Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Portretul învingătorului

Stimată doamnă Gabriela Diaconu, ne aflăm într-un sejur aniversar, cel de-al 30-a, pe care îl petreceţi împreună cu noi la Herghelia. V-aţi fi putut imagina în urmă cu opt ani, atunci când aţi păşit pentru prima dată în centrul nostru de sănătate, ce impact va avea această alegere în viaţa dumneavoastră?

Am făcut această alegere într-o perioadă foarte dificilă din viaţa mea. Eram foarte bolnavă: diabet, hipertensiune arterială, obezitate, iar boala de inimă nu-mi permitea să mă deplasez mai mult de câţiva paşi fără dureri.
Aveam 65 de ani, dar mă simţeam atât de rău, încât prietenii şi rudele mele nu credeau că voi mai trăi mult timp, se aşteptau la o lună sau două. Nu ştiam unde vin, nu ştiam nimic despre program, eram foarte deprimată şi nu mă interesa nimic, nici seminarele medicale, nici relaţiile.
Nu-mi doream decât să fiu singură, eu cu durerea mea, şi din această cauză aproape că am pierdut prima serie de tratament.
Dar la sfârşitul  sejurului s-a întâmplat ceva deosebit. Am participat la ultimul seminar şi ceea ce am auzit atunci m-a marcat atât de profund, încât mi-a schimbat complet viaţa. Era vorba despre respectul de sine şi despre valoarea vieţii. Cu acea ocazie am înţeles că viaţa este un dar de la Dumnezeu şi că eu trebuie să administrez cu chibzuinţă ceea ce am primit, că sănătatea mea depinde într-o mare măsură de obiceiurile mele de viaţă, de ceea ce gândesc şi de ceea ce fac eu.
Am înţeles că Dumnezeu are toată bunăvoinţa, dar dacă eu nu doresc şi nu-mi schimb obiceiurile nesănătoase, nimeni altcineva n-o poate face în locul meu. În clipa aceea am hotărât că am nevoie de schimbare şi am mai rămas pentru încă o serie la Herghelia. N-aş fi putut să-mi imaginez vreodată că nişte simple cuvinte ar putea avea un asemenea efect asupra mea. A fost un şoc puternic – acela a fost momentul meu de trezire. A fost ca o străfulgerare de lumină care mi-a arătat drumul. După aceasta, totul mi s-a părut uşor.

Se pare că aţi luat în serios sfaturile noastre şi aţi continuat să puneţi în practică şi acasă ceea ce aţi învăţat la Her- ghelia. Cum vă simţiţi acum, după cei opt ani în care aţi experimentat schimbarea în stilul de viaţă?
Mă simt excelent şi am o poftă teribilă de viaţă. De nouă ani sunt nefumătoare, cântăresc cu 30 de kilograme mai puţin, indicii mei de sănătate au revenit la valori normale: colesterolul 150-160mg/dl, glicemia 80-90mg/dl, tensiunea arterială 120/70 mm Hg. – rezultate ideale pentru cei 74 de ani ai mei. Acum sunt mai bine decât cei de vârsta mea şi asta îmi dă curaj să sper că voi mai putea să vin la Herghelia de încă 30 de ori.

Revenirea dumneavoastră la Herghelia este un paradox.
Dacă v-aţi rezolvat problemele de sănătate şi vă simţiţi atât de bine,  ce motive  aveţi  să reveniţi?

Este adevărat că problemele cu care am venit s-au rezolvat, dar între timp am achiziţionat aici o altă boală, şi anume „dependenţa” de Herghelia. Nu pot sta acasă mai mult de trei luni şi revin. Anul acesta, de exemplu, am stat aici în total patru luni. De ce revin? Pentru că vă iubesc! Şi pentru că mi-e dor de voi! Am găsit aici o casă şi o familie, cum nu mi-am imaginat vreodată că pot avea. Mă bucur ca un copil de fiecare dată când pot reveni în cea de-a doua casă a mea – Herghelia.

Mai are Herghelia ceva nou de oferit pacientului care revine atât de des?

Herghelia e întotdeauna proaspătă şi îmi oferă mereu surprize plăcute: un medic nou, nişte exerciţii noi pe care le învăţ ca să le pot face şi acasă, procedurile care se îmbunătăţesc de la an la an. Deşi sunt o pacientă conştiincioasă, de fiecare dată mai descopăr ceva demn de reţinut şi plec de aici convinsă că mai am ceva de făcut. Sunt sigură că, şi dacă aş mai veni de încă 30 de ori, tot aş mai avea ceva de învăţat. Mă bucur din tot sufletul de fiecare lucru nou care apare, de fiecare schimbare, de renovarea masivă care s-a făcut şi care a transformat clădirea într-un hotel elegant. Cunosc Herghelia în toată evoluţia ei, toate clădirile care s-au ridicat treptat în campus şi, într-un fel, am crescut şi eu alături de Herghelia şi odată cu ea. Farmecul acestui loc nu se poate copia şi nu-l pot regăsi în altă parte.

Carmen Dima, psiholog


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline