Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

La bine şi la greu, în boală şi sănătate…

1. Credem că anatomia, fiziologia şi fiziopatologia sunt esenţiale pentru a înţelege cine şi cum suntem, dar şi unde, cum şi de ce apare boala. În general, bărbaţii cunosc mai multe despre maşini şi funcţionarea lor decât despre propria inimă sau propriul stomac şi funcţionarea lor, fiziologia lor. Femeile cunosc, probabil, mai multe despre diverse vedete decât despre structura arterelor inimii sau despre creierul lor. Este absurd, este ciudat, regretabil, dar adevărat. Iată de ce, un prim pas în demersul de a men ţine sănătatea, de a preveni şi/sau tra ta boala este… să deschidem o carte de anatomie şi fiziologie sau să intrăm pe internet şi să ne luminăm cu privire la ceea ce suntem noi înşine şi la legile care guvernează corpul nostru. Apoi, vom înţelege mai bine fiziopatologia, adică ce se întâmplă când, an după an, stilul nostru de viaţă, prin factorii de risc care au asaltat mereu şi mereu fiziologia noastră, a dus la deteriorarea organismului, la apariţia bolii, trans formând fiziologia în fiziopatologie.

2. Clarificarea unui stil de viaţă sănătos ca normă (şi normalitate) comportamentului nostru este al doilea pas care decurge din primul. Aşa precum a alimenta cu motorină o maşină cu motor Diesel e NORMAL şi nu e renunţare sau sacrificiu, un stil de viaţă sănătos – să mănânci ceea ce e potrivit tubului digestiv, ceea ce aduce sănătate inimii şi vaselor de sânge, cum să te odihneşti sau să faci mişcare necesară creierului şi muşchi lor etc. – apare acum ca NORMAL, nu ca un sacrificiu sau ca jertifirea ultimelor plăceri nevinovate care ţi-au mai rămas în luptă cu viaţa nemiloa să. Când realizezi că peretele stoma cului are doar 4 mm grosime, amesteca de 30 de ori hrana tare nu mai e o corvoadă, ci intrarea în normalitate. Iată legătura organică între anatomie, fiziologie şi stilul de viaţă. Acesta din urmă este, de fapt, o simplă aliniere la legile (fericirii) organismului nostru.

3. Hotărârea, în cunoştinţă de cauză, de a adopta stilul de viaţă nou, sănătos şi de a dobândi deprinderi, obiceiuri sau îndemânări conforme cu propria fiziologie. Cunoştinţa este esenţială, dar insuficientă fără hotărârea de a adopta, de a o transforma acum şi aici în obiceiuri, deprinderi şi îndemânări personale, proprii. Aici, cred că se vădeşte impor tanţa unui prieten cum este revista Viaţă+Sănătate. Experienţa celor care lucrează în domeniu vă vine în ajutor, poate subliniind momentele grele sau fazele dificile în care trebuie să fiţi atenţi sau sugerând soluţii practice în diverse blocaje de-a lung de drum.
Charles C. Cotton spunea: „Cel mai sărac om nu s-ar despărţi de sănătate pentru bani, dar cel mai bogat om s-ar despărţi bucuros de toţi banii lui pentru sănătate.”
La bine şi la greu vom fi împreună în 2011, căci VIAŢA cu SĂNĂTATE merită!

dr. Nicolae Dan MPH, redactor-şef


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline