Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Nu mai e nevoie de BYPASS


Stimate domnule M. I. (Sibiu), aţi fost la Herghelia de două ori până acum. În toamna anului 2000 aţi venit la noi în urma unui infarct de miocard. Spuneţi-ne vă rog câteva cuvinte despre primul dumneavoastră sejur la Herghelia. De ce aţi ales acest loc pentru tratarea suferinţei dumneavoastră și care au fost rezultatele?

Eram într-o excursie la munte şi, în timp ce urcam cu rucsacul în spate, am simţit o durere puternică în piept, dar, pentru că nu aveam la data aceea prea multe cunoştinţe medicale, nu i-am dat prea mare importanţă. Abia după o lună şi jumătate am ajuns la medic. Am fost internat în spital, mi s-a făcut cateterism, iar diagnosticul a fost acesta: infarct şi trei artere obturate. Am fost programat pentru bypass. Am început să fiu curios şi să pun întrebări în legătură cu boala mea: ce e bypassul, ce e infarctul, de ce l-am făcut? Fumam două pachete de ţigări pe zi, consumam cafea zilnic, chiar şi zece pe zi, consumam alcool şi carne aproape la fiecare masă… „Şi atunci, mă mai întrebi de ce l-ai făcut?” mi-a răspuns medicul printr-o întrebare. Păi, dacă aceştia sunt vinovaţii, să-i elimin, mi-am spus şi am renunţat la alcool şi la ţigări, dar nu ştiam că şi mâncarea îmi poate face rău. Eram în spital şi soţia mea îmi aducea de acasă grătare şi alte măncăruri gustoase, dar pline de colesterol care se depune pe artere (asta am aflat mai târziu, la Herghelia). În spital, întâmplător, am cunoscut un medic care mi-a spus: „Dacă mergi la Herghelia, scapi de operaţie”. O mulţime de gânduri mi-au trecut atunci prin minte: Să scap de operaţie!!? Ar fi oare posibil? Sună prea frumos ca să fie adevărat. Dar ce pierd dacă încerc?… Şi am venit. Când am ajuns aici nu puteam să merg pe jos mai mult de 50m, aveam dureri şi la mers, dar şi în repaus. Din prima zi am renunţat la nitroglicerină. Am fost repartizat în grupa a patra la plimbarea de la ora 14, grupa care merge puţin şi încet, dar şi acolo îmi era greu să fac faţă din cauza durerilor care mă obligau să mă opresc. La sfârşitul sejurului, mergeam încet, dar continuu şi fără dureri. Am trecut pe dieta strict vegetariană „0 colesterol”, specifică Hergheliei, şi după primele zile a început să-mi placă. Am continuat-o şi acasă şi chiar n-am mai simţit nevoia să mănânc produse lactate şi ouă, iar carne am consumat doar în mod excepţional (poate o dată pe an). Şi, aşa cum mi-am dorit, am scăpat de operaţie. La doi ani după infarct, la controlul medical eram bine, tensiunea arterială era 120/70 mm Hg de la 150/100 mm Hg. La 5 ani după infarct, medicul care mă programase pentru bypass mi-a spus: „Sunteţi complet sănătos, inima dumneavoastră funcţionează normal”. Medicul de familie la fel mi-a spus: „Dacă nu aş şti ce probleme de sănătate aţi avut, aş zice că n-aţi fost bolnav niciodată”.

Îmi amintesc că în 2008, atunci când aţi revenit pentru a doua oară, eraţi destul de supărat pe dvs. Ce s-a întâmplat?

Am ţinut un regim strict şase ani de zile şi m-am simţit foarte bine. După aceasta însă am început să uit ceea ce am învăţat la Herghelia. În ultimul an, mai ales, m-am implicat mult în activitate şi am fost atât de prins în probleme, încât am uitat de sănătate. Am uitat de cerealele integrale şi de laptele de soia şi am început să iau masa la restaurant, adică să revin la obiceiurile pe care le aveam înainte de infarct. Am luat în greutate 20 de kilograme, tensiunea arterială a crescut. Mi-am dat seama că nu e bine că am început să mă joc cu focul şi acest lucru e periculos. Ştiam acum din experienţă că eu sunt responsabil pentru sănătatea mea, că am ajuns aşa din neglijenţă şi de aceea eram supărat pe mine. Am încercat să revin la obiceiurile bune, dar mi s-a părut greu şi n-am avut succes. Mi-am amintit că ceea ce acasă pare greu, la Herghelia e uşor de realizat şi am hotărât că am nevoie de un sejur la Herghelia, ca să mă reobişnuiesc cu programul şi cu stilul de viaţă sănătos.

Ce veţi face de acum înainte, ce planuri de viitor aveţi în ceea ce privește sănătatea dumneavoastră?

În mod special, în acest sejur mă bucur că am reuşit să renunţ la masa de seară. Am participat la „Ceaiul de la ora 18” şi simt că programul acesta cu două mese pe zi îmi face foarte bine. Mă simt mai uşor, dorm bine, mă trezesc dimineaţa odihnit şi, desigur, aştept şi rezultatele pe termen lung în ceea ce priveşte pierderea kilogramelor în plus. De asemenea, voi relua programul regulat de exerciţii fizice – în acest scop mi-am făcut acasă o sală de gimnastică. Aş vrea să mai vin la Herghelia, dar îmi doresc s-o fac preventiv, tocmai ca să nu mai ajung în situaţia în care sunt acum. Mă gândesc că ar fi util să-mi petrec în fiecare an concediul aici.

Vă mulţumesc pentru interviul acordat și sper ca aceia dintre cititorii paginei noastre care trec prin situaţii asemănătoare să înveţe din experienţa dumneavoastră și, de asemenea, să fie încurajaţi de mesajul pozitiv pe care îl transmiteţi.

Psiholog Carmen Dima


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline