Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Mănâncă pentru victorie!

Dieta pentru foşti fumători

Ce fel de alimentaţie ar trebui să adopt ca fost fumător, pentru a depăşi cu succes sevrajul şi a reduce riscul de cancer şi boli de inimă?

Fumătorul care doreşte să abandoneze are trei mari temeri: voi rezista perioadei nefaste a sevrajului (înţărcatului), voi rezista tentaţiei de a relua fumatul şi în fine, voi scăpa de spectrul cancerului, bronşitei tabagice şi a infarctului miocardic? Dieta poate constitui un ajutor excelent pentru a răspunde cât mai pozitiv acestor întrebări. O dietă de suport pentru abandonarea fumatului va ţine cont de cea mai sănătoasă variantă alimentară care diminuează efectele sevrajului, va elimina alimentele trigger care pot declanşa dorinţa de a fuma şi va accelera reducerea riscului de a face cancer, infarct şi alte boli cardiovasculare, ca să amintim doar câteva din efectele fumatului.

Secretul unui sevraj lejer

Experienţa de la Centrul de Sănătate Herghelia indică faptul că o dietă preponderent vegetariană în contextul unui stil de viaţă sănătos scade foarte mult simptomele nedorite ale perioadei de sevraj (înţărcare). Imediat după abandonarea fumatului, pentru o zi sau două puteţi să consumaţi mai multe alimente lichide decât solide. Beţi o cană de apă oridecâte ori simţiţi nevoia de a fuma. Beţi sucuri de fructe: mere, struguri, piersici, caise, portocale, grapefruit etc. pentru a uşura sevrajul. Nu consumaţi lichide sau alimente cu cofeină (Cola, ceai, cafea, ciocolată) sau alcool. Evitaţi cărnurile grase şi alimentele grase de tip fast food piperate. Puneţi accentul pe fructe şi legume proaspete, cereale integrale şi pâine integrală.

Plan de „curăţire” şi suport pentru patru zile

Prima zi:

 • Apă – cel puţin 8 pahare
 • Ceaiuri din plante: sunătoare, hamei, măcieşe, chimen etc
 • Sucuri de fructe: mere, pere, struguri, piersici, caise, portocale, ananas, grapefruit

A doua zi – adăugaţi:

 • Fructe proaspete, congelate, uscate şi conservate
 • Supe
 • Biscuiţi
 • Morcovi sau păstârnac tăiaţi ca sticksurile
 • Seminţe de floarea soarelui şi dovleac nedecojite (le veţi decoji una câte una)

A treia zi – adăugaţi:

 • Pâine integrală (eventual preparaţi acasă)
 • Cereale integrale : grâu, ovăz, secară etc.
 • Sandwich cu salată, roşii
 • Lapte degresat şi lactate

A patra zi:

 • Legume şi zarzavaturi proaspete sau congelate preparate prin fierbere sau la aburi cu condimente neiritante din plante aromatice.

Evitaţi condimentele iritante

Evitarea condimentelor iritante este un adjuvant preţios. Condimentele iritante acţionează ca un element care produc sete după ceva mai tare mai stimulant, şi pot trezi o dorinţă intensă de a fuma. Iată câteva dintre cele care trebuie evitate: ardei iute, piper, muştar, hrean. De asemenea prăjelile şi cărnurile condimentate pot avea un efect stimulant similar. Pe de altă parte folosite cu artă, plantele aromatice pot da un gust deosebit alimentelor şi vor înlocui cu succes piperul, boiaua iute şi oţetul.

Care sunt recomandările dietetice generale pentru fumători?

Aşa numita “piramidă a alimentelor” adoptată la Herghelia în varianta vegetariană, constituie ghidul cel mai practic şi pentru proaspeţii nefumători. Mai mult decât alţii ei au nevoie să adopte o dietă echilibrată şi totodată bogată în factori protectori. Având în vedere că prin fumat s-au expus până acum la riscuri mai mari decât majoritatea populaţiei, este indicat să urmeze varianta vegetariană a acestei piramide. Dacă socotiţi că această alternativă este prea avansată pentru dvs. la momentul actual, puteţi include peştele şi carnea de pui slabă (fără piele).
Recomandările forurilor medicale coincid în linii mari cu cele făcute aici, cu excepţia cărnii care este inclusă opţional ca aliment de folosit mai rar.

 1. Consumaţi preponderent o varietate largă de cereale: pâine, produse de panificaţie din cereale integrale, paste făinoase din făină integrală: 6-11 porţii pe zi (o felie pâine=o porţie)
 2. Consumaţi din abundenţă o varietate de fructe – proaspete congelate sau conservate: 2-4 porţii pe zi (un măr, o pară = o porţie)
 3. Consumaţi din abundenţă o varietate largă de legume şi zarzavaturi – salate verzi, rădăcinoase: 2-4 porţii pe zi. (1/2 cană fasole verde, o cană salată=o porţie)
 4. Consumaţi cu moderaţie o varietate de leguminoase – fasole, mazăre, soia,  şi nuci sau înlocuitori de carne: 2-4 porţii pe zi (1/2 cană fasole boabe, 5-6 nuci=o porţie)
 5. Consumaţi cu moderaţie şi în mod selectat produse lactate degresate: 2-3 porţii pe zi (un pahar lapte degresat=o porţie)
 6. Consumaţi rar alimente cu conţinut mare de zahăr rafinat: mai puţin de 10% din totalul caloriilor zilnice.
 7. Consumaţi rar alimente cu conţinut mare de grăsimi şi colesterol:  grăsimi – sub 20-25% din totalul caloriilor şi colesterol – sub 250-300 mg pe zi.
 8. Consumaţi rar alimente cu conţinut mare de sare şi sodiu nu depăşiţi 3 gr. de sare pe zi.

Ce alimente vor scade suplimentar riscul fostului fumătorului de a muri de cancer sau boli cardiovasculare?

Beta carotenul din fructele şi legumele de culoare galbenă intensă şi din zarzavaturile de culoare verde închis, este un factor protector împotriva cancerului de plămân.  Consumul mărit de astfel de fructe, legume şi zarzavaturi, poate să scadă riscul de cancer pulmonar cu 29-54%.  La foşti fumători, reducerea riscului a fost chiar mai mare, indicând faptul că refacerea leziunilor cauzate de fumat a fost stimulată de beta caroten sau de alţi factori protectori din aceste vegetale.  Vitamina A fost identificată ca determinând revenirea la normal a unor modificări ale epiteliului mucoasei bucale datorate mestecării de tutun.

Roşiile şi citricele

Licopenul, un carotenoid care conferă roşiilor şi căpşunilor culoarea roşie, a fost identificat ca reducând riscul de cancer de pancreas şi de vezică.
Vitamina C (acidul ascorbic) care se află în fructe şi vegetale proaspete, scade riscul de cancer de esofag, laringe, gură, faringe şi pancreas.  Citricele, căpşunile au proprietăţi protective deosebite, în cancerul de esofag.  Vegetalele proaspete, în general, reduc riscul de cancer laringian şi faringian.
Vitamina E şi C reduc incidenţa cataractei.  Cu cât cineva fumează mai mult, cu atât are şanse mai mari să facă cataractă.  Vitamina E şi C pot să ajute de asemenea la reducerea daunelor datorate expunerii excesive la soare.
Femeile care fumează au concentraţii de estradiol cu 50% mai mici, şi astfel îşi sporesc riscul de osteoporoză şi fracturi de şold.  Alimentele bogate în calciu şi fosfor (lactate, diferite seminţe, soia) reduc riscul de osteoporoză.  În plus, reducerea cantităţii de proteine şi eliminarea cafelei, ceaiului şi alcoolului, duc şi ele la o reducere a riscului.

Veşti bune pentru foştii fumători!

Experienţa noastră practică demonstrază că o dietă bine aleasă vă poate ajuta să treceţi cu bine de neplăcerile sevrajului. Atât la Herghelia cât şi în alte centre cercetările indică faptul că o dietă preponderent vegetariană în contextul unui stil de viaţă sănătos măreşte mult şansele de vindecare după ani de fumat. Fumatul creşte riscul bolilor de inimă şi al mai multor forme de cancer.  S-a estimat că riscul de deces prin boli cardiovasculare scade la jumătate după un an şi riscul pentru cancer pulmonar scade la jumătate sau chiar un sfert după 10 ani. Dieta are un impact considerabil în amplificarea acestor avantaje generate de abandonarea fumatului.

Dr. Moroşan Sorin
Centrul de Sănătate Herghelia

Bibliografie
Prev Med 2002 Apr;34(4):436-44
Am J Epidemiol 2002 Mar 1;155(5):463-71
Eur J Clin Nutr 2002 Jan;56(1):57-63
Prev Cardiol 2000 Winter;3(1):10-15
J. Nutr. 132:756-761, 2002
National Academy of Science Food and Nutrition Board, proposed recomandations from US Department of Agriculture, 1991.
America Journal of Clinical Nutrition, no. 53, supplement, January 1991
Preventive Medicine, 18:732-739, 1989)


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline