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare. Vitamina C, betacarotenul (precursor al vitaminei A) şi vitamina E fac parte din această categorie şi tind să se găsească în cantităţi mai mari în dieta vegetarienilor. În final, sângele vegetarienilor este mai puţin vâscos decât cel al omnivorilor, fapt care scade şansa formării de trombi (trombembolii – cheaguri de sânge), aceştia fiind responsabili de blocarea arterelor şi apariţia infarctului miocardic. Aşadar, există avantaje clare pentru vegetarieni atât în prevenirea, cât şi în tratamentul bolilor cardiovasculare.

Cancer
Persoanele care consumă o dietă vegetariană sau preponderent vegetariană au cea mai scăzută incidenţă a bolilor canceroase peste tot în lume. Acest lucru nu trebuie să fie o surpriză pentru cititori, deoarece dietele vegetarine se apropie cel mai mult de ghidul alimentar de reducere a riscului pentru cancer, ghid elaborat de Institutul National pentru Cancer din S.U.A. Se estimează că, dacă s-ar adopta un stil de viaţă sănătos (nefumător, comportament sexual etic, alcool deloc sau în moderaţie şi dietă de protecţie), numărul de cazuri de cancer s-ar putea reduce cu 50-90%. Dieta este răspunzătoare de o treime din cauzele de cancer şi opt cazuri de cancere comune din zece sunt legate de dietă.
Vegetarienii au cu 50% mai puţine cancere de colon, prostată, ovar şi vezică urinară. Motivele sunt complexe. Alimentele care sunt baza dietei vegetariene – cereale integrale, legume, fructe şi zarzavaturi – sunt încărcate cu diferiţi compuşi anticancerigeni. Carnea (în special cea roşie), grăsimea animală şi dietele hiperproteice sunt răspunzătoare de un risc mai crescut pentru cancer. Vegetarienii care consumă mai puţină grăsime animală sunt mai puţin expuşi pericolului de a face cancer de colon. O dietă fără carne conduce la un risc mai scăzut pentru cancerul de sân, colon, prostată, rinichi şi endometru. Colesterolul din produsele animale creşte riscul pentru cancer de colon.
Un alt avantaj al vegetarienilor este, din nou, consumul mai ridicat (care de fapt ar trebui să fie norma) de fibre alimentare. Ele oferă în mod clar protecţie împotriva cancerului de colon şi sân, în special. Vitaminele care se găsesc aproape exclusiv în lumea plantelor, vitamina C şi betacarotenul, par a oferi protecţie împotriva cancerului pulmonar, de colon şi al altor cancere. Să nu uităm compuşii fitochimici, sute de compuşi anticancerigeni din fructe şi legume, care sunt actualmente în atenţia cercetătorilor. Cele mai puternice alimente anticancerigene provin dintre fructe şi legume, aşa că şi aici vegetarienii au beneficii clare pentru sănătate.

Hipertensiune
În România, una din patru persoane cu vârsta de peste 30 de ani are hipertensiune arterială. Persoanele care emigrează din ţări nedezvoltate, unde tensiunea arterială nu e o problemă, înregistrează o creştere a valorilor acesteia după emigrare. Încă de la începutul secolului trecut, cercetătorii au observat că adăugarea cărnii la dieta unei persoane face să-i crească valorile tensiunii arteriale. Studiile actuale arată acelaşi fapt: vegetarienii au o tensiune arterială mai scăzută decât non-vegetarienii. În ciuda faptului că vegetarienii consumă cantităţi similare de sare cu cele consumate de non-vegetarieni, riscul celor din urmă de a atinge valori ale tensiunii arteriale de peste 160/95 este de 13 ori mai mare. Se ştie că, pe lângă impactul în riscul de accidente cerebrale, hipertensiunea se constituie ca factor de risc major în apariţia aterosclerozei şi, desigur, în infarctul miocardic.

Diabet
Lla ora actuală, în românia există peste o jumătate de milion de diabetici înregistraţi şi probabil încă pe atâţi diabetici neştiuţi, ceea ce face ca la o populaţie de 22 de milioane să avem aproape 5% din populaţie afectată de acest flagel modern. Dieta şi stilul de viaţă occidental cresc riscul pentru diabet. Diabetul este mai comun acolo unde se consumă mai multă grăsime, mai multă grăsime animală, cantităţi crescute de proteină şi mai ales proteină animală iar nu în ultimul rând acolo unde se consumă mult zahăr. Această boală este mai rară acolo unde dieta este bogată în carbohidraţi şi grăsimi vegetale. Vegetarienii au un risc de a face diabet redus la jumătate, atunci când sunt comparaţi cu cei care consumă carne. Până la 90-95% din pacienţii diabetici (diabet tip II) care vin la Herghelia înregistrează normalizarea valorilor glicemiei în prima săptămână pe dieta vegetariană şi programul de schimbare a stilului de viaţă de aici.

Dr. Nicolae Dan


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline