/
1 View0
accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral
LA COPII

Suntem obişnuiți ca accidentul vascular cerebral să apară la persoane trecute de 60 de ani, dar acesta pare cel puțin neobişnuit la copii. Însă, stimați părinți, se întâmplă: şi copiii pot avea acest tip de boli neurologice. De aceea, în acest număr al revistei, am considerat oportun să răspund la cele mai importante întrebări puse la cabinet de părinții îngrijorați.

Ce este un AVC?

Accidentul vascular cerebral este consecința obturării interiorului unui vas de sânge cu un cheag. Dacă, în cazul rănirii la nivelul pielii, cheagul de sânge are un rol benefic în realizarea hemostazei, în interiorul vasului de sânge el poate avea urmări catastrofale. El acționează asemenea unui dop ce împiedică înaintarea sângelui la nivelul respectiv, proces numit ischemie. Țesutul adiacent, nemaifiind hrănit, se necrozează, iar vasul de sânge, din cauza presiunii sporite, se poate rupe. La acest proces mai contribuie depunerile de colesterol de pe interiorul vasului de sânge şi modificările de coagulare ale sângelui.

Factorii de risc

accidentul vascular cerebralExistă anumiți factori de risc controlabili, alții nu. Dintre cei controlabili, amintesc:

  • tensiunea arterială crescută (hipertensiunea) este al doilea factor de risc ca importanță, după vârstă. Să nu uităm că o treime din bolnavii hipertensivi ştiu că au această boală, dar un număr şi mai mic dintre ei sunt tratați corespunzător.
  • diabetul zaharat, ştiut fiind că aproximativ un sfert din persoanele cu diabet decedează prin AVC. Astfel, prezența diabetului creşte de două ori riscul de accident vascular cerebral din cauza afectării circulației care apare în această boală, şi ea, de multe ori, descoperită tardiv.
  • nivelul crescut de colesterol din sânge poate duce la afectarea arterelor coronare şi chiar la infarct, care lezează muşchiul inimii (miocardul), crescând riscul de AVC.
  • alte boli cardiace, precum tulburările de ritm – fibrilația atrială, infecții precum endocardita, afecțiuni ale valvelor cardiace, foramen ovale patent sau cardiomiopatie.
  • fumatul, inclusiv fumatul pasiv.
  • sedentarismul şi efectul acestuia.
  • obezitatea.
  • folosirea unor anticoncepționale orale – în special la femeile care fumează sau care au avut până în prezent tulburări de coagulare. Se pare că, la femeile aflate în menopauză, terapia de substituție hormonală poate prezenta un risc mic de apariție a unui accident vascular cerebral.
  • consumul crescut de alcool şi folosirea de cocaină sau alte droguri ilegale.

Factori de risc necontrolabili, dar de care trebuie să ținem cont:

  • vârsta. Riscul de accident vascular cerebral creşte odată cu vârsta şi se dublează cu fiecare decadă de vârstă după 55 de ani.
  • rasa. Un procent mai mare de AVC apare la americanii negri şi hispanici.
  • sexul. Accidentul vascular cerebral este întâlnit mai frecvent la bărbați decât la femei până la vârsta de 75 ani, dar după această vârstă, femeile sunt mai afectate.
  • istoricul familial. Riscul de AVC este mai mare la un pacient dacă o rudă de grad mic, un părinte, un frate sau o soră au avut un accident vascular cerebral sau un accident ischemic tranzitor.
  • prezența în trecut a unui accident vascular cerebral sau a unui accident ischemic tranzitor.

Copiii pot avea AVC?

Da, incidența de accident vascular cerebral, în lume, la copiii mai mici de 15 de ani este de aproximativ 6 cazuri la fiecare 100 000 de copii pe an. Accidentele vasculare cerebrale sunt uşor mai frecvente la copiii sub vârsta de doi ani. Frecvența mai mare, şi aici, o întâlnim la băieți. Incidența de accident vascular cerebral la copii a rămas stabilă în ultimii 10 ani, dar accidentul vascular cerebral şi alte boli cerebro-vasculare sunt printre primele 10 cauze de deces la copii în SUA şi în alte țări. În cazul copiilor, factorii de risc sunt reprezentați de:

  • Boli ale arterelor;
  • Boli cardiace;
  • Infecții;
  • Boli cerebrale acute sau cronice şi ale gâtului;
  • Coagulare anormală a sângelui;
  • Siclemie.

accidentul vascular cerebral

Un studiu recent a raportat o creştere în ultimii 13 ani a factorilor de risc pentru accident vascular cerebral la persoane cu vârsta între 15 şi 34 de ani. Principalii factori de risc care sunt în creştere în cadrul populației tinere sunt hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, tulburările legate de colesterol, consumul de tutun şi abuzul de alcool, factori pe care îi regăseam în trecut doar la persoanele mature.

Simptome ale AVC la copii

O problemă reală la sugari şi copii mici este faptul că ei nu pot comunica simptomele, iar acestea nu sunt uşor vizibile. În cazul în care semnele şi simptomele de avertizare folosite pentru a identifica un accident vascular cerebral la adulți sunt prezente la copii şi nounăscuți, sunați la 122. Alte simptome care pot indica un accident vascular cerebral la copii şi adolescenți sunt:

  • convulsii, mai ales la nou-născuți.
  • dureri de cap bruşte sau agravarea lor.
  • dificultate bruscă de vorbire, copiii nu mai rostesc complet cuvintele şi frazele.
  • hemipareză sau slăbiciune pe o parte a corpului.
  • pierderea bruscă a vederii sau mişcări anormale ale ochilor.
  • pierdere bruscă a echilibrului sau probleme de mers.

Tratament

Identificarea unor semne ce pot atesta prezența bolii va conduce IMEDIAT copilul la un examen de specialitate. Sunați la 112, prezentând simptomele copilului, şi veți fi îndrumați de urgență spre un consult medical. Doar medicul poate pune diagnosticul cu certitudine. După un consult de specialitate asociat investigațiilor paraclinice (laborator, imagistică RMN, EEG, Doppler), medicul va iniția şi va conduce tratamentul corespunzător bolii şi vârstei copilului. Copiilor nu li se pot administra o serie de medicamente indicate în cazul accidentului vascular la adulți. În general, tratamentul accidentului vascular la copii cuprinde:

  • Susținerea organismului copilului pentru a menține temperatura corpului normală, o hidratare corespunzătoare şi niveluri normale ale glicemiei.
  • Controlul hipertensiunii arteriale.
  • Gestionarea presiunii intracraniene.
  • Detectarea şi tratarea crizelor cu monitorizare EEG şi medicamente anticonvulsivante.

Afectarea emisferelor

Emisfera stângă a creierului controlează mişcarea de pe partea dreaptă a corpului, vorbirea şi limbajul. Un copil care are un accident vascular cerebral pe partea stângă a creierului ar putea avea probleme atunci când se deplasează în partea dreaptă a corpului său şi ar putea avea dificultăți cu citirea sau rostirea unor cuvinte sau fraze.

Emisfera dreaptă a creierului controlează mişcarea de pe partea stângă a corpului, sarcinile analitice şi perceptive precum distanța, mărimea, viteza sau poziția. Un copil care are un accident vascular cerebral pe partea stângă a creierului ar putea avea probleme cu mobilizarea părții stângi a corpului său şi cu realizarea unor acțiuni simple, precum încheiatul nasturilor la o cămaşă sau legarea pantofilor.

Programul Hip Hop

În 2004, Asociația Națională de Accident Vascular Cerebral din SUA a dezvoltat programul Hip Hop Accident Vascular Cerebral, în ajutorul copiilor şi cu scopul de a educa familiile cu privire la accidentul vascular cerebral. Programul îi învață pe copii să dezvolte obiceiuri sănătoase pe tot parcursul vieții, obiceiuri care previn un accident vascular cerebral, şi să recunoască simptomele de accident vascular cerebral. Studenții, de asemenea, pot învăța să identifice accidentul vascular cerebral ca o situație de urgență şi de apel la 122. Un studiu recent a raportat o creştere în ultimii 13 ani a factorilor de risc cardiovascular pentru accident vascular cerebral la persoanele cu vârsta între 15 şi 34 de ani.

 

dr. Cristina Anca Dăscălescu
Medic primar în medicina de familie

Sursă: Revista Viață + Sănătate: Accidentul vascular cerebral la copii
Beers, Mark, Manualul Merck de diagnostic și tratament, Ediţia XVIII-a, Editura All, București, 2009
Braunwald, Fauci, Hauser, Jameson, Kasper, Longo, Harrison’s Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill, 2005
Mănuilă, Alexandru, Dicţionar medical, Ediţia 7-a, Editura Ceres, București, 1998
McPhee, Papadakis, Tierney, Current Medical Diagnosis & Treatment, 45th Edition, McGraw Hill, 2006

 

<Articole asemănătoare:
1. Accidentul vascular cerebral, AVC: un fulger cu două fețe
2. Arhitectura vascularizației cerebrale | Creierul
3. Atacul cerebral (AVC) – simptome și riscuri
4. Accidentul Vascular Cerebral (AVC): simptome și prevenire
5. Alimentație sănătoasă: 8 sfaturi după AVC
6. Semnele și simptomele AVC-ului
7. Diabetul și Atacul Vascular Cerebral
8. Caleidoscop medical
9. Recuperare în accidentul vascular cerebral
10. Accidentul vascular cerebral la copii
11. Cancerul și AVC-ul: interconexiuni
12. Herghelia – un magnet care mă atrage!
13. Hidroterapia în reabilitarea post-AVC
14. Să înțelegem tulburările psihoemoționale după un accident vascular cerebral!
15. Accidentul vascular cerebral, tratat în echipă
16. Atenţie, viaţa contează!

Rețete:
1. Rețete pentru o alimentație vegetariană și vegană