Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Mărul nostru… cel de toate zilele

Probabil că vizitatorii site-ului nostru au reuşit deja să observe că una din ariile mele de interes este nutriţia. Cred în ea cu toată convingerea, lucru care doresc să se întâmple şi cu dvs.!
De data aceasta, dictonul american : “Un măr pe zi ţine medicul la distanţă” a fost cel care m-a provocat la investigare şi iată ce am găsit:

  • Mărul este o sursă incredibilă de polifenoli – substanţe care au capacitatea de a combate bacteriile şi viruşii, de a bloca evoluţia proceselor cancerigene şi care manifestă de asemenea o multitudine de funcţii prin care sistemul cardiovascular este întărit. Teoria care stă la baza acestor remarci este următoarea: “Fenolii vegetali, prin pomparea în celulele organismului a unor agenţi de blocare, protejează ADN-ul de a nu fi distrus şi previn inocularea celulelor cu substanţe carcinogene”. Acidul elagic pe care îl conţine mărul este un polifenol care, pe lângă proprietăţile amintite mai sus, o are şi pe aceea de a reduce tensiunea arterială. În acelaşi timp, acesta manifestă şi un puternic efect antihemoragic.
  • Mărul este de asemenea bogat în bor – un mineral rar care are un impact deosebit în prevenirea osteoporozei. Dr. Forrest Nielsen de la Centrul de Cercetare în Nutriţie – North Dakota (S.U.A) a descoperit că la menopauză femeile care aveau o dietă redusă în bor înregistrau pierderi mai accentuate de calciu şi magneziu, minerale care întăresc oasele. Când acestora li s-a administrat o dietă care aducea un aport de 3 miligrame bor/zi pierderile de calciu s-au redus cu 40%.
  • Mărul este şi o sursă însemnată de quercetin – un element fitochimic care duce o luptă defensivă împotriva radicalilor liberi care pot conduce la boli de inimă şi cancere.
  • Mărul este un aliment potrivit atât pentru diabetici (are un efect benefic în controlul glicemiei), cât şi pentru persoanele supraponderale (deţine puţine calorii, iar conţinutul său de fibră reduce apetitul).
  • Ca şi când n-ar fi fost de-ajuns tot ceea ce am scris până acum, mărul are potenţial de reducere a colesterolului sanguin, exercitând şi o acţiune anti inflamatoare. În urma unui studiu realizat la Institutul de Fiziologie din Toulouse (Franţa), s-a constatat că subiecţii care au consumat 2-3 mere pe zi timp de o lună au înregistrat o reducere de 10% a valorii colesterolului sanguin.

Faceţi din măr un aliment zilnic, redescoperind şi bucurându-vă de acest tezaur al vindecării, ascuns de Creator într-o formă atât de nepretenţioasă.

Valentina Dan, MPH


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline