Calendar

June 2019
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Cartilajul de rechin: Bun pentru rechini

Nu de mult am aflat că am ceva în comun cu Socrate, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Ralph Waldo Emerson şi Albert Einstein (nu, nu este vorba de performanţele materiei cenuşii). Ghiciţi ce aş putea avea în comun cu aceste personalităţi marcante ale ştiinţei şi culturii lumii? VEGETARIANISMUL.

Acesta ar putea constitui o alegere sigură 100 % pentru sănătate şi în cazul dvs.

Piaţa românească a fost invadată în ultimii ani de firme şi producători sau comercianţi ambulanţi de remedii pentru sănătate. Această „industric” deja formată solicită din plin capacitatea noastră de selectare şi în domeniul sănătăţii. Cu unele dintre produsele astfel comercializate suntem familiarizaţi, aşa cum sunt suplimentele nutriţionale de vitamine, elemente minerale şi enzime. Altele nu sunt altceva decât „fibre alimentare în pastile”. Îmi place să le numesc aşa datorită efectului identic cu al fibrelor, pe care acestea îl au, de a reduce colesterolul sanguin (ex. spirulina) sau glicemia, precum şi de a elimina toxinele din organism. Trebuie însă să spunem aici că spre deosebire de fibre aceste produse au şi efecte adverse asupra sănătăţii. Altele sunt ceaiuri, pastile, coliere, veste sau curele (aţi înţeles bine, sunt articole vestimentare) pentru slăbire, iar o altă gamă mai sofisticată (bazată pe produse din plante şi animale marine, cactuşi şi alte plante exotice) se pretinde a fi capabilă de a vindeca boli terminale.

Nu este de mirare că majoritatea dintre noi ne simţim cu totul nepregătiţi şi dezorientaţi în faţa acestui val heterogen de opţiuni. Avem cu adevărat nevoie de produsul respectiv? Putem considera ca fiind adevărate presupusele efecte ale acestor produse? Sunt ele focalizate pe sănătate sau încearcă rezolvarea unei disfuncţii (ex. obezitatea) cu preţul sănătăţii noastre? Nu se găsesc soluţii mai ieftine pentru sănătatea noastră? Iată câteva întrebări, îndreptăţite de altfel, care confirmă faptul că facem parte din grupul celor sceptici şi debusolaţi.

Din dorinţa de a vă veni în ajutor, vă supun atenţiei câteva date ştiinţifice actuale care oferă răspunsuri şi întrebărilor amintite anterior.

De mulţi ani deja, în SUA şi în ultimul timp şi în România, persoanelor suferind de cancer li se sugerează un produs pe bază de cartilaj de rechin, ca posibil remediu pentru vindecare. Revista Journal of Clinica! Oncology prezenta recent un studiu realizat pe subiecţi suferind de cancer de colon, rect, sân, plămâni, prostată şi cap, care a evaluat impactul folosirii acestui produs asupra progresului tumorii şi calităţii vieţii. Concluzia studiului: nu este nici o diferenţă la aceşti indicatori în cazul persoanelor care au folosit produsul amintit, faţă de grupul control.

Despre ginseng (un produs din planta cu acelaşi nume) s-a crezut că îmbunătăţeşte performanţa aerobică şi folosirea oxigenului în organism, de aceea a fost recomandat cu căldură mai ales sportivilor. Studii conduse de American Dietetic Association au arătat că acest pretins impact nu poate fi dovedit ştiinţific, drumul sigur pentru o sănătate optimă şi un nivel adecvat de fitness (condiţie fizică) rămânând cel marcat de un program adecvat de dietă şi exerciţiu fizic.

Mayo Clinic Health Letter ne atenţionează, de asemenea, asupra faptului că folosirea produselor din plante pentru pierderea în greutate ar putea să aibă implicaţii serioase pentru sănătatea noastră. Suntem sfătuiţi să verificăm dacă produsul pe care îl folosim conţine sau nu efedrina – un stimulant asemănător celor din grupa amfetaminelor. Specialiştii spun că efedrina mai poate să apară pe lista elementelor componente ale produselor pentru slăbire sub numele de: efedra, ma huang, epitonin sau sida cordifolia. Folosirea acestei substanţe este corelată cu apariţia infarctului miocardic şi a atacului de paralizie.

Sunteţi în căutarea unei soluţii pentru slăbire care să aibă în vedere în principal sănătatea generală a organismului dvs. şi să dea rezultate pe termen lung? Aveţi nevoie să reduceţi colesterolul sanguin şi să ţineţi în control nivelul stresului al glicemiei şi hipertensiunii arteriale? Doriţi să menţineţi sau să îmbunătăţiţi sănătatea dvs. şi să reduceţi riscurile corelate cu înaintarea în vârstă? ATUNCI nu căutaţi remediul la “vânzătorii ambulanţi de sănătate”! Schimbările în stilul de viaţă propuse de programul lifestyle de la Herghelia împlinesc cu succes toate aceste nevoi (şi nu numai). Aceste schimbări constituie busola care vă dă orientarea sigură, corectă, spre ţărmul pe care-1 căutaţi. Vă doresc mult succes !

Valentina Dan, MPH


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline